Social Icons

Thursday, August 4, 2011

Mega Special: Ninja Cinema Craze (10 Tαινίες)

Sho Kosugi ο άρχοντας των ταινιών Ninja. Ο απόλυτος Νinja και πιστέψτε με σε αντίθεση με "άλλους", o Sho ήξερε πραγματικά πως να δέρνει...
Οι ταινίες πολεμικών τεχνών χτύπησαν σαν τυφώνας όλο το πλανήτη κυρίως στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 με αποτέλεσμα η καράτε-μάνια να πάρει διαστάσεις επιδημίας με κάθε πιτσιρικά να θέλει να γίνει κάτοχος κίτρινης, μπλε, μαύρης ζώνης με ασορτί κόκκινες ή πουά τιράντες. Όμως μέσα σε αυτόν τον τυφώνα ταινιών ξεπήδησε ένα υποείδος το οποίο είναι πιο bad-ass από όλες τις υπόλοιπες γιατί αφορά τους Ninja. Μαύροι, κίτρινοι, άσπροι, μπλε, κόκκινοι, βεραμάντ, λαχανί, φοσφοριζέ  ninja, δεν έχει σημασία το χρώμα, αρκεί να χρησιμοποιείς το κατάλληλο απορυπαντικό. Δεν μιλάμε απλά για χρώματα αλλά για την απόλυτη μηχανή εξολόθρευσης (ο Governator είναι άλλη κατηγορία) η οποία είναι υπεύθυνη για το γεγονός πως παγκοσμίως, σε κάθε αποκριάτικο παιδικό και εφηβικό πάρτι  υπήρχαν τουλάχιστον πάνω από τέσσερις τύποι ντυμένοι ninja κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες αποκριάτικων ειδών να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και να μην ξέρουν που να βάλουν τα λεφτά που κέρδιζαν.


Νinja Movies λοιπόν...το σημερινό special του Bad Ass Movies με τις 10 πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του είδους.




Ας ξεκινήσω λοιπόν βάζοντας μερικές ταινίες του είδους που έκαναν θραύση αρχικά στα σινεμά (μία ταινία καράτε-μία θρίλερ) και μετέπειτα στα βιντεοκλαμπ από όπου και τις γνώρισα.

Η ταινία που ευθύνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη για την παγκόσμια εξάπλωση του φαινόμενου Ninja, προέρχεται από  την λατρεμένη Cannon Films των Υoram Globus και Menahem Golan, σε σκηνοθεσία μάλιστα του δεύτερου.

Enter The Ninja (1981)
H πρώτη της περίφημης τριλογίας της Cannon και υπεύθυνη για την Ninja-Mania σε όλο το πλανήτη
Eδώ μιλάμε για την ταινία που ξεκίνησε την Νinja Μania. Την ταινία από την οποία ξεκινούν τα Who Wants To Be a Ninja Party (back 2 back ταινίες του είδους με καλή παρέα). Εδώ έχουμε λοιπόν τον Franco Nero να παίρνει το ρόλο του δυτικού-λευκού που έχει μάθει τα μυστικά της σκοτεινής τέχνης να προσπαθεί να σώσει ένα φίλο του, βετεράνο από το Βιετναμ, από τις ορέξεις ενός αρχηγού  του υποκόσμου (Christopher George σ.σ μορφή!)  που έχει βάλει στο μάτι την περιουσία του. Φυσικά εκτός από τα τσιράκια του αρχικακού, ο Nero θα αντιμετωπίσει τον παλιό του εχθρό Hasegawa (Sho Kosugi) ο οποίος δουλεύει για τον υπόκοσμο και φυσικά έχει προηγούμενα με τον Nero καθώς δεν μπορεί να χωνέψει πως ένας λευκός μαθήτευσε πάνω στην αρχαία τέχνη των Ninja.

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι εκρητικό, έστω και αν στις σκηνές που ο Nero είναι ντυμένος Ninja και κάνει τα δικά του, χρησιμοποιείται body double καθώς ο συμπαθής μουστακαλής δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα από πολεμικές τέχνες, κάνοντας μόνο τα απαραίτητα μετά από μια σχετική προπονησούλα. Αυτή η ταινία λοιπόν ευθύνεται για το κακό χαμό με τις Ninja movies και επίσης έδωσε την ευκαιρία στον απόλυτο Ninja Sho Kosugi να αναδειχθεί και να πάρει το πρωταγωνιστικό ρόλο στην δεύτερη ταινία της τριλογίας της Cannon. 



