Social Icons

Monday, November 28, 2011

Mega Special: Planet Of The Apes (1 to 5)


Το franchise ταινιών "...Of The Apes" είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα sci-fi/post apocalyptic franchise όλων των εποχών και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το blog.



Σίγουρα δεν έχει φτάσει σε σημείο impact όπως ο ορισμός του sci-fi Star Wars, αλλά βρίσκεται κοντά σε terms οf popularity. Βέβαια εδώ στο Ελλάντα δεν ξέρω τι impact είχε καθώς οι original πέντε ταινίες ήταν στα τέλη του 60' και στις αρχές του 70' (αν και οι συγκεκριμένες ταινίες δεν ήταν άγνωστες στην οικογένεια μου), αλλά με δεδομένο πως η νέα ταινία Rise Of The Planet Of The Apes είναι κα-τα-πλι-κτι-κή, κάνω αυτό το αφιέρωμα στις πέντε πρώτες ταινίες του franchise Of The Apes, για τις οποίες βρήκα αφορμή να κάτσω και να της ξαναπαρακολούθησω.


PLANET OF THE APES 1968

"Beware the beast man, for he is the Devil's pawn. Alone among God's primates, he kills for sport or lust or greed. Yea, he will murder his brother to possess his brother's land. Let him not breed in great numbers, for he will make a desert of his home and yours. Shun him, for he is the harbinger of death"

Βρισκόμαστε στο 1968, το οποίο σαν έτος ήταν ίσως το πιο ταραγμένο ολόκληρης της δεκαετίας στις ΗΠΑ και γενικά παγκοσμίως. Τι εννοώ? Η γενιά του 50 βρέθηκε να μεγαλώνει σε έναν κόσμο της ισορροπίας του τρόμου λόγω της πυρηνικής απειλής, με ευθύνη κυρίως της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία έξι χρόνια πριν έφτασε πάρα πολύ κοντά στο να ξεκινήσει τον 3ο παγκόσμιο. Τον Οκτώβριο του 1962, ήθελε να εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα στην Κούβα, τα οποία βρισκόντουσαν καθ΄ οδόν μέσω θαλάσσης. Ευτυχώς βέβαια για όλους εμάς τους υπόλοιπους, ο μεγαλύτερος πολιτικός του 20ου αιώνα John F. Kennedy και ο αδερφός του Robert, παρά τις πιέσεις των επικεφαλών στρατηγών, χειρίστηκε άψογα το θέμα, με αποτέλεσμα να καθόμαστε εδώ αυτή τη στιγμή και να γράφω αυτές τις γραμμές και σεις να τις διαβάζετε. 



Εκτός όμως από αυτό το περιστατικό που δίνει το κλίμα της εποχής, είχαμε ως το 68' και άλλα περιστατικά που έκαναν εκείνη τη χρονιά ιδιαίτερα ταραγμένη.

Εκείνη τη χρονιά το περίφημο Tet Offensive ήρθε στο προσκήνιο με τον πόλεμο στο Βιετναμ (σ.σ Ότι και να σας έχουν πει για αυτόν τον πόλεμο καλύτερα να κοιτάξετε τι είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 62' που αναφέρω παραπανω, αλλά και την λεγόμενη θεωρία του ντόμινο και μετά να μιλήσετε για το αν τελικά αυτές οι έρμες οι Η.Π.Α είναι οι κακοί της υπόθεσης. Διότι όπως και να το κάνουμε better dead than red και το εννοώ. Μια ματιά στα εγκλήματα κατά της ανθρώποτητας από τα "κόκκινα" καθεστώτα ανά τον κόσμο θα σας πείσει. Κλασσικό παράδειγμα φυσικά η Καμπότζη). 

Anyway λέγαμε για το τι έγινε ως το 68'...Eκτός από την κλιμάκωση στο Βιετνάμ, οι Σοβιετικοί που δεν έκαναν ποτέ τίποτα κακό...εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία γιατί έτσι τους κάπνισε, ο Robert Kennedy έπεσε νεκρός από τον Sirhan Sirhan, ενώ το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα χτυπήθηκε με την δολοφονία του Martin Luther King.



