Social Icons

Friday, November 11, 2011

Mega Special: Masters Of The Universe (reposted Βy the power of Grayskull!)

 

There is a place where legends are born. Where the light confronds the dark. An world of incredible mystery, magic and adventure. An world where colosal powers will collide in  a battle to control the universe. The Place Is Earth The Time Is Now. Masters Of The Universe!

Καταρχάς εδώ και καιρό ακούγεται πως θα γυριστεί ταινία με τον He-Man και πολλοί από εσάς, ειδικά οι πιο νεότεροι νομίζετε πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά. Σας πληροφορώ πως δεν είναι, καθώς τα τρομερά ξαδέρφια από το Ισραήλ, Yoram Globus και Menahem Golan μέσω της θρυλικής τους εταιρείας Cannon Films αποφάσισαν στο μακρινό 1987,  την χρονιά που ο τεράστιος Νίκος Γκάλης οδηγούσε την Ελλάδα στον μεγάλο θρίαμβο, να αγοράσουν τα δικαιώματα μέσω του Edward Presmann, από την Mattel (ναι η πασίγνωστη κατασκευάστρια παιχνιδιών) και να κάνουν την ταινία "Masters Of The Universe". Το αποτέλεσμα? Τι άλλο εκτός από το να τραβολογάμε μπαμπάδες-μαμάδες στο σινεμά για να δούμε τον πιο δυνατό άνθρωπο στο σύμπαν, να κατατροπώνει τον κακό Skeletor και τα καταχθόνια σχέδια του.


Πριν αρχίσουμε όμως πρέπει να κάνω μια απαραίτητη εισαγωγή, ώστε να βάλω ορισμένα πράγματα σε ιστορική σειρά. Καταρχάς το καρτούν που όλοι βλέπαμε μικροί, άσχετα αν είμαστε κομπλεξικοί και ντρεπόμαστε να το πούμε, δεν είναι αυτό που ξεκίνησε το πανηγύρι με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν action figures στα παιχνιδάδικα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι (Α ρε λεφτά που φάγαμε). Το πανηγύρι ξεκίνησε πρώτα με τα παιχνίδια. Ναι καλά διαβάσατε με τα παιχνίδια. Η Mattel δημιούργησε τον He-Man και τους άλλους το 1981 και μαζί με τις φιγούρες στη συσκευασία υπήρχαν mini comics που παρουσίαζαν το background και τις περιπέτειες τους. Το καρτούν ήρθε το 1983, μιας και τα παιχνίδια είχαν σημειώσει μεγάλη επιτυχία κάτι που ήταν απολύτως λογικό και είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων action figures για πούλημα...(Mεγάλη μπίζνα και μπράβο τους πραγματικά).
O Dolph Lundren
Επιτρέψτε μου όμως τώρα μια μικρή παράκαμψη πριν συνεχίσουμε

Μερικοί ίσως καν να μην ξέρετε ποιος είναι ο He-Man,  μιας και μεγαλώσατε αργότερα με αποτέλεσμα να ξέρετε μόνο κάτι Ποκεμον και Ντιτζιμον άντε και κάνα δύο άλλα τα οποία φυσικά είχαν την ίδια ποιότητα με τα παραπάνω...δηλαδή ΜΗΔΕΝ. Μην παρεξηγείστε, είναι αλήθεια πως οι παλιότεροι μεγαλώσαμε με καλύτερα παιδικά, καλύτερες ταινίες, καλύτερη μουσική και αν πρέπει να κράξετε κάποιον, κράξτε τη μοίρα σας.

Tέλος πάντων...

