Social Icons

Tuesday, January 3, 2012

Blast From The Past: White Heat / Golden Claperboard Award...


"Pick up the pieces folks, Jimmy's in action again!"
"Searing the screen like the death-blast of a sub-machine gun" 

Όταν ρώτησαν τον Tony Montana (Αl Pacino) που έμαθε να μιλάει αγγλικά η απάντηση του περιείχε το όνοματα των Humphrey Bogart και James Cagney...οι οποίοι μέσω των ρόλων τους στις κλασσικές gangster ταινίες της Warner του έμαθαν να μιλάει. Άλλωστε από που αλλού θα μάθαινε ο υπέρτατος Bad-Ass Τony Μontana να μιλάει, εκτός από μέσα από τις ταινίες των δύο blueprints του όρου "Bad Ass Motherfucker"?




James Cagney (R.I.P) έχει το πρόγραμμα για πρώτο ποστ του 2012 με το Bad-Ass έπος του White Heat (1949) το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά με τον γελοίο τίτλο "Ο μεγάλος αμαρτωλός".


Μα καλά είναι δυνατόν? "Ο μεγάλος αμαρτωλός"??? Ποιος μαλάκας το σκέφτηκε? Μιλάμε για έναν από τους ποιο γελοία μεταφρασμένους τίτλους ταινίας στα Ελληνικά στην ιστορία! Για James Cagney, tommy gun, ληστείες, μπάτσους και μοιραίες γυναίκες μιλάμε όχι για prequel του Άγιου Πρεβέζης του Κολλάτου!


Πληροφοριακά η ατάκα "πες μου τι είσαι? ανήκει στον Καραγιώργη τον συγχωρεμένο που την έλεγε στη γκόμενα παίζοντας τον Άγιο Πρεβέζης και όχι στο Κορκολή. Απόδειξη εδώ http://www.youtube.com/watch?v=z0GYMVPFcuY


Πραγματικά χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω? Για άλλη μια φορά σας πρόσφερα cult γνώση. Τώρα ξέρετε ποιος είπε πρώτος το περίφημο "Πες μου τι είσαι?" Απλά όταν θα το λέτε κάνοντας τους εξύπνους έχετε την τσίπα να πείτε ποιος σας το έμαθε...χαχα!


Tώρα όσο αφορά το νόημα του White Heat αυτό μεταφράζεται εκτός της χρήσης του στη Φυσική ως μια κατάσταση έντονης ψυχικής ή σωματικής καταπόνησης, συγκίνησης, ή εναλλακτικά κάποιας δραστηριότητας.



Anyway...Lets cut to the chase...

Ας αφήσω τα γαμησιάτικα των υπαλλήλων της Παντοκράτωρ Α.Ε, τις γελοίες και εντελώς άστοχες μεταφράσεις τίτλων στα ελληνικά και ας επιστρέψω στο θέμα, προσφέροντας σας και άλλη γνώση αναφέροντας ποια υπαρκτά πρόσωπα-συμπεριφορές και περιστατικά αποτέλεσαν την ζύμη για το White Heat.

Tην εποχή των Public Enemies στις Η.Π.Α και την απάντηση του Ομοσπονδιακού κράτους με τους T-men, τον J.Edgar Hoover και τους G-men (T-men, National Treasury agents, G-Men, Goverment Agents) έδρασε μεταξύ άλλων και η συμμορία των Barker/Karpis. Από το 1931 ως το 1935 η συμμορία είχε πραγματοποιήσει αρκετές ληστείες, απαγωγές κτλ με την Kate "Ma" Barker να βοηθά τα παιδιά της Herman, Lloyd, Arthur και Fred πριν και μετά από κάθε αδίκημα όντας mastermind της συμμορίας.

Τουλάχιστον έτσι λέει ο μύθος που δημιούργησαν τα δημοσιεύματα της εποχής, γιατί η πραγματικότητα θέλει απλά την "Ma" απλά να ταξιδεύει πάντα μαζί με τα παιδιά της ώστε να είναι κοντά τους, γνωρίζοντας όμως φυσικά την εγκληματική δράση τους.

Με βάση λοιπόν την "Μa" Βarker και τον όλο μύθο της γεννήθηκε το στόρι του White Heat το 1949 στο οποίο όπου πάει ο Coddy Jarrett (James Cagney) πάντα βρισκόταν κοντά και η "Ma" Jarrett (Margaret Wycherly).