Revenge Of The Ninja (1983)
Ίσως η καλύτερη Νinja movie της εποχής. Sho Kosugi στα καλύτερα του με την βία να σπάει τα κοντέρ

Η δεύτερη ταινία της "τριλογίας" φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το Enter The Ninja σε πλοκή καθώς αφορά άλλα πρόσωπα και καταστάσεις, όπως άλλωστε και η 3η και τελευταία ταινία της "τριλογίας" της Cannon. Αφού λοιπόν τα δύο ξαδέρφια ιδιοκτήτες της Cannon κατάλαβαν τι εστί Sho Kosugi και κατάλαβαν πως αυτός ξέρει πραγματικά πολεμικές τέχνες, σε αντίθεση με τον Nero, αποφάσισαν να τον κάνουν πρωταγωνιστή στο Revenge Of The Ninja. Εδώ ο πρωταγωνιστής μας, φυσικά είναι Ninja, μετακομίζει από το Τόκυο με τον γιο του στην Αμερική για ένα καλύτερο αύριο και ασφάλεια καθώς στην Ιαπωνία μέλη της οικογένειας του σκοτώθηκαν από άλλους Νinja.  Ο Cho Osaki (Sho Kosugi) μαζί με τον γιο του Kane Osaki (Κane Kosugi σ.σ πραγματικός γιος του) φτάνει στις ΗΠΑ και διευθύνει μια γκαλερί. Εκεί κάνει μια ανακάλυψη πως η γκαλερί είναι βιτρίνα για διακίνηση ναρκωτικών. Φυσικά η οικογενειακή τραγωδία με τα όσα συνάντησε στις ΗΠΑ συνδέονται και έτσι...ο ήρωας μας αποφασίζει να πάρει εκδίκηση με τον πιο αιματηρό τρόπο...

H βία σε αυτή την ταινία  είναι πραγματικά ωμή και over the top. Η opening σκηνή της ταινίας μάλιστα συζητιέται ακόμα και παραμένει αξεπέραστη. Έχουμε και λέμε λοιπόν Shurikens καρφώνονται σε μάτια, τσεκούρια διαλύουν κρανία, σπαθιά πετσοκόβουν άσχημα με αρκετές σκηνές να είναι η επιτομή της βίας. Το Revenge Of The Ninja είναι το καλύτερο της "τριλογίας" και σίγουρα μια από τις καλύτερες του είδους, αν όχι η καλύτερη. Να θυμάστε μόνο πως "Only a ninja can stop a ninja".



Νinja III: Τhe Domination (1984)
Ninja και μεταφυσικό=Ninja 3 Τhe Domination!
Eδώ μιλάμε για το απόλυτο πάντρεμα. Mεταφυσικό-80's synth music και φυσικά Ninja's. Μυρίζει θαύμα γεύση για μπάχαλο και φυσικά δεν απογοητεύει. Ένας Ninja αφού σφάξει καμιά 200αρια άτομα στις αρχικές σκηνές βρίσκεται με το ένα πόδι στο τάφο και πριν πεθάνει μεταφέρει το πνεύμα του σαν άλλος Legion ή Beelzebub σε μια άτυχη τύπισα η οποία φυσικά ως μαριονέτα του αρχίζει να μακελεύει όσους οδήγησαν στο θάνατο τον αφέντη της. Πως όμως σταματάς έναν Ninja έστω και απέθαντο? Mα φυσικά με έναν άλλο Ninja και ο δικός μας Sho Kosugi σώζει ξανά την ημέρα. Χρειάζεται να πω και άλλα? Δεν το βλέπω απαραίτητο...



Αmerican Ninja (1985)
H πιο θανατηφόρα πολεμική τέχνη της Ανατολής αυτή τη φορά βρίσκεται στα χέρια ενός Αμερικάνου.

