Social Icons

Friday, December 10, 2010

Review: ΜΑCHETE (Updated Fun Facts)

ΤΟ ΜΑCHETE EINAI ENA NAΡΚΩΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΘΑΔΟΝΗ....



Όταν περιμένεις μια ταινία 2 χρόνια περίπου η οποία είναι προιόν ενός φτιαχτού τρέιλερ σίγουρα πρέπει να είσαι άρρωστος. Το παραδέχομαι και σας λέω πως είμαι άρρωστος και μάλιστα βαριά. Το ψεύτικο τρέιλερ που είχαμε δει πριν τη προβολή του Planet Terror (σ.σ ΕΠΟΣ) ήταν μια σκληρή δόση ναρκωτικών κάτι που με έκανε να κολλήσω άσχημα και να περιμένω πως και πως να γυρίσει την ταινία ο Rodriguez.

Τα συστατικά ήταν τέλεια...




Α)H most bad-ass μούρη των τελευταίων 30 χρόνων, Danny Trejo επιτέλους σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Και τι ρόλο...Ενός day labor λαθρομετανάστη ο οποίος ήταν federale στο Μέξικο (κάτι σαν CIA, DEA και FBI mix, all in a fucking mean burito) στον οποίο έκαναν μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί...150.000 δολ. για να καθαρίσει έναν γερουσιαστή, καταλήγοντας set-up, double crossed and left for dead και έτοιμο για μια αιματοβαμμένη εκδίκηση επικών διαστάσεων.Αλλωστε όλοι ξέρουμε πως "If Υou Want To Hire Machete To Kill The Bad Guy, You Better Make Damn Sure The Bad Guy Isn't You!"

Β) Mια συνωμοσία την οποία ο ήρωας μας πρέπει να ξεσκεπάσει κόντρα σε αρκετά "larger than life" τύπους που δυστυχώς για αυτούς "Τhey Just Fucked With The Wrong Mexican"

C) Cool ατάκες, έξυπνη σάτιρα, γέλιο, εκρήξεις, σφαγή, πιστολίδι, ωραίες γυναίκες., kinky καταστάσεις και γενικά ένα larger than life attitude το οποίο δένει υπέροχα τα παραπάνω συστατικά.

Ο καιρός πέρασε το ψευτικο trailer θα γινόταν ταινία και εγώ περίμενα, πότε θα έρθει η ρημάδα μέρα που θα δω το MACHETE και να πάρω τη δόση μου ολοκληρωμένα. Σας πληροφορώ πως την πήρα και μάλιστα έπαθα O.D (overdose δλδ) και σας υπογράφω πως το MACHETE είναι ναρκωτικό που δεν παίρνει μεθαδόνη...Ο εθισμός είναι μεγάλος και ήδη περιμένω την συνέχεια "MACHETE KILLS" το οποίο ανακοίνωσε τόσο ο Rodriguez, όσο και ο Trejo.


Τώρα τι να πρωτοπώ? Ότι ακριβώς περιμέναμε το λάβαμε από τον άρχοντα Robert Rodriguez ο οποίος για άλλη μια φορά ξεπέρασε τον εαυτό του και κατ' εμέ έγραψε και σκηνοθέτησε την καλύτερη ταινία του. (Το Sin City είναι άλλη ιστορία...). Μπροστά στον MACHETE ο Desperado μοιάζει με παπαδοπαίδι κυριολεκτικά!

Το cast της ταινίας ήταν όλα τα λεφτά. Eκτός από τον MACHETE που είναι και ο άρχοντας αυτού του έπους εχουμε: Robert De Niro στο ρόλο του γερουσιαστή McLaughlin, Steven Seagal στο ρόλο του πρεζέμπορα Τorrez, Jeff Fahey στο ρόλο του δεξιού χεριού του γερουσιαστή Michael Booth, Cheech Marin στο μικρό αλλά cool ρόλο του Padre, Μichele Rodriguez στο ρόλο ίσως της πιο θανάσιμης γκόμενας που έχω δει σε ταινία (σε μη πρωταγωνιστικό ρόλο) Luz, Jessica Alba στο ρόλο απλά της no1 καυλίτσας Sartana Rivera, Don "Miami Vice" Johnson στο ρόλο του αρχιρατσίστα Von Jackson και τέλος Lindsey Lohan στο ρόλο της no2 καυλίτσας April Booth...