James Cagney/Coddy Jarrett (αριστερά) "Ma" Jarrett (Margaret Wycherly) δεξιά
Τhe Story:

O Cody Jarrett και η συμμορία του είναι οι νο1 δημόσιοι κίνδυνοι...Ο Cody είναι ένας ψυχολογικά ασταθής, βίαιος και εκκεντρικός χαρακτήρας ο οποίος δεν εμπιστεύεται κανέναν εκτός από την μητέρα του, η οποία τον βοηθά σε κάθε του παράνομο βήμα...

Μετά από τον φόνο τεσσάρων ανθρώπων σε μια ληστεία τρένου, ο Cody και η συμμορία του, νιώθουν πολύ κοντά τους το strong arm of the law, με αποτέλεσμα ο πρωταγωνιστής μας να ομολογεί πως είναι ο δράστης μια άλλης ληστείας σε διαφορετική πολιτεία αλλά στο ίδιο χρονικό σημείο με αυτή του τρένου "τρώγοντας" δυο χρόνια φυλακή και κερδίζοντας έτσι να μην οδηγηθεί στον θάλαμο αερίων για την ληστεία μετά φόνου στο τρένο.

Όμως οι T-Men καταλαβαίνουν το "παιχνίδι" που τους έπαιξε ο Jarrett και στέλνουν τον πράκτορα Hank Fallon (Edmond O' Brien) στη φυλακή με στόχο να γίνει φίλος με τον Cody και να μάθει που έχει κρύψει τα λεφτά της ληστείας του τρένου.

James Cagney. The blueprint of every Bad-Ass Gangster

Όταν όμως ο Cody πληροφορείται τον θάνατο της μητέρας του από πισώπλατο πυροβολισμό στη φυλακή, αποδρά από τη φυλακή μαζί με τον πράκτορα, που εν τω μεταξυ έχει κερδίσει την τυφλή εμπιστοσύνη του Jarrett και άλλους τρεις κακοποιούς. Στόχος του Cody είναι φυσικά  να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της μητέρας του αλλά και να οργανώσει τη μεγάλη ληστεία στο payroll ενός τεράστιου χημικού εργοστασίου.




Εν κατακλείδι: 

Το White Heat μπορεί να είναι 63 ετών πάνω κάτω αλλά είναι μια bad-ass movie all the way. Όλα τα τέλεια συστατικά είναι εδώ με το mix να είναι εκρητικό ακόμα και σήμερα. Πρωταγωνιστής που έχει balls of steel και δεν σταματά πουθενά αν δεν φτάσει στη κορυφή. Ίντριγκες και δολοπλοκίες μέσα στην ίδια την συμμορία. Η μοιραία γυναίκα που παίζει διάφορα παιχνίδια. Τους εκπροσώπους του νόμου που προσπαθούν να στριμώξουν το εκτός εαυτού θηρίο που ακούει στο όνομα Cody Jarrett. Πιστολίδια. Εκρήξεις. Ατάκες και ένα σχέδιο ληστείας που το "The Score" ωχριά μπροστά του...Τι άλλο να ζητήσεις?

Πραγματικά δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για το White Heat και το πόσο Bad-Ass ταινία είναι. Η ατάκα "Made It Ma...Top Of The World" του Cody Jarrett είναι το ίδιο διαχρονική και δυνατή όσο το μότο-ατάκα "The World Is Yours" για τον Τony Montana. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως τύποι σαν τον Cody Jarrett έμαθαν στον Tony να μιλάει...αγγλικά.

Και αν δεν σας έφτανε αυτό τότε σας λέω το εξής: Όταν στο White Heat το FBI χρησιμοποιούσε "άλλα κόλπα" για να στριμώξει τον Cody Jarrett, οι εμπνευστές κάτι τηλεοπτικών σειρών τύπου CSI ήταν ακόμα στα αρχίδια του μπαμπά  τους...Απλά δείτε το.

Fun Fact 1: Στην σκηνή της τραπεζαρίας της φυλακής που ο Cody μαθαίνει τα άσχημα μαντάτα για την πισώπλατη δολοφονία της μητέρας του, η αντίδραση του είναι όλα τα λεφτά και δείχνει το πόσο μεγάλος ήταν και θα είναι ο James Cagney. Μάλιστα κανείς από το συνεργείο δεν ήξερε πως θα αντιδράσει, μιας και η σκηνή όπως ήταν γραμμένη δεν δούλευε καλά. Έτσι ο Cagney είπε στον σκηνοθέτη Raoul Walsh να μην πει τίποτα για το πως σκοπεύει να αυτοσχεδιάσει και να αφήσει τις κάμερες να τραβάνε ότι και να γίνει.