Όλα αυτά λοιπόν πέρασαν στο "μύλο" του σεναρίου το οποίο πολύ έξυπνα μεταφέρθηκε από το βιβλίο του Pierre Boulet "Monkey Planet", με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη sci-fi ταινία να μείνει για πάντα στην ιστορία και να γίνει επίσης τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ξεκινώντας ένα ολόκληρο franchise το οποίο αναβίωσε για άλλη μια φορά με την πρόσφατη ταινία Rise Of The Planet Of The Apes.


H πρώτη ταινία λοιπόν έχει ως επίκεντρο της, τον αστροναύτη Taylor (Ο μεγάλος Charlton Heston στο ρόλο, r.i.p) και τους δύο άλλους αστροναύτες που όλοι μαζί crash-αραν το σκάφος τους σε έναν "άγονο" πλανήτη, ενώ βρίσκονταν σε αποστολή. Παρά το γεγονός πως το ταξίδι τους στο διάστημα θα διαρκούσε 18 μήνες, μέσω μιας "ανωμαλίας" στη θεωρία της σχετικότητας, έχουν περάσει 2.000 χρόνια πίσω στη Γη, ενώ αυτοί φυσικά έχουν παραμείνει όπως ήταν. Όπως λοιπόν είναι αναμενόμενο οι τρεις αστροναύτες ανακαλύπτουν δεν είναι μονάχοι τους στο συγκεκριμένο πλανήτη και πως η σκάλα της εξέλιξης έχει έρθει ανάποδα με τους ανθρώπους να βρίσκονται χαμηλά μη μπορώνοντας να μιλήσουν και τους πίθηκους στη κορυφή. Στην συνέχεια οι αστροναύτες βρίσκονται κυνηγημένοι, ο ένας πεθαίνει και ο Taylor με τον άλλον πιάνονται αιχμάλωτοι. 

Ευτυχώς όμως ο Taylor "κλέβει" τη προσοχή, της χιμπατζή επιστήμονα Dr. Zira (Κim Hunter) και του αρχαιολόγου αρραβωνιαστικού της Cornelius (Στο ρόλο ο αποθανών Roddy McDowall, Peter Vincent/Fright Night). Το ζευγάρι των apes λοιπόν ανακαλύπτει πως ο Taylor μπορεί να μιλήσει και να επικοινωνήσει, ενώ την ίδια ώρα ο Dr. Zeius (Maurice Evans) σαν επικεφαλής του συμβουλίου των Apes και κάτι σαν υπουργός επιστημών, αλλά και διατήρησης της "θρησκείας" (ναι αντισυμβατικά είναι αυτά τα δύο) καταβάλει κάθε προσπάθεια να τον καταστρέψει μιας και ο Taylor απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω για πολλούς και διάφορους λόγους. 

Spoiler Alert from this point until the end of the post: Με τα πολλά το ζευγάρι Dr. Zira και Cornelius βοηθά τον Taylor να αποδράσει μαζί με μια ιθαγγενή γυναίκα την οποία ονόμασε Nova (Linda Harrisson) με αποτέλεσμα στο super climax τέλος να γίνεται η αποκάλυψη πως o πλανήτης αυτός είναι η Γη και πως η ανωμαλία στην σκάλα της εξέλιξης, οφείλεται στον ίδιο τον άνθρωπο που έφερε στο κεφάλι του την καταστροφή.  Η σκηνή στο διαλυμένο απομεινάρι του αγάλματος της Ελευθερίας είναι συγκλονιστική, όπως και τα λόγια του Heston "You maniacs! You blew it up! Damn you! Damn you all to hell!"

BENEATH THE PLANET OF THE APES 1970
"In one of the countless galaxies in the universe lies a medium-sized star. And one of its satellites, a green and insignificant planet, is now dead"

Μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία του Planet Of The Apes και το γεγονός πως το κοινό την λάτρεψε όπου αυτή προβλήθηκε, αμέσως άναψε το πράσινο φως για ένα sequel. H συνέχεια λοιπόν των περιπετειών στον Πλανήτη των Πιθήκων συνεχίστηκαν δύο χρόνια μετά από την προβολή της πρώτης.