Πραγματικά δεν μπορώ να το περιγράψω. Βλέπω για πάρα πολλά χρόνια τέτοιου είδους ταινίες, είτε αυτές εντάσσονται κάτω από τη σημαία "Grindhouse" είτε όχι, αλλά ομολογώ πως το MACHETE θα μπει στο hall of fame της συλλογής μου



Τώρα επειδή πραγματικά για ένα τέτοιο action και sleazy ΕΠΟΣ δεν χρειάζονται πολλά λόγια απλά θα παραθέσω μια ατάκα του ήρωα από την ταινία και είναι το "ζουμί"  που κάνει το MACHETE να ξεχωρίζει από πάρα πολλές άλλες ταινίες. "Why Live As a Real Person, When I Am Already A Myth?" Και για να το κάνω "πενηνταράκια" τα trailers μιλάνε από μόνα τους...






Fun Fact nο1: Αρκετά έξυπνο ήταν το tribute στο Escape From New York. Στη σκηνή που βλέπουμε στον υπολογιστή το πως θα δουλεύει ο φράκτης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό φαίνεται ξεκάθαρα πως ο σχεδιασμος θυμίζει την απεικόνιση της Νέας Υόρκης μέσω υπολογιστή στην ταινία του Carpenter.

Fun Fact no2: Ο χαρακτήρας της Jessica Alba ονομάζεται Sartana Rivera. Για το επίθετο δεν κόβω και το κεφάλι μου, αλλά όπως προφέρεται στην ταινία ακούγεται σαν Ribera το οποίο ήταν το επίθετο του Stephen Bauer στο Scarface. Για το όνομα όμως κόβω το κεφάλι μου...Ξεκάθαρο tribute στα spagheti western και τον Sartana (δες εδώ)

Fun Fact no3: Για άλλη μια ταινία του Rodriguez επιστρέφουν σε μικρό ρόλο ο προσωπικός του γιατρός και οι ανιψιές του οι οποίες δεν είναι άλλες από τις Crazy Baby-Sitter Twins του Planet Terror. Ο γιατρός είναι απλά και πάλι ο γιατρός...

Fun Fact no4: Τα πολιτικά σποτ του γερουσιαστή Robert De Niro είναι άπαικτα, όπως άπαικτο είναι και το διαφημιστικό 1-800-Hitman του Τom Savini ο οποίος είναι gun for hire. Μιλάμε για απίστευτες καταστάσεις! "Οsiris Amanpour, Hire me You Want Be Sorry! Βut THEY will be"

Fun Fact no5: Στην ταινία θα δείτε και τον Ούγγρο σκηνοθέτη Nimrod Adal, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Rodriguez για το Predators (δες εδώ). Ο Adal παίζει τον bodyguard του Βοοth, ο οποίος την "λέει" στον MACHETE στα Ούγγρικα για να λάβει ειδική περιποίηση λίγο αργότερα και την κατάλληλη απάντηση στα Ισπανικά...

Fun Fact no6: Η πρώτη ταινία  του Steven Seagal μετά το Half Past Dead (2002) που έχει θεατρικό run. Όλες οι ταινίες του μάστορα του Aikido από τότε περιορίζονται στην straight to dvd market.

Fun Fact no7: Η ατάκα "Machete Dont Text" ήταν προιόν μιας κουβέντας ανάμεσα σε Trejo και Rodriguez. Όπως είπε ο τελευταίος, μετά τη προβολή του fake trailer το οποίο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, ο Trejo έπαιρνε τηλέφωνο αρκετές φορές τον Rodriguez για να τον ψήσει να κάνει την ταινία. Όταν ο Rodriguez του είπε "γιατί δεν στέλνεις απλά ένα μήνυμα?" ο Τrejo απάντησε "Machete Dont Text".

Fun Fact no8: Ο Don Johnson και ο Cheech Marin είχαν συνεργαστεί στη τηλεοπτική σειρά Νash Bridges, μετά το 2001 που τελείωσε η σειρά, αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στο ίδιο cast. 

Fun Fact no10: Αυτή είναι η 3η φορά που ο Trejo μοιράζεται την οθόνη με τον Seagal. Πρώτη φορά ήταν το 1990 στο Μarked For Death (μια από τις καλύτερες του Steven). Η σκηνή είναι στα πρώτα λεπτά της ταινίας και ολοκληρώνεται  με μια πρεζοσυναλλαγή που πάει στραβά...Δεύτερη ήταν στο Out For Justice του 2007 όπου η συμμετοχή του Trejo είναι μεγαλύτερη.