Fun Fact 2: Η μοναδική ταινία που ασχολείται με την real life "Ma" Barker και τον μύθο που την ήθελε να είναι ο criminal mastermind της συμμορίας Barker/Karpis είναι το Ma Barker's Killer Brood του 1960.


Υ.Γ Στην αρχή έκανα λόγο για τις κλασσικές gangster ταινίες της Warner. Όλες πραγματικά είναι μία και μία. Αλλά να θυμάστε πως η φάρα των "αυνάν κριτικών" τώρα τις αποκαλεί κλασσικές αναγκαστικά. Γιατί πιστέψτε με αν έβγαιναν τώρα (ακόμα πιο μοντέρνες) θα έθαβαν όπως τότε. Άλλωστε η ιστορία του κινηματογράφου είναι γεμάτη από τις τεράστιες κωλοτούμπες τις συγκεκριμένης φάρας που είναι χειρότερη μάστιγα από αυτή του Aids. Σκεφτείτε μόνο οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες κτλ να ακούγανε αυτή τη κωλόφαρα...Αν αυτό γινόταν π.χ το JAWS του Steven Spielberg δεν θα τελειώνε ποτέ το γύρισμα και θα ήταν μια χαμένη ταινία που δεν προβλήθηκε ποτέ και ο Stevie δεν θα ήταν σε θέση να προσφέρει τις ταινίες που πρόσφερε και προσφέρει.

"The Golden Claperboard" Award...



Ουοάου! Δεν περιμένα πως οι τελευταίες ώρες του 2011 θα μου έφερναν ένα όμορφο και ξεχωριστό δώρο/βραβείο! Ναι ο φίλος σας ο Snake πήρε σπίτι του την "χρυσή κλακέτα" στα βραβεία του εξαιρετικού blog "http://linapapoutsia.blogspot.com" το οποίο criminal mastermind είναι "η Λευκή η Φλου".

Aναδημοσιεύω το επίμαχο κομμάτι με ολόκληρη την τελετή να βρίσκεται εδώ


"""""""3ο Βραβείο: «Snake στον… κόρφο μου.»
Όπως ανέφερα & πιο πάνω, δεν έχω σκοπό να βραβεύσω ιστολόγια, με εξαίρεση τον Snake (& ένα αχτύπητο δίδυμο, το οποίο έπεται)  & το ιστολόγιό του http://badassmoviesblog.blogspot.com/. Με ενέπνευσε για αρκετά άρθρα. Η προσεγμένη & συνάμα free γραφή του, το χιούμορ του αλλά και ο εκτεταμένος σχολιασμός του, δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από το…κινηματογραφικό μου «δαιμόνιο». Για αυτό του απονέμω –τι άλλο;- το “Golden Clapperboard""""""""

Διάλλειμα για διαφήμιση:

"Βlog owner με βραβείο χρυσής κλακέτας με 13 γράμματα...Χμμμ ποιος να ναι ποιος να ναι...Kυρία Snake ξέρεις κανέναν blog owner κάτοχο χρυσής κλακέτας με 13 γράμματα? Kύλιο Κύλιο ήρτε το Ντάνι Το Τρέχο με το ελικόπτερου! Σουρεαλιστικά ΦΛΟΥ Βραβεία ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΧΕΙΣ!!!!


Τέλος διαφήμισης...


Αφού λοιπόν είδατε με τα ίδια σας τα ματάκια περί τινός πρόκειται, ήρθε η ώρα για τον κλασσικό νικητήριο λόγο...Όχι που θα έχανα την ευκαιρία.

Wow τώρα θα έχω και εγώ βραβείο. Bad Ass βραβείο. Εγώ και ο Metal God. Wow!

Έχουμε και λέμε λοιπόν...(γκουχ-γκουχ, φλέγχμ! φτοοου!)

"Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω πως το βραβείο θα ελεχθεί άμεσα σε κατάστημα Αβάδιστα και Αβασάνιστα Αγοράζω Χρυσό ώστε να διαπιστωθεί πόσα καρατια είναι!!!. Έρχονται δύσκολες ημέρες και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί λίγος χρυσός...Ρωτήστε και τους Εβραίους του Σίντλερ να δείτε τι θα σας πουν. Αφού λοιπόν το ξεκαθάρισα αυτό ας πάμε παρακάτω.

Eυχαριστώ την μαμά, τον μπαμπά...Γεια σου Μαμά, γειά σου Μπαμπά!...Όχι τον έκλεισα τον θερμοσίφωνα...