Στην δεύτερη ταινία έχουμε και πάλι τον Charlton Heston (r.i.p) να επιστρέφει στο ρόλο του Taylor, αλλά ο ρόλος του αυτή τη φορά ήταν περιορισμένος, παίζοντας όμως ρόλο στις εξελίξεις της ταινίας. Πρωταγωνιστής είναι ο αστροναύτης Brent (James Franciskus) ο οποίος έπεσε και αυτός στον πλανήτη των πιθήκων ή αλλιώς την Γη του μέλλοντος και κοντά στο τέλος της 3ης χιλιετίας ακολουθώντας την πορεία του διαστημόπλοιου του Taylor από την πρώτη ταινία. H Nova (Linda Harrisson), o Cornelius (David ΅Watson σ.σ O Μcdowall επέστρεψε στη 3η ταινία στο ρόλο), η Dr. Zira (Κim Hunter) και ο Dr. Zaius (Maurice Evans) γνωρίζονται με τον Brent με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ο ήρωας μας στην αναζήτηση του για τον Taylor ανακαλύπτει στα ερείπια της ισοπεδωμένης πλέον Nέας Υόρκης τα απομεινάρια του ανθρώπινου είδους.

 

Αυτα τα απομεινάρια φυσικά είναι μεταλλαγμένα, έχουν αιχμάλωτο τον Taylor και έχουν στη κατοχή τους μια πανίσχυρη ατομική βόμβα την οποία λατρεύουν ως θεότητα. Mάλιστα πιστεύουν πως όταν έρθει η ώρα να πυροδοτηθεί θα ανατείλει ένας καλύτερος κόσμος και η ειρήνη θα επιστρέψει ξανά. Με λίγα λόγια είναι out of their fucking minds κυριολεκτικά. Την ίδια ώρα οι στρατόκαυλοι Γορίλες ξεκινούν από την Αpe City προς την απαγορευμένη περιοχή (δηλαδή εκεί που ζουν οι μεταλλαγμένοι φίλοι μας) αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στην ιστορία. Αποτέλεσμα? All Hell Brakes Loose και ο πλανήτης Γη παύει να υφίσταται, βάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο ένα οριστικό τέλος στην αυτοκαταστροφική τάση του ανθρώπου, αλλά και των εξελιγμένων Apes που έχουν γίνει μια από τα ίδια σκατά.


ESCAPE FROM THE PLANET OF THE APES (1971)
"We think we have all the time in the world... how much time does the world got?"


Το Beneath The Planet Of The Apes, μπορεί να έφερε το οριστικό τέλος στην όλη ιστορία, αλλά όπως έχει πει και ο Sly στο τελευταίο Rocky "It Aint Over Till Its Over" και με βάση τον χρυσό κανόνα του box office και της πείνας του κοινού να δει και άλλες περιπέτειες από το πλανήτη τον πιθήκων, ήρθε το Escape From The Planet Of The Apes, την αμέσως επόμενη χρονιά.



Αυτή τη φορά όμως το setting αλλάζει εξολοκλήρου όπως και οι καταστάσεις. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Παρά την καταστροφή του πλανήτη στο τέλος της προηγούμενης ταινίας, το στόρι συνεχίζεται δείχνοντας τα γεγονότα που εν τέλει αλυσιδωτά έφεραν το downfall του ανθρώπου, την rise των πιθήκων και το τέλος του πλανήτη . Με λίγα λόγια έχουμε ένα sequel, με συνταγή prequel. Οι apes πρωταγωνιστές μας Dr. Zira και Cornilius (Kim Hunter/Roddy Mcdowall) μαζί με τον νέο χαρακτήρα στο franchise, Dr. Milo (Sal Mineo) έχουν καταφέρει να επισκευάσουν το διαστημόπλοιο του Taylor από την πρώτη ταινία και πριν εξαφανιστεί από προσώπου σύμπαντος ο πλανήτης Γη καταφέρνουν να εκτοξευθούν στο διάστημα. Όμως με τον ίδιο τρόπο που ο Taylor στη πρώτη ταινία ταξίδεψε μπροστά στο χρόνο, αυτοί πήγαν προς τα πίσω, φτάνοντας στο Los Angeles του 1973!.