Το Αmerican Ninja και το πρώτο sequel της είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες του είδους για πολλούς και διάφορους λόγους, με τον κυριότερο να είναι ο συμπαθής Michael Dudikoff και ο επίσης συμπαθής και τεράστια μορφή Steve James (R.I.P). Εδώ δεν έχουμε τον μεγάλο master Sho Kosugi, αλλά η ταινία είναι άπαικτη ακόμα και χωρις τον μεγάλο δάσκαλο*. Καταρχάς να κάνω την απαραίτητη διευκρίνηση πως τόσο ο Dudikoff όσο και ο James είναι γνώστες πολεμικών τεχνών, οπότε αποφεύγουμε για άλλη μια φορά τα body doubles από τα οποία γεμίσαμε στο Enter The Dragon με τον Nero. Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής. Ο Joe Armstrong (Dudikoff) είναι ένα ορφανό το οποίο βρήκε ένας Ιάπωνας στρατιώτης σε μία ζούγκλα και το μεγάλωσε σαν δικό του μαθαίνοντας του όλα τα μυστικά της τέχνης των νίντζα. Μια έκρηξη όμως θα τον αφήσει αναίσθητο με αποτέλεσμα να μην θυμάται πολλά πράγματα και κυρίως να μην γνωρίζει πως γίνεται να είναι τόσο ικανός στις πολεμικές τέχνες. Με τα πολλά λοιπόν ο ήρωας μας βρίσκεται ντυμένος στα "χακί" στις Φιλλιπίνες μετά, από μια απόφαση δικαστή που του πρόσφερε αυτή τη λύση αντί της φυλακής και όπως είναι φυσικό μπλέκει σε μεγάλους μπελάδες. Βλέπει τον εαυτό του στη μέση μιας μεγάλης συνωμοσίας η οποία φυσικά έχει και άλλους πολλούς νίντζα...αλλά τουλάχιστον  έχει στο πλευρό του τον εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών της στρατιωτικής βάσης, C. Jackson (Steve James) ο οποίος κλέβει αρκετές φορές την παράσταση.
To American Ninja είναι και αυτό προιόν της τεράστιας Cannon Films η οποία συνέχισε να παράγει ταινίες του είδους καθώς η ζήτηση ήταν τεράστια. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικά επιτυχίες ταινιών του είδους, τόσο στα σινεμά όσο και στο βίντεο και όπως ήταν φυσικό ακολούθησαν άλλες τέσσερις συνέχειες οι οποίες εκτός από δεύτερο μέρος της σειράς παίρνουν την κατηφόρα σε σχέση με τις δύο πρώτες (αλλαγές βασικού πρωταγωνιστή, κακές σκηνές μάχων κτλ.). Η πρώτη όμως είναι και η καλύτερη. (σ.σ Ο κανονικός τίτλος της ήταν Αmerican Warrior, αλλά τελικά προτιμήθηκε το Νιnja που θα εκτόξευε το ενδιαφέρον. Μάλιστα το αρχικό τρέιλερ αναφέρει την ταινία με τον πρωτότυπο τίτλο της. Επίσης σε άλλες περιοχές κυκλοφόρησε και ως Αmerican Warrior, American Fighter τίτλοι που φυσικά συνεχίστηκαν και στα sequel)





Αmerican Ninja 2: Τhe Confortation (1987)
Ο Αmerican Ninja επιστρέφει...και μακελεύει ορδές από άλλους Ninja. Τι άλλο να ζητήσεις?

 Το 1987 τα προβλήματα που τελικά στοίχησαν την ύπαρξη της Cannon Films είχαν κάνει την εμφάνιση τους κάτι που επηρέασσε όλες τις παραγωγές από εκείνο το σημείο και μετά. Το American Ninja 2 δεν είναι εξαίρεση καθώς ναι μεν έχει το βασικό δίδυμο να επιστρέφει στο cast, αλλά δεν φτάνει τα επίπεδα του πρώτου. Παρόλα αυτά ο γιάνκης ninja νο2 γαμεί και δέρνει προσθέτοντας και αρκετό χιούμορ σε ορισμένες σκηνές εκμεταλλευόμενο το ταλέντο του Steve James. Οι δύο φίλοι μας λοιπόν ο American Ninja-Joe Armstrong (Dudikoff) και ο Sgt. Jackson (James) μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας έχουν πάρει προαγωγή και είναι στο σώμα των Army Rangers και καταλήγουν σε ένα εξωτικό νησί ώστε να ερευνήσουν τις εξαφανίσεις αρκετών marines από την βάση του νησιού. Φυσικά οι δύο πρωταγωνιστές μας πέφτουν σε άλλη μια συνομωσία γεμάτη από ορδές ninja και η απόλαυση χτυπάει κόκκινο...