Ε τι έλεγα ναι...Ευχαριστώ τα δυο μου σκυλιά την Νανούκ και την Μιλού, τις τρεις γάτες μου, την Ψιψινέλ, τον Κανέλο, τον Πάγκαλο (ναι είναι θεόχοντρος) που όλο και κάτι θα κάνουν και θα με ενοχλήσουν την ώρα που βλέπω ταινίες...

Επίσης ευχαριστώ πάρα πολύ εμένα, το πιστό μου command and entertaiment center στην σκοτεινή και bad-ass σοφίτα μου. To JVC βίντεο a.k.a "μαύρο σκυλί του πολέμου, 27 χρόνια στο πόλεμο και ούτε μια γρατζουνιά", την κυρία Snake που με αντέχει όταν πληκτρολογώ με μανία τα βράδια ή όταν βλέπω Charles Bronson στις 3 τα ξημερώματα, ενώ αυτή φυσικά κοιμάται...Επίσης ευχαριστώ τον Διάολα που μου έβαλε τη φυτιλιά να βγάζω τη τρέλα μου στο μπλογκ αποφεύγοντας να τρελαθώ πλήρως και όλους όσους κάνετε ιντερνετικές βόλτες από δω.

(Καλά ούτε στα όσκαρ τέτοιος λόγος έτσι?)

Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως κάποιος επιτέλους κατάλαβε πως είμαι το "Φίδι" στο κόρφο σας και σαν άλλος Τρισατάνικ Διαβολέιτορ θέλω να σας απελευθερώσω από τον οχετό της ακατάσχετης "κριτικοαυνάν νομενκλατούρας" και όχι μόνο, που ζει και βασιλεύει παίρνοντας την τροφή της από την ακατάσχετη ηλιθιότητα που την δέρνει καθιστώντας την ανίκητη. Ευχαριστώ πολύ λοιπόν τη Φλου που με πήρε χαμπάρι για το τι διάολας είμαι.

Επίσης την ευχαριστώ που αποκαλεί "εκτεταμένο σχολιασμό και free γραφή" την πνευματική ανεξέλεκτη καταιγίδα που με πιάνει σε πολλά ποστ θέλοντας να ασχοληθώ όχι μόνο με μια ταινία αυτή καθ' αυτή, αλλά και να βάλω μερικά πράγματα στη θέση τους, ενώ παράλληλα προσπαθώ να βρω την κατάλληλη αφορμή να επιτεθώ  σε πράγματα που με ενοχλούν και με νευριάζουν πάρα πολύ. Ξέρω πως δεν θα έπρεπε να δίνω σημασία, αλλά όπως μου αρέσει να λέω, ζω για να τους βλέπω να σπάνε το κεφάλι τους στο τοίχο της πραγματικότητας και της λογικής.

Όσο αφορά την συνέχεια...Ποιο πολύ Bad-Ass, ποιο πολύ "setting things straight", ποιο πολύ επιθετική και φυσικά με ποιο πολλά bad-ass tunes και άλλες εκπλήξεις που ετοιμάζω...Μάλιστα ήδη έχω αρχίσει την προπόνηση την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο!. Υπόσχομαι πως θα χρησιμοποιήσω το βραβείο μόνο για καλό...και πως δεν θα πέσει σε λάθος χέρια αλλάζοντας τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. By The Power Of Greyskull!!!! "




Music Encore: Ελπίζω όλοι να περάσατε καλά στις γιορτές και να σας μπήκε...όμορφα και sleazy το νέο έτος.

Judas Priest/White Heat-Red Hot (1978/Stained Class)

3 comments:

  1. Καταρχάς, καλή χρονιά να έχουμε! Αφού και ο Tony Montana παραδέχεται ότι ένας από τους λόγους που έμαθε αγγλικά είναι ο James Cagney, νομίζω ότι δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Η ταινία απλά κορυφαία (κι ας μην ήταν γυρισμένη τη δεκαετία του '30, που ευδοκίμησαν οι γκανγκστερικές ταινίες) και διαχρονική. Δεν το ήξερα αυτό για τη σκηνή της τραπεζαρίας. Άλλη μια απόδειξη του ταλέντου του Cagney.

    ReplyDelete
  2. Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος αλλά πρώτα βάζω το κομμάτι και παράλληλα διαβάζω το άρθρο.. Ωραίος...

    ReplyDelete
  3. Σωστός ο Κανίβαλος. Άλλωστε ήταν και πολύ σχετικό με τον τίτλο της ταινίας!

    ReplyDelete