Fun Fact no11: To Machete σαν σενάριο υπήρχε από το 1993 και ο Rodriguez δύο χρόνια μετά έγραψε το Desperado του οποίου προπομπός ήταν το El Mariachi.

Fun Fact no12: Ο Danny Trejo συχνά παίζει χαρακτήρες που έχουν ονόματα μαχαιριών, λεπίδων κτλ.
Τους τρεις Razor (ξυράφι) Charlie στο From Dusk Till Dawn no1, Eddie στο From Dusk Till Dawn no2, και ξανά Charlie στο From Dusk Till Dawn no3, Navajas (μαχαίρια) στο Desperado, Cuchillo (στιλέτο) στο Predators και φυσικά Machete στο Machete και στα Spy Kids. Η μοναδική φορά σε ταινία που εμπλέκεται ο Rodriguez και  ο Τrejo δεν είχε όνομα κάποιου αιχμηρού αντικειμένου ήταν στο Οnce Upon A Time In Mexico (Cucuy)

Fun Fact no13: Ο Danny Trejo έχει εμφανιστεί και στην σειρά ταινιών του Rodriguez, Spy Kids ως Machete, βέβαια σε διαφορετικό εντελώς ύφος.

Fun Fact no14: Ο Steven Seagal δεν πεθαίνει από τα χέρια του MACHETE ακριβώς...Η σκηνή αυτοσαρκασμού του στιλ "αυτό δεν είναι τίποτα" τα λέει όλα. Άλλωστε  ο μάστορας του Aikido έχει βασιλικό δικαίωμα να επιλέξει αυτός πως θα πεθάνει. Όπως έκανε και ο David Caradine στο Lone Wolf Mc Quade με διαφορετικό βέβαια τρόπο. Τότε ο Caradine έβαλε όρο στον σκηνοθέτη, να μην χάσει στο βρωμόξυλο από τον Chuck Norris. Στο MACHETE ο Seagal κάνει κάτι παραπλήσιο...Δηλαδή να αποφασίσει αυτός για τον θάνατο του.

Fun Fact No15: Στη σκηνή που το κομβόι αυτοκινήτων των Μεξικανών ξεκινά φαίνεται ξεκάθαρα η πινακίδα ενός αμαξιού να λέει "La Onda" Αυτό μεταφράζεται ως το κύμα. Περισσότερα εδώ


Αυτά...και πάντα να θυμάστε για τον MACHETE: "Ηe Knows The Score, He Gets The Women, He Kills The Bad Guys...". Εν κατακλείδι,  η ταινία είναι πραγματικά 1000% αυθεντική διασκέδαση και είναι από τις ελάχιστες φορές που όλοι οι action hounds πήραμε αυτό που μας είχαν υποσχεθεί. 


Kαι ένας απαραίτητος επίλογος...


Ένας λόγος που καθυστέρησα να ανεβάσω κάτι για το MACHETE ήταν το γεγονός πως περίμενα να δω ορισμένους κομπλεξικούς είτε επαγγελματίες, είτε ερασιτέχνες που φοράνε τη ταμπέλα "κριτικος" πως θα υποδεχτούν την ταινία. Τα πράγματα από ότι είδα πάνω κάτω ήρθαν όπως τα περίμενα όταν έγραφα το πρώτο ποστ σε αυτό εδώ το blog.  Mε τρώει να τους κράξω για την ασχετοσύνη τους, γιατί όταν πας να δεις κάτι πρέπει να ξέρεις τι πας να δεις (ειδικά όταν πρόκειται για ένα tribute στις grindhouse παραγωγές), αλλά δεν θα το κάνω. Ίσως αν έχω κέφια θα το κάνω καμιά άλλη φορά συγκεντρώνοντας τις ακατάσχετες μαλακίες τους. Το μόνο που θα πω είναι το εξής...Το κόμπλεξ σκοτώνει...όπως και η άγνοια...Ειδικά η δεύτερη κάνει "μπαμ" από χιλιόμετρα.

 Σας φαίνεται για άκακος και αδύναμος γεράκος?
,

No comments:

Post a Comment