Επιστρέφω στο θέμα παραθέτοντας την ιστορία του He-Man κάτι που είναι χρήσιμο και για την ταινία. Λοιπόν οι ήρωες μας ζουν στο πλανήτη Eternia. O Ηe-Man είναι ένας περιπλανόμενος βάρβαρος και ανακυρήσεται προστάτης του μαγικού κάστρου Greyskull από την "Sorceress" με σκοπό να εμποδίζει τον κακό Skeletor στο να καταλάβει το κάστρο. Ο λόγος που θέλει να καταλάβει το κάστρο είναι το απλό γεγονός. πως όποιος ελέγχει το κάστρο Greyskull, ελέγχει το σύμπαν, εξού και ο τίτλος Masters Of The Universe. Αυτή είναι η ιστορία του He-Man ως το 1983, γιατί από εκεί και πέρα μερικά πράγματα αλλάζουν. Τι εννοώ? Με την έλευση του καρτούν κάποια πράγματα έπρεπε να αλλάξουν ώστε να είναι πιο marketable το αποτέλεσμα στην τηλεόραση και έτσι ο He-Man έγινε ο Πρίγκιπας Adam, o oποίος χρησιμοποιώντας το μαγικό σπαθί που του έχει δώσει η "Sorceress" γίνεται ο πιο δυνατός άνθρωπος στο σύμπαν (δλδ ο He-Man). Η Eternia  κυβερνάται από τους γονείς του Adam, Bασιλιά Randor και βασίλισσα Marlenna και ο κακός Skeletor μαζί με τους minions τoυ, προσπαθεί να καταλάβει το κάστρο Greyskull και να εξουσιάσει την Eternia. Σύμμαχοι του He-Man, ο Μan-At-Arms, η θετή του κόρη Teela, O "comic relief" Orko και ο pet-τίγρης του Adam, Cringer. Aξίζει να σημειωθεί πως οι δύο πρώτοι σύμμαχοι υπήρξαν πριν το 1983 και την έλευση του καρτούν.

O Frank Langella

Τhis was the basics...Ώρα για την ταινία.

Όπως καταλαβαίνετε η ταινία αυτή ήταν το γεγονός της χρονιάς για εμάς τους πιτσιρικάδες που μεγαλώσαμε βλέποντας το καρτούν και όπως ήταν λογικό τρέξαμε να την δούμε είτε στο σινεμά, είτε νοικιάζοντας την από το videoclub της γειτονιάς (θυμάμαι ακόμα τσακωμούς για το ποιος θα την νοικιάσει πρώτος). Εγώ εκείνη την εποχή ήμουν αρκετά μικρός και θυμάμαι αμυδρά την παρακολούθηση της στο σινεμά, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφο μου και την μητέρα μου. Αλλά αυτό που θυμάμαι και πάρα πολύ καλά μάλιστα είναι πως λίγο καιρό αργότερα η βιντεοκασσέτα ήταν μονίμως στο σπίτι καθώς είχε πέσει αντιγραφή.  Έχουμε και λέμε λοιπόν...Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Dolph Lundgren, ο οποίος μετά την συμμετοχή του στο Rocky 4, είχε δει τις μετοχές του να ανεβαίνουν. Στον ρόλο του Skeletor συναντάμε τον Frank Langela (Ίσως τον θυμάστε από το Cutthroat Island), ως Evil-Lyn την Meg Foster (H Evil-Lyn ήταν η κακιά μάγισα σε αντίθεση με την Sorceress του κάστρου Greyskull και φυσικά ήταν τσιράκι του Skeletor). Eπίσης στην ταινία, έχει έναν από τους πρώτους της ρόλους, αν όχι τον πρώτο, η νεαρή τότε Courtney Cox η οποία μπλέκει στην περιπέτεια μαζί με το αγόρι της.

