Social Icons

Wednesday, December 29, 2010

Review: Death Race 2


"Ιn the world's most dangerous prison...A new game is born"

Το Death Race 2 αναμένεται στην αγορά τον Ιανουάριο (τουλάχιστον στις ΗΠΑ), αλλά είμαι από τους τυχερούς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια κόπια (unrated), οπότε τρεις περίπου εβδομάδες πριν την κυκλοφορία της, μπόρεσα να την παρακολουθήσω  με αποτέλεσμα να κάθομαι αυτή τη στιγμή και να πληκτρολογώ αυτές τις γραμμές.


Καταρχάς να κάνω μια απαραίτητη επισήμανση και να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά σε περίπτωση που διαβάσει κάποιος και δεν έχει δει το Death Race 1. Στην πρώτη ταινία ο πρωταγωνιστής μας Jensen Ames (Jason Statham) είναι πρώην οδηγός αγώνων, ο οποίος καταλήγει στη φυλακή κατηγορούμενος για το φόνο της γυναίκας του τον οποίο φυσικά δεν έχει διαπράξει. Στη φυλακή αυτή διεξάγεται ένα reallity show, ο αγώνας Death Race όπου οι κρατούμενοι οδηγούν ειδικά διαμορφωμένα αμάξια (με όπλα κτλ) και προσπαθούν να κερδίσουν πέντε συνεχόμενους αγώνες ώστε να κερδίσουν την ελευθερία τους. Ο οδηγός που έχει φτάσει πιο κοντά από όλους με τέσσερις νίκες είναι ο Frankenstein, του οποίου την ταυτότητα και το πρόσωπο δεν βλέπουμε ποτέ. Ο Frankenstein πεθαίνει κατά τη διάρκεια του πέμπτου αγώνα με αποτέλεσμα τα νούμερα του σόου να αρχίζουν να πέφτουν. Η διευθύντρια της φυλακής όμως γνωρίζει από πρώτο χέρι πως ο Αmes ήταν πρώην οδηγός αγώνων και του κάνει τη πρόταση να γίνει αυτός ο Frankenstein....την οποία και δέχεται, θέλοντας να κερδίσει την ελευθερία του.

Αφού λοιπόν έκανα την απαραίτητη επισήμανση βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά, συνεχίζω με το review του Death Race 2.

Το Death Race 2 δεν είναι "συνέχεια" του πρώτου, δλδ δεν ακολουθεί τον Jensen Ames (Jason Statham) στις περιπέτειες του, καθώς όπως ξέρουμε ήδη από το τέλος του Death Race, ο ήρωας μας έχει αποδράσει από την φυλακή του Terminal Island όπου διεξαγόταν ο αγώνας...To Death Race 2 είναι λοιπόν prequel και αφορά την γέννηση του αγώνα και του χαρακτήρα του Frankenstein και έτσι είναι λογικό να μην έχουμε τον Jason Statham να επιστρέφει στην δεύτερη ταινία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε καλό καστ, καθώς σε αυτό έχουμε αρκετά γνωστές φάτσες όπως τους Luke Goss, Ving Rhames, Sean Bean και Danny Trejo που μετατρέπουν μια straight to dvd παραγωγή σαν τη συγκεκριμένη σε κάτι πιο αστεράτο.

Αnyway....

Ο Sean Bean είναι ένα μεγαλο αφεντικό του υπόκοσμου (Μarkus Kane)  και βάζει τον Luke Goss (Carl Lucas) να πάρει μέρος σε μια ληστεία, καθώς είναι ο πιο πεπειραμένος οδηγός της πιάτσας με 20 χρόνια εμπειρία στo gate away driving. Η ληστεία πάει στραβά και ο Lucas σκοτώνει έναν αστυνομικό, χωρίς να το θέλει και φυσικά καταλήγει στη φυλακή του Terminal Island όπου εκείνη τη περίοδο διεξάγεται ο πρόγονος του Death Race, το Death Match το οποίο είναι βρωμόξυλο μέχρι θανάτου ανάμεσα στους κρατούμενους (χωρίς το βραβείο της ελευθερίας όμως). Φυσικά ο Kane θέλει τον Luke νεκρό, μιας και φοβάται πως θα καταθέσει εναντίον του και ο ήρωας μας βρίσκεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις. Γνωρίζεται όμως με τον Goldberg (Danny Trejo) και τον Lists (Frederick Koehler) και καταφέρνει να μένει ζωντανός. Εν τω μεταξύ τα νούμερα του Death Match πέφτουν και έτσι έρχεται η γέννεση του Death Race ως το απόλυτο υπερθέαμα αληθινής βίας σε reallity. O Luke λοιπόν γίνεται οδηγός στον αγώνα και "καταλήγει" να μεταμορφώνεται στον χαρακτήρα του Frankenstein δίνοντας ταυτότητα και προσωπικότητα στον μασκοφόρο χαρακτήρα που είχαμε παρακολουθήσει στην πρώτη ταινία.