Βοnus Ninja Cinema Craze Movies
Pray For Death (1985) 
 Άλλο ένα ninja έπος αιματοβαμένης εκδίκησης από τον αδιαμφισβήτητο κινηματογραφικό Ninja όλων των εποχών, Sho Kosugi.

Rage Of Honour (1987)


"Justice is Here". Χρειάζεται κάτι παραπάνω άλλωστε? Ο άρχοντας Sho Kosugi φοράει και πάλι την στολή του Ninja και αποδίδει δικαιοσύνη όπως μόνο αυτός ξέρει.
The Octagon (1980)


Αν το Enter The Νinja έβαλε για τα καλά τους πάντες σε ρυθμούς ninja, τότε το Octagon (μια χρονιά πριν) έσπειρε το έδαφος. Πρωταγωνιστής ο Chuck Norris (όχι δεν είναι ninja) ο οποίος πρέπει να σταματήσει μια πλεκτάνη τρομοκρατών που χρησιμοποιούν ninja's. Φυσικά οι κακόμοιροι μαυροφορεμένοι νιώθουν για τα καλά την roundhouse kick του Chuck. Στην ταινία παίζει και ο θεός της σκληράδας και τεράστιος bas-ass mothefucker Lee Van Cleef.
Nine Deaths Of The Ninja (1985)


Άλλη μια ninja-movie του Sho. Αυτή τη φορά ο ήρωας μας πρέπει να σώσει τα παιδιά ενός σχολείου που έχουν πιαστεί όμηροι από τρομοκράτες...


Ninja Assasin (2009)

H επιστροφή των ταινιών με Ninja's ήταν θριαμβευτική, έστω και αν η επιστροφή άργησε αρκετά χρόνια. Εδώ έχουμε έναν ninja ο οποίος διαφωνεί με την ηγεσία της clan του και μετά από διάφορα γεγονότα διψάει για εκδίκηση. Τιτανοτεράστιο ΣΥΝ το γεγονός πως στο ρόλο του κακού master Νιnja επιστρέφει...ποιος άλλος? Ο Sho Kosugi! 


*Ο ρόλος του Michael Dudikoff στο American Ninja ήταν φυσικά να πάει στον Sho Kosugi, ο οποίος όμως δεν τα βρήκε με τα ξαδέρφια Golan και Globus της Cannon και έτσι έκανε το 9 Deaths Of The Ninja με άλλους παραγωγούς οι οποίοι προς στιγμήν ήθελαν να κυκλοφορήσουν την ταινία ως American Ninja...Όπως είδατε οι Sho Kosugi και Michael Dudikoff θεωρούνται οι καλύτεροι πρωταγωνιστές σε ταινίες ninja  και δικαίως μονοπώλησαν αυτό το αφιέρωμα.

Y.Γ Το μεγάλο αφιέρωμα στις ταινίες για τον πόλεμο του Βιετναμ, είναι ακόμα work in progress.

3 comments:

  1. Εεεεε... που είσαι εσύ αγόρι μου? Ακόμα στις παραλίες κυλιέσαι? Άντε για μαζέψου σιγά-σιγά... Μας έλειψαν οι bad-ass αναρτήσεις σου και τα VERY bad ass σχόλιά σου! :-)

    ReplyDelete
  2. Ποιες παραλίες...διακοπές στα Πέτρινα αλωνια κάνω στο κέντρο. Πιο κέντρο δεν γίνεται. Τουλάχιστον δεν έφυγα χωρίς να αφήσω κάτι. Έριξα νιντζοαφιερωμα, που πάει με το καλοκαιράκι χαχα. Όσο για τα bad-ass σχόλια θα ήθελα πολύ να αρχίσω να λέω για μερικά όμορφα πράγματα που συμβαίνουν σε έναν πράσινο πλανήτη, αλλά με πρόλαβε ο τελευταίος ΕΝΤΙΜΟΣ και ΝΤΟΜΠΡΟΣ κάτοικος του πριν από δύο μέρες. Τα είπε όλα. Από εκεί και πέρα δεν έχω κάτι άλλο να πω μέχρι στιγμής.

    ReplyDelete
  3. Θα επιστρέψω όμως δριμύτερος...με war in vietnam (αν το τελειωσω ποτέ ήδη έφτασε τις 3500 λεξεις). Αλλά έχω ετοιμάσει δύο τρια πραγματάκια για άλλες ταινίες. Stay Tuned

    ReplyDelete