O Man-At-Arms και η Teela
H Courney Cox...
Η Μeg Foster
Το στόρι της ταινίας βασίζεται κατά συντριπτικό ποσοστό στo original concept του He-Man και όχι σε αυτό που δημιουργήθηκε μεταγενέστερα με την έλευση του καρτούν. Αποτέλεσμα? Να ξενίσει, γιατί εμείς δεν γνωρίζαμε για τα mini comics και το αυθεντικό παρελθόν του ήρωα, καθώς τον ξέραμε μόνο από το καρτούν. Πιστεύω πως αν την δεί ακόμα και σήμερα κάποιος που έχει την εικόνα του καρτούν στο μυαλό του και δεν γνωρίζει τα origins, τότε αυτό που θα δει θα τον ξενίσει, όπως ξένισε εμάς τότε και ίσως τον αποτρέψει ολοκληρωτικά να εκτιμήσει την ταινία και για αυτό το λόγο έχω κάνει αυτή την μακρά εισαγωγή καθώς πιστεύω πως βοηθάει πραγματικά και εξαφανίζει ερωτήματα που θα εμφανίζονταν δικαιολογημένα μετά τη προβολή της.

Anyway...
 
To ξέρω πως καθυστερώ να πω το στόρι της ταινίας αναλυτικά και ξεκινώ τώρα αμέσως. Η ταινία αρχίζει χωρίς πολλά πολλά και αμέσως μας δείχνει ξεκάθαρα πως ο Skeletor κατάφερε να μπει στο κάστρο Greyskull φυλακίζοντας την Sorceress και περιμένει να φτάσει το φεγγάρι στο ζενίθ του, ώστε να ανοίξει το "μεγάλο μάτι" του κάστρου και να γίνει Master Of The Universe και φυσικά ανίκητος. Ο He-Man μαθαίνει τι έγινε και ξεκινά για το κάστρο. Στην πορεία συναντά τους συμμάχους του Man-At-Arms και Teela και όλοι μάζι σώζουν από μια στρατιά του Skeletor, τον Gwildor. O Gwildor έχει κατασκευάσει ένα κοσμικό κλειδί το οποίο επιτρέπει σε αυτόν που το χειρίζεται να ταξιδεύει όπου θέλει μέσα από πύλες, τις οποίες ανοίγει. Το κλειδί αυτό το είχε κλέψει ο Skeletor για να μπει στo κάστρο Greyskull, αλλά ο Gwildor έχει στα χέρια του ακόμα το πρωτότυπο κλειδί. Αφού λοιπόν τα εξηγεί στον He-Man και τους άλλους, πιάνονται αιχμάλωτοι και πάνε για το κάστρο. Φυσικά ξεσπάει μάχη, οι ήρωες μας τα βρίσκουν δύσκολα και ανοίγουν μια τυχαία πύλη ώστε να διαφύγουν. Αυτή η πύλη οδηγεί στην Γη και έτσι η δράση μεταφέρεται στον δικό μας πλανήτη με τις στρατιές του Skeletor να κυνηγάνε τους ήρωες μας, όπου εκεί ο He-Man γνωρίζει ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο μπλέκεται μαζί του σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. 


Eν κατακλείδι

Το Masters Of The Universe είναι μια από τις αγαπημένες ταινίες της παιδικής μου ηλικίας και ακόμα και σήμερα καμιά φορά την βάζω στο dvd ώστε να ταξιδέψω πίσω...Από άποψης Action είναι τρομερά καλή, παρά το γεγονός πως δεν είναι bloody, ενώ τα οπτικά εφέ με βάση την εποχή τους, το μπάτζετ και τα πολλά προβλήματα που είχε η παραγωγή, είναι απλά εκπληκτικά.

By The Power Of Greyskull-I Have The Power!!!

Η φράση αυτή είναι από τις πιο γνωστές για όσους μεγαλώσαμε μαζί της και η ταινία συστήνεται ανεπιφύλακτα. Βέβαια δεν χρειάζεται να είναι  και die-hard fan του καρτούν κάποιος για να απολαύσει αυτή τη ταινία. Είναι διασκεδαστική, είναι 80's  και αποτελεί ένα κομμάτι του χωροχρόνου που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας. Μπορεί να είναι διαφορετική από το καρτούν όπως αναλύσαμε και πριν, αλλά έχει τη δύναμη να σε κάνει να την δεις με ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο σου.