Τo Death Race 2 σίγουρα είναι μια ασφαλής επένδυση στο χώρο του straight to dvd market από τους παραγωγούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι εφάμιλλης ποιότητας με  το Death Race 1. Όπως είναι λογικό η ταινία δεν είναι το ίδιο εκρηκτική όπως η πρώτη, αλλά από την άλλη είναι μια αξιοπρεπής παραγωγή και εγώ προσωπικά βρήκα το αποτέλεσμα ως μια καλή ταινία για να δω στις καθιερωμένες back 2 back movie nights και να περάσω την ώρα μου ευχάριστα. Αν πέσει στα χέρια σας, το συστήνω ως μια αρκετά διασκεδαστική 1.30 ώρα, αλλά σας υπογραμμίζω πως αν περίμενετε να δείτε ακριβώς μια ταινία σαν την πρώτη τότε θα απογοητευτείτε. Για αυτό καλό θα ήταν να μην είστε προκατειλημένοι.


Εν κατακλείδι...

Το Death Race 2 δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακριβή παραγωγή για την αγορά του dvd. Με δεδομένο επίσης πως η straight to dvd market κατακλύζεται καθημερινά με νέες κυκλοφορίες (είτε καλές είτε όχι) με αποτέλεσμα οι επιλογές να είναι εκατοντάδες, το Death Race 2 αποτελεί μια καλή επιλογή σε αντίθεση με άλλες που παράγονται για την ίδια αγορά, παρά τα ελατώματα του. Κλείνοντας θα πω πως η συγκεκριμένη ταινία είναι τίμια και γνωρίζει ακριβώς τι είναι και τι θέλει να πετύχει και αυτό προσωπικά μου αρκεί.

Fun Fact nο1: Μπορεί η ταινία να είναι prequel, αλλά συναντάμε δυο χαρακτήρες που ξέραμε από τη πρώτη (χωρίς να μετράμε τον Frankenstein). O πρώτος είναι ο nerd με το όνομα Lists, που είναι μέλος του pit crew του πρωταγωνιστή και άλλος ο 14K (Robin Shou/Mortal Kombat) ως ένας από τους αντίπαλους οδηγούς.

Fun Fact nο2: Ο ρόλος του Danny Trejo στην ταινία είναι πάνω κάτω ο ίδιος που είχε και ο Ιan McShane στην πρώτη ταινία. Δηλαδή ο επικεφαλής του pit crew που φροντίζει το αμάξι του πρωταγωνιστή.

Fun Fact no3: Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ν. Αφρική. 

Fun Fact no4: Τα αμάξια που χρησιμοποιούνται στην ταινία είναι ακριβώς τα ίδια που είχαμε δει και στην πρώτη, κάτι που δεν είναι κακό μιας και κανείς fan της πρώτης ταινίας δεν χορταίνει να βλέπει το θανατηφόρο και bad-ass Μustang.

Fun Fact no5: Το τελευταίο fact είναι και το πιο απαραίτητο καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως το Death Race 1 είναι προιόν παρθενογέννεσης. Πληροφορώ πως δεν είναι καθώς βασίστηκε πάνω στη βασική ιδέα του Death Race 2000 του 1975 με σκηνοθέτη τον Paul Bartel και παραγωγό τον άρχοντα του "Β" Roger Corman. Στην ταινία του 1975 πρωταγωνιστούσε ο David Carradine (R.I.P) ως Frankenstein. Αξίζει να σημειωθεί πως στη πρώτη ταινία η φωνή του Frankenstein είναι αυτή του Carradine ως ένα tribute τόσο στον ίδιο, όσο και στη πρωτότυπη ταινία. 

Υ.Γ:no1: Ευχαριστώ όσους έχουν διαδώσει το blog καθώς οι επισκέψεις που δέχεται έχουν πολλαπλασιαστεί πιο γρήγορα και από gremlins  στο νέρο...

Y.Γnο2: Μιλώντας για Gremlins, προτιμώ τα Critters για όσους τα θυμούνται...

2 comments:

  1. Snake πολύ καλό το blog σου!
    Αντι-κριτική διάθεση και αναρτήσεις to the point.
    Να 'σαι καλά και καλή χρονιά (με πολύ σινεμά)!

    ReplyDelete
  2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή χρονιά και σε σένα. Το blog απλά το έκανα γιατί έχω βαρεθεί αυτή την αφ΄ υψηλού κριτική και το θάψιμο για ψύλλου πήδημα με αποτέλεσμα να μην ξεφεύγει κανείς...ούτε και ο καφετζής του πλατό...Ειλικρινά το έχω σιχαθεί αυτό το πράγμα. Αν μια ταινία ειναι περιπετεια πρέπει να μιλήσεις για αυτήν με βάση το είδος. Όχι με ηλίθια κριτήρια "σινεφίλ" του στυλ : "Τα πλανα δεν εδειχναν την αποχρωματικη διαθεση των πρωταγωνιστών οι οποιοι αναλωνόντουσαν σε εκφράσεις αντικοινωνικης συμπεριφοράς" Αυτο δεν ειναι ο τρόπος να βλέπεις ταινίες. Αnyway όπως είπα και πριν να σαι καλά.

    ReplyDelete