Αποτέλεσμα? Oι ρόλοι του κυνηγού και του κυνηγημένου να αντιστρέφονται λοιπόν και όταν οι κυβερνήσεις εντοπίζουν, με βάση τα όσα τους έχουν πει οι Dr. Zira και Cornelius για το πως ακριβώς ο άνθρωπος καταστράφηκε και οι apes ανέβηκαν στη κορυφή της σκάλας της εξέλιξης,  το πρόβλημα στο αγέννητο παιδί του ζευγαριού των δύο apes. Έτσι ξεκινάει ένα ανθρωποκυνηγητό ή καλύτερα πιθηκοκυνηγητό. Με τα πολλά το ζευγάρι με την βοήθεια μιας ομάδας ανθρώπων καταφέρνει να φυγαδευτεί, αλλά όπως όλοι οι φυγάδες κάποια στιγμή πιάνονται και οδηγούνται στο θάνατο. Παρά όμως τον θάνατο τους, ο καρπός τους επιζεί αφήνοντας ανεπηρέαστη την αλυσίδα των γεγονότων που θα φέρει τα πάνω κάτω στη σκάλα της εξέλιξης.


CONQUEST OF THE PLANET OF THE APES (1972)
"Where there is fire, there is smoke. And in that smoke, from this day forward, my people will crouch, and conspire, and plot, and plan for the inevitable day of Man’s downfall. The day when he finally and self-destructively turns his weapons against his own kind. The day of the writing in the sky, when your cities lie buried under radioactive rubble! When the sea is a dead sea, and the land is a wasteland out of which I will lead my people from their captivity! And we will build our own cities, in which there will be no place for humans except to serve our ends! And we shall found our own armies, our own religion, our own dynasty! And that day is upon you NOW!"


Το Escape From The Planet Of The Apes, ήταν και πάλι κερδοφόρο, ενώ είχε αφήσει ολάνοιχτη την ιστορία για να υπάρξει συνέχεια σε αυτή. Έτσι την επόμενη σεζόν 1972, το 4ο sequel της σειράς Οf The Apes, Conquest, βγαίνει στις αίθουσες.



Έχουν περάσει 18 χρόνια από την επίσκεψη των Apes from the future of earth, Dr. Zira και Cornilius, αλλά το παιδί τους έχει καταφέρει να επιβιώσει χάρη στον Armando (Ricardo Montalban). Όμως πολλά έχουν αλλάξει στη Γη μέσα σε 18 χρόνια με το κυριότερο να είναι ένας άγνωστος ιός που έχει ξεπαστρέψει όλα τα σκυλιά και γατιά του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα έχει ανεβάσει σε κάποιο μεγαλύτερο βαθμό το i.q των Apes, χωρίς βέβαια να είναι στα επίπεδα που βλέπουμε στις πρώτες τρεις ταινίες.

Oι άνθρωποι λοιπόν έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν τους πίθηκους αρχικά για κατοικίδια και μετέπειτα ως υπηρέτες και εν τέλει σκλάβους, καθώς σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική τα ζώα είναι ζώα. Ο γιος λοιπόν της Dr. Zira και του Cornelius, διαλέγοντας το όνομα Caesar (Roddy McDowall, στο ρόλο του γιού του προηγούμενου ρόλου του) ξεκινάει να οργανώνει τους apes και τους οδηγεί στην επανάσταση κόντρα στους ανθρώπους, θέλοντας να βάλει ένα τέλος στη σκλαβιά και την κακομεταχείρηση του είδους του, ξεκινώντας έτσι την αντίστροφη μέτρηση για το downfall της ανθρωπότητας και την άνοδο των Apes.