O Beast-Man(πάνω δεξιά) και μερικοί άλλοι henchmen του Skeletor

Fun Fact no1: Η αρχική ιδέα ήταν να διαδραματίζεται όλη η ταινία στην Eternia και όχι κατά 90% στη Γη. Ο λόγος που δεν έγινε είναι φυσικά το μπάτζετ. Κάτι  που είναι λογικό καθώς μιλάμε για 1987 και το να δημιουργήσεις έναν ολόκληρο πλανήτη με περίεργα πλάσματα κτλ όσο να ναι στοιχίζει περισσότερο. Eπίσης ο λόγος που η ταινία βασίζεται στο story των παιχνιδιών της Mattel και όχι του καρτούν, είναι πως τα δικαιώματα είχαν αγοραστεί από την Mattel και όχι από την Filmnation που έκανε τη παραγωγή του καρτούν. Oπότε αν ήθελαν να κάνουν adaption το καρτούν θα έπρεπε να πληρώσουν την Mattel για τα δικαιώματα του τίτλου και των περισσότερων χαρακτήρων και μετά νέα κερατιάτικα στην Filmnation για να χρησιμοποιήσουν χαρακτήρες και το concept του καρτούν. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως εκείνη την εποχή λίγοι ήταν αυτοί που τολμούσαν να επενδύσουν σε ταινίες που βασίζονται σε κόμικ ή στη προκειμένη περίπτωση σε παιχνίδια, σε αντίθεση με σήμερα που ακόμα και ο υπερήρωας 5ης εθνικής κατηγορίας βλέπει το όνομα του να γίνεται ταινία...

Fun Fact no2: Ο Dolph Lundgren πραγματοποίησε όλα στα stuns o ίδιος χωρίς την χρήση κασκαντέρ. Κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμα και σήμερα, αν και πλέον δικαιολογημένα δεν κάνει και τα πάντα...

Fun Fact no3: Στον ρόλο της Evil Lyn αρχικά είχε επιλεγεί η Sarah Douglas η οποία είχε συμμετοχή στις πρώτες δύο ταινίες Superman και στο Conan The Destroyer

Fun Fact no4: Η μοναδική κινηματογραφική ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Gary Goddard. O οποίος είχε αρκετές διαμάχες με τα αφεντικά της Cannon.

Fun Fact no5:  Η ταινία θα είχε και sequel, χωρίς τον Lundgren, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω της κρίσης στο χρηματιστήριο και τα junk bonds που χρησιμοποιούσε η Cannon για να χρηματοδοτεί τις ταινίες,  έφεραν την εταιρεία στο χείλος του γκρεμού και έτσι ακυρώθηκε το sequel. Tα σκηνικά της ταινίας και τα κουστούμια και ορισμένα από τα χρήματα της κατέληξαν να χρησιμοποιθούν στην ταινία Cyborg του 1989 με πρωταγωνιστή τον ανερχόμενο τότε Jean Claude Van Damme.


Fun Fact no6: Το Μasters Of The Universe και το Superman 4 είχαν ως στόχο να φέρουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της Cannon ώστε να χρηματοδοτηθεί μια big budget παραγωγή Spiderman. (Oι Globus και Golam ήταν χρόνια μπροστά από τους άλλους σε εποχές που κανείς δεν ρίσκαρε να βάλει λεφτά σε υπερ-ήρωες) Η απόδοση όμως και των δύο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και έτσι η ταινία δεν έγινε ποτέ, παρά τις αναγγελίες των Ισραηλινών πως ετοιμάζουν την ταινία.

