Social Icons

Monday, December 6, 2010

Special: Big Trouble In Little China/Xαμός στη Τσάιναταουν...


"Jack Burton's in for some serious trouble and you're in for some serious fun"


"A Mystical, Action, Adventure, Comedy, Kung Fu, Monster, Ghost Story!"

Όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα όταν ακούω για το Big Trouble In Little China, γυρνάω πίσω στη τρυφερή ηλικία των 10 με 11 ετών όπου είδα για πρώτη φορά την ταινία, που είχε νοικιάσει ο μεγαλύτερος αδερφός μου από τον cult-video club owner Θύμιο (Videopolis, για όσους ξέρουν). Εντάξει μικρός δεν μπορούσα να πιάσω το χιούμορ, αλλά οι σκηνές δράσης και ξύλου ήταν υπεραρκετές για να χαραχθεί στη μνήμη μου για πάντα αυτή η ταινία. Βλέπετε δεν ήταν μια απλή ταινία...Ήταν το Χαμός στη Τσάιναταουν, όπως ήταν και ο ελληνικός της τίτλος.




Ένα σύγχρονο παραμύθι με τύπους που ξέρουν καράτε, με απέθαντους μάγους, τέρατα, συμμορίες, τρία αδέρφια που άκουγαν στο όνομα The Three Storms και έναν cocky φορτηγατζή ο οποίος έμπλεξε στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κάποιος? Πραγματικά η ταινία του John Carpenter είναι ο ορισμός των 80's ταινιών και σίγουρα είναι από τις κορυφαίες action/comedies που έχουν βγει ποτέ. Mόνο και μόνο το πόστερ να κοιτάξεις...αρκεί! Για πολλούς είναι η ποιο cult ταινία των 80's κάτι που πιστεύω και εγώ.



Αnyway...

Η ιστορία μας πάει κάπως έτσι...Ο Κurt Russell είναι ο Jack Burton. Ένας cocky φορτηγατζής ο οποίος το λέει μεν η καρδιά του, είναι σκληρός, αλλά είναι ολίγον ατζαμής ή γκαντέμης, επίσης την έχει δεί κάτι σε Indiana Jones αλλά οι περιπέτειες που πέφτει είναι κάπως too much of a challenge για αυτόν . Anyway ο ήρωας μας φτάνει λοιπόν στο San Francisco και συναντά τον φίλο του τον Wang Chi (Dennis Dun) ο οποίος περιμένει να έρθει από την Κίνα η μελλοντική του νύφη, η οποία έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό για εκείνα τα μέρη...Έχει πράσινα μάτια...Ο Wang εν τω μεταξύ είναι ο καράτε μαν της ταινίας και παράλληλα έχει μεγαλώσει ακούγοντας όλες τις σκοτεινές ιστορίες για τον μάγο Lo Pan (Του οποίου ο μύθος υπάρχει όντως στο Κινεζικό folklore). Για να μην τα πολυλογώ ο Lo Pan για να σπάσει την κατάρα του να υπάρχει χωρίς σάρκα πρέπει να παντρευτεί και να θυσιάσει σε ένα δαίμονα, μια πρασινομάτα και έτσι τα τσιράκια του απαγάγουν την μέλλουσα νύφη του Wang Chi. Όπως είναι λογικό οι πρωταγωνιστές μας, μαζί με την δικηγόρο Gracie Law (Kim Catrall), τον "white wizzard" και ορκισμένο εχθρό του Lo Pan, Εgg Shen (Victor Wong) και άλλους πρέπει να την σώσουν....




Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες καθώς καλύτερα θα ήταν η μαγεία της ταινίας να μιλήσει από μόνη της...Απλά σας λέω πως θα λατρέψετε τον χαρακτήρα του Russell.

Fun Facts:

Νο1: H ταινία ήταν αρχικά να είναι τοποθετημένη στην εποχή της Άγριας Δύσης, αλλά τελικά όλα εκμοντερνίστηκαν. Σκηνοθέτης ανέλαβε ο John Carpenter  ο οποίος πραγματοποίησε ένα όνειρο του...Να σκηνοθετήσει μια ταινία με πολεμικές τέχνες. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία δεν τα πήγε καλά στο θεατρικό της run, αλλά έσπασε ταμεία στην αγορά του βίντεο και από τότε έχει πιστό και φανατικό κοινό μιας και θεωρείται Cult Classic. Ο λόγος που δεν τα πήγε καλά στο θεατρικό run ήταν το γεγονός σύμφωνα με τον Carpenter πως το στούντιο δεν προμόταρε αρκετά την ταινία. Σε ερώτηση του προς το στούντιο για ποιο λόγο έγινε αυτό ενώ τα test screenings ήταν πετυχημένα, του απάντησαν "Δεν ξέρουμε πως να την προμοτάρουμε"....

No2: Τα τσιράκια του Lo Pan οι Three Storms και ειδικά ο ένας από αυτούς ήταν η έμπνευση του John Tobias και του Ed Boon για την δημιουργία του Rayden στο Mortal Kombat.



No3: Οι παραγωγοί της ταινίας αρχικά ήθελαν τον Clint Eastwood για τον ρόλο ή τον Jack Nicholson. Οι δύο τους όμως δεν ήταν διαθέσιμοι και έτσι ο Carpenter δέχθηκε με χαρά τη συνεργασία με τον Kurt Russel με τον οποίο είχαν δουλέψει στο post-apocalyptic αριστούργημα Escape From New York. Επίσης οι παραγωγοί ήθελαν στο ρόλο της Gracie Law μια  ροκ-σταρ, (Lita Ford? Joan Jet? Dina Cancer? Who Knows?) αλλά ο Carpenter επέμεινε για την Catrall και τελικά ο ρόλος πήγε σε αυτή.


Final Words...This Is Pure Movie Magic. Αν δεν την έχετε δει ποτέ σας έχετε βλάψει τον εαυτό σας.

3 comments:

  1. ταινιαρα
    τους Three Storms τους πηρε απο τους masters of death του shogun assassin (1980)...απολυτο badass

    ReplyDelete
  2. Δεν το έχω δει, αλλά πολύ χρήσιμη πληροφορία. Πάντως είναι τεράστιο ΕΠΟΣ Big Trouble.

    ReplyDelete
  3. Εγώ από εδώ την έμαθα την ταινία.
    http://www.youtube.com/watch?v=uAl5Gk-jhTE

    ReplyDelete