BATTLE FOR THE BATTLE OF THE APES (1973)

"I was told how you chose your own name Caesar. But every Caesar must have its Brutus, ape! And now Ape City is about to lose its king"

Mετά από τέσσερις ταινίες Of The Apes, είχε έρθει η ώρα για το τελευταίο κεφάλαιο της original πενταλογίας, καθώς η 6η ταινία ήταν remake του πρώτου και η 7η είναι prequel-remake του 4ου μέρους της σειράς και σε μικρό βαθμό του 3ου. Το τελευταίο κεφάλαιο λοιπόν στην Ape-Ology δεν άργησε να έρθει, καθώς το ραντεβού στις αίθουσες έγινε και για αυτό, την αμέσως επόμενη χρονιά από το Conquest, το 1973.

 

Eδώ η ιστορία μας ξεκινά με τον Great Ape Lawgiver (John Huston) να μας αφηγείται τι έγινε 600 χρόνια πριν δηλαδή μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα και το οριστικό downfall του ανθρώπου. Ο Caesar (Roddy McDowall και πάλι στο ρόλο, καταγράφοντας το ρεκόρ 4/5 στο franchise)  έχει μαλακώσει απέναντι στους ανθρώπους, ιδρύοντας μια κοινωνία που άνθρωποι και πίθηκοι ζουν αρμονικά μαζί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως οι πίθηκοι θεωρούν ίσους τους ανθρώπους. Όμως την ίδια ώρα οι στρατόκαυλοι γορίλες με τον αρχηγό τους στρατηγό  Aldo (Claude Atkins) δολοπλοκούν εναντίον του Caesar καθώς πιστεύουν πως οι άνθρωποι πρέπει να εξολοθρευτούν και πως αυτοί πρέπει να έχουν την εξουσία.

Στη πορεία, ο Caesar ταξιδεύει προς την forbiden area, όπου θα συναντήσει τους πρόγονους των βαρεμένων και μεταλλαγμένων απομειναριών της ανθρωπότητας, που είχαμε γνωρίσει στο 2ο μέρος του franchise, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να κυρήξουν πόλεμο στην Ape City. Έτσι τα δυο γκρούπ κοινωνιών που έχουν απομείνει στο πλανήτη θα κοντραριστούν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι.
Η μάχη τελειώνει με τον Caesar θριαμβευτή κατά του Aldo και των μεταλλαγμένων και τους υπόλοιπους apes να βάζουν καλά στο μυαλό τους, πως όπως και οι άνθρωποι έχουν και αυτοί τα ίδια ελατώμματα όσο αφορά τη βία και τους τσακωμούς αναμεταξύ τους. 


Τέλος η ταινία τελειώνει με τον Lawgiver να τελειώνει την αφήγηση του σε ένα γκρουπ νεαρών apes και ανθρώπων λέγοντας πως τελικά η αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στα σκηνικά της πρώτης ταινίας άλλαξαν στη πορεία του παρελθόντος (με όσα έγιναν στο τέλος του 4ου μέρους) και οι πίθηκοι ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους ως και τώρα. Όμως όταν ερωτηθεί από έναν από το γκρουπ τι επιφυλάσσει το μέλλον, τότε βλέπουμε το άγαλμα του Caesar να δακρίζει, φέρνοντας έτσι και με τη βούλα όλο το franchise full circle, διασφαλίζοντας το continuity όταν ακόμα παραπέρα στο μέλλον προσγειωθεί ο Taylor στον...Πλανήτη των Πιθήκων...


Εν κατακλείδι: Η σειρά Of The Apes είναι ένα διαμάντι του Sci Fi σινεμά, έχοντας πολλά πράγματα να πει αγγίζοντας μερικά θέματα τα οποία είναι διαχρονικά. Από εκεί και πέρα το entertaiment factor είναι αμείωτο ακόμα και στο 5ο μέρος της σειράς που είχε και το μικρότερο μπάτζετ, ενώ ταυτόχρονα θα είστε σε θέση να έχετε παρακολουθήσει ένα από τα ιστορικότερα franchise το οποίο έγινε φαινόμενο στα 70's, ανοίγοντας το δρόμο με την επιτυχία του σε άλλες sci fi παραγωγές, μιας και πλέον τα στούντιο έβλεπαν με διαφορετικό μάτι ανάλογα εγχειρήματα. 