Fun Fact no7: Ο Εdward Pressman που είχε αγοράσει τα δικαιώματα από την Μattel έκανε την πρόταση για την ταινία στη Cannon γιατί όπως είπαμε και πριν, κανένα άλλο στούντιο δεν ήθελε να βάλει λεφτά σε ένα concept, το οποίο πλέον ρίχνουν καραβιές από δολλάρια (βλ. Spiderman, Superman remake, Hulk, Green Hornet, Daredevil, Hellboy κ.α). Όπως και να το κάνουμε τα ξαδέρφια από το Ισραήλ ήταν πρωτοπόροι και willing to take risks και είχαν μια πιο ανθρώπινη εικόνα για την δημιουργία ταινιών. (σ.σ Kάποια στιγμή πρέπει να τους κάνω αφιέρωμα)

Fun Fact no8: Ο Frank Langella δέχθηκε το ρόλο του Skeletor επειδή ο γιος του ήταν μεγάλος φαν του καρτούν. Επίσης ο Langella πρόσθεσε αρκετές ατάκες στο σενάριο για τον χαρακτήρα του, δημιουργώντας έναν καταπληκτικό  villain.

Fun Fact no9: Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Dolph Lundgren αποκάλυψε πως έχει στη κατοχή του το costume του He-Man από τα γυρίσματα της ταινίας.
 
Fun Fact no10: O James Tolkan που παίζει τον Detective Lubik είναι όλα τα λεφτά στην ταινία με απίστευτες ατάκες. Για όσους δεν τον ξέρουν είναι ο άνθρωπος που είχε το ρόλο του Mr. Strickland στα Back To The Future. 


I Have The Poweeeer! Και ποιος δεν το φώναζε αυτό πιτσιρικάς!

6 comments:

  1. Είχα μία φιγούρα και θυμάμαι και το comic που είχε μαζί.Ο τίγρης απ όσο θυμάμαι ήταν φοβιτσιάρης και μόλις μεταμορφωνόταν από το σπαθί γινόταν ατρόμητος.Εκείνη τη περίοδο θα πρέπει να είχε βγεί και ένας ήρωας που τον είχαν κάνει σαν αντιγραφή του He-Man μόνο που αυτός είχε μαύρο μαλλί αλλά δεν θυμάμαι κάτι άλλο.Θυμάσαι τίποτα εσύ;Δεν σε βοήθησα και πολύ με τα στοιχεία που σου έδωσα βέβαια αλλά έχω κολλήσει.

    ReplyDelete
  2. Φώτη: Τον Blackstar εννοείς κατά 90%. Τσέκαρε το στο google και πες μου. Ψάξε Blackstar cartoon.

    Όσο για τα άλλα σωστός είσαι για τον τίγρη. Από φιγούρες είχα αρκετές σαν παιδί (βασικά ο αδερφός μου) γιατί εγώ είχα κόλλημα με τους G.I Joe και τους Cobra.

    ReplyDelete
  3. Ναι ρε φίλε σωστός.Με έσωσες μιλάμε είχα κολλήσει από χθες.Είχα φιγούρα και με τον Blackstar όπως και βέβαια με G.I.Joe.
    Υ.Γ Η ταινία G.I.Joe με τον Dennis Quaid πως σου φάνηκε;Εγώ δεν την ευχαριστήθηκα πάντως.

    ReplyDelete
  4. Χάρηκα που σε βοήθησα. Όσο για την ταινία δυστυχώς το παρά πήδηξαν ολίγο το θέμα με τις στολές σουπερ-μαν κτλ. Καλύτερα να πούμε να ήταν old school οι τύποι. Βλεπόταν άνετα, αλλά υπήρχε "κάτι" που σε έκανε να λες ρε γαμώτο περίμενα ταινία με G.I Joe και πήρα κάτι στο 30% με 40%...

    ReplyDelete
  5. ΓΑΜΑΤΟΣ.-

    http://www.youtube.com/watch?v=aOC7jh-LtzM

    ReplyDelete
  6. Χτυπάς ευαίσθητες χορδές τώρα...με R.W άντε τώρα που επιστρέφουν να τους δούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

    ReplyDelete