Social Icons

Sunday, September 26, 2010

Αll Time Action Classics (DEMOLITION MAN)

Καθόμουν και προσπαθούσα να σκεφτώ τι ταινία να βάλω να δω χθες το βράδι. Είχα περάσει μια εβδομάδα βλέποντας τη συλλογή μου από Spagheti Westerns συν κάποιες καλές κωμωδίες και κάποιες slash-εριες και ήθελα κάτι το διαφορετικό...Full Circle λοιπόν και το διαφορετικό σημαίνει ACTION time. Όχι ότι και ότι όμως, αλλά Action με balls τυρανόσαυρου και όχι πελεκάνου...Ψάχνοντας στο χείμαρρο των dvd, αφού είχα κατεβάσει όλα τα ράφια σχεδόν, έπεσα σε μια ταινία που είχα ξεχάσει ότι την έχω στη κατοχή μου. To Demolition Man του 1993. Sly Stallone και Wesley Snipes. Μόνο και μόνο ο τίτλος τα λέει όλα...Κλασσικό action, κλασσικό και έξυπνο χιούμορ και cool ατάκες κυρίως από τον θεό Snipes που σε αυτή τη ταινία πραγματικά κλέβει τη παράσταση.





Η υπόθεση πάνω κάτω γνωστή σε όσους το έχετε δει. Ο Sly είναι ο Demoltion Man, ο πιο bad-ass μπάτσος (αν και ο μεγαλύτερος bad-ass μπάτσος είναι ο Bruce Willis στα Die Hard) ο οποίος προσπαθώντας να φορέσει βραχιόλια στον Snipes τα κάνει όλα μπουρδέλο, τον πιάνει, αλλά άθελα του σκάνε τόνοι εκρηκτικών, κάτι όμηροι πεθαίνουν, ο Snipes λέει πως φταίει ο Sly και έτσι συλλαμβάνεται και ο ήρωας μας για ανθρωποκτονια εξ' αμελείας ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Όμως η φυλακή δεν παίζει καθώς η "μόδα" είναι η κατάψυξη και έτσι και οι δύο γίνονται παγοκολώνες...Όλα αυτά εν έτη υποτίθεται 1996. Το 2032 ο Snipes έχει ακρόαση για αναστολή, τον ξεπαγώνουν, το σκάει, σκορπάει πτώματα παντού και έρχεται η ώρα του Sly να ξεπαγώσει για να πάει να τον πιάσει. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι όμως πως το 2032 ο κόσμος δεν είναι όπως ήταν, καθώς κυβερνάει ένας μαλάκας και έχει απαγορέψει τα πάντα, τσιγάρο, ποτό, γαμήσι, χασίσι, κρεατοφαγίες, σκληρή μουσική, βρισίδι και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε καθιστώντας το "μελλον" ως το πιο ξενέρωτο μέρος να ζεις. Μιλάμε ο τύπος είναι uber μαλάκας και μπροστά στη μαλακία του στο να απαγορεύει τα πάντα κάτι "Οικολόγοι" με τον μανδύα του φασίστα, κάτι "αντικαπνιστές" με τον μανδύα και πάλι του φασίστα και κάτι "χορτοφάγοι" και πάλι με τον μανδύα του φασίστα μοιάζουν κορασίδες σε καθολικό σχολείο...Αποτέλεσμα όλων αυτών φυσικά ο Snipes να πετάει απίστευτες ατάκες, ο Sly να ξενερώνει με τη φλωριά γύρω του και όλοι να απευχόμαστε να κυβερνήσουν τέτοιοι μαλάκες στη πραγματικότητα...



Αυτή πάνω κάτω είναι η πλοκή και τα υπόλοιπα στην οθόνη μιας και δεν θα γράψω τι γίνεται για όσους δεν το έχουν δει.

Θα παραθέσω όμως ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Μέχρι το 2032 στην ταινία την θέση του προέδρου της Αμερικής κατείχε κάποια στιγμή ο Άrnold. (όλοι ξέρετε ποιον Arnold, εκτός αν είστε κανένα φυτό που νομίζει για action star τον Μarky Mark ή την Σία Λιαροπούλου Λε Μπούφ ή ακόμα χειρότερα πιστεύατε πως ο Αντώνης Καφετζόπουλος στην uber παπαριά σειρά "Σκορπιός" του Mega ήταν πιο γαμάω και από τον James Bond...)  Που είναι το περίεργο μιας και ξέρετε πως ο Αrnold είναι Governator of California άρα κάνει ήδη καριέρα πολιτικού? Καταρχάς η ταινία είναι του 1993 και τα λόγια της Sandra Bullock που πληροφορεί στον Sly είναι προφητικά... Του λέει : "Μετά από τις ταινίες του που τον έκαναν δημοφιλή, ψηφίστηκε τροποποίηση του νόμου για τους Αμερικανούς πολίτες που δεν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, να μπορούν να γίνουν πρόεδροι και έτσι έγινε πρόεδρος της χώρας". Δέκα χρόνια μετά το 2003 τρία μέλη της γερουσίας των ΗΠΑ ήθελαν να ψηφιστεί τροποποίηση για να μπορούν "νατουραλιζέ" πολίτες της χώρας να βάλουν υποψηφιότητα για πρόεδροι...Βέβαια αυτό δεν έγινε δεκτό και έτσι μπλόκαρε ο δρόμος για τον Arnold, ο οποίος όμως δεν είχε περιορισμό να γίνει Governator.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ταινία πετάει σπόντες, πριν καν εκφράσει δημοσίως ο Αrnold την θέληση του να μπει στην πολιτική. Και μιλάμε για 1993!!!

Πληροφοριακά η ταινία είχε μπάτζετ γύρω στα 57εκατ. δολ. Στις HΠΑ έκανε 58 και στις παγκόσμιες αγορές 100εκ. ακόμα...

Y.Γ To βιντεοπαιχνίδι της ταινίας είναι και γαμώ τα Arcade!!! Θυμάμαι με ένα καλό φίλο το χάμε λιώσει στο SNES.

Y.Γ2 Στις σκηνές με τους τύπους που ζουν στους υπόνομους θα εντοπίσετε και τον Jack Black πριν φυσικά γίνει γνωστός έχοντας κομπαρσικό ρόλο. Επίσης uncredited στην ταινία είναι ο Deuce Bigallow European Gigollo κατά κόσμον Rob Schneider o oποίος έχει αρκετά λεπτά στην οθόνη στις σκηνές στα κεντρικά της αστυνομίας.

No comments:

Post a Comment