Για να γίνω μάλιστα πιο σαφής, αν δεν υπήρχε ποτέ για την 20th Century Fox η επιτυχία του Planet Of The Apes, ίσως το 1977 ένας μουσάτος νεαρός με το όνομα George Lucas, να μην είχε λάβει ποτέ το πράσινο φως από τα κεφάλια της 20th, για να δημιουργήσει το μεγαλύτερο sci/fi έπος το Star Wars. Άλλωστε όπως μάθαμε και από το original francise "Of The Apes" όλα όσα οδηγούν στο μέλλον είναι μια αλυσίδα...

Tέλος, όπως πάντα σας αποχαιρετώ bad-ass-fuckin-maniacs.με bad-ass tunes.

You Wanted The Best! You Got The Best! The Hottest Band In The World....KISS!

4 comments:

  1. δεν ηξερα καν οτι υπαρχουν αυτες οι ταινιες!ηξερα μονο την πρωτη το ριμεηκ της και αυτην που βγηκε τωρα που νομιζα ηταν πρικουελ της πρωτης,κοιτα να δεις...δεν θυμαμαι να τις εχω πετυχει πουθενα

    ReplyDelete
  2. Nα φανταστείς πως και εγώ τις έμαθα λίγο αργά. Γνώριζα μόνο την πρώτη και το remake. Και θυμάμαι είχα αναζητήσει ξανά την πρώτη επειδή ήθελα να το ξαναδω πριν το remake του Tim Burton.

    Μάλλον θα φταίει για το γεγονός πως είναι σχετικά άγνωστες που βγήκαν πριν κάν πιάσουμε 1975 ως προιόντα και επειδή η βιντεοκασσέτα ήταν κάτι που άνθισε με καθυστέρηση στην Ελλάδα δεν έτυχε να υπάρξει διανομή προφανώς, χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά γιατί με 50 περίπου εταιρίες διανομής βίντεο (είτε μίας κυκλοφορίας είτε χιλίων) στα χρυσά 80's μπορεί να ήρθαν στα ράφια. Διαφορετικές εταιρίες...περίεργοι τίτλοι. Δεν ξέρω. Δεν το έχω ψάξει δυστυχώς.

    Πάντως οι ταινίες είχαν κανονικά προβολή στα ντόπια σινεμά, καθώς τις είχαν δει οι γονείς μου.

    Πάντως εκείνη την εποχή πριν και μετά το remake τις αναζήτησα και είχα βρει μόνο τις τρεις πρώτες. Εν τέλει πέρασε ο καιρός και είδα και τις πέντε επιτέλους. Πάντως η πλάκα είναι πως το 3 το 4 και το 5 είναι prequel του πρώτου και το καινούργιο "Rise Of The Planet Of The Apes" είναι remake του 3 και του 4 πάνω κάτω και prequel σε αυτό του 1968 και της 2ης ταινίας (Βeneath), αλλά και prequel του remake 2001. Ape madness!

    ReplyDelete
  3. Έκατσα και είδα τις ταινίες καθώς είχα δει μόνο την πρώτη και το Rise.Ωραίες ταινίες και αδικημένες από το ελληνικό κοινό(δεν είναι οι μόνες φυσικά).Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν ότι είχε γενικότερα βαθύτερα νοήματα για την ανθρώπινη φύση όχι φυσικά ότι σε μία sci-fi ταινία είναι αυτό που ψάχνω αλλά ήταν μία ωραία έκπληξη της συγκεκριμένης σειράς ταινιών.

    ReplyDelete
  4. Aκριβώς Φώτη. Μια ωραία έκπληξη ήταν το underlining theme πίσω από τις ταινίες. Ο "μύλος" στο σεναριο έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του.

    ReplyDelete