Social Icons

Friday, February 8, 2013

Special Review: The Last Stand

 "Retirement Is for Sissies"!

Bad-ass-movies-blog says: "Last Stand makes a nice surprise and marries the old fashioned western with today" (C)

"Rio Bravo-lawmen and outlaws on steroids" (C) 

Aυτό το review ΔΕΝ περιέχει spoilers


Πρεμιέρα επιτέλους για το Last Stand χθες το βράδι και φυσικά το Βad-ass-movies-blog δεν θα μπορούσε να λήψει από την ταινία που κάνει "σέντρα" στη φετινή action χρονιά. Μετά από το διάλειμμα 10 ετών, λόγω πολιτικής και την θέση του Κυβερνήτη της California, ο Arnie επιστρέψε επιτέλους στην μεγάλη οθόνη σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Governator, όσο γερνάει τόσο πιο bad-ass motherfucker γίνεται (κάτι σαν τους ρόλους στα actioners του επίσης Legend, Clint Eastwood ή του Charlie Bronson ένα πράμα)  και μετά την αναγγελία της επιστροφής του στο Expendables II, όπου μας πληροφόρησε πως "He is Back", αυτή τη φορά ανέλαβε το ρόλο του Sheriff, Ray Owens, στο Last Stand.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε όμως με την "κλασσική" και πετυχημένη συνταγή ενός actioner που φέρει πάνω από τον τίτλο του, το όνομα Αrnold Schwarzenegger, αλλά κάτι διαφορετικό σε μεγάλο ποσοστό. Πρόκειται για ένα actioner που παντρεύει το old fashioned western των 50's με το σήμερα, ενώ παράλληλα, λόγω του σκηνοθέτη Jee Woon Kim (των horror flicks, I saw the devil, Tale of two sisters, του noodle-western, The good the bad and the weird και του κλασσικού asian gangster actioner Bittersweet life) όλα αυτά περνιώνται από το pace/rhythm που παρουσιάζουν συνήθως οι περισσότερες actioner παραγωγές στην Ασία. Όποιοι γνωρίζετε Η.K actioners όπως τα Flashpoint, Kill Zone, Βullet In The Head κτλ, ξέρετε σε τι ακριβώς αναφέρομαι. Οι υπόλοιποι πίσω στα θρανία και τα λέμε τον Σεπτέμβρη παλιοτόμαρα.

The Story: Ο Ray Owens, έχει αφήσει εδώ και χρόνια πίσω του το LAPD και την D.E.A, για να δεχθεί την θέση του σερίφη στη μικρή και ήσυχη πόλη Sommerton Junction, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τα σύνορα με το Μεξικό. Μετά από μια θεαματική απόδραση από τα χέρια του FBI από το Las Vegas, ο νο1 drug-lord κατευθύνεται κατευθείαν προς το Sommerton Junction για να περάσει τα σύνορα. Εκεί οι αρχές θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να τον σταματήσουν, με τον πρωταγωνιστή μας να είναι διστακτικός στην αρχή για την συμμετοχή του στην προσπάθεια. Όμως τα πράγματα έρχονται έτσι που ο Owens τελικά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά παρά να μπει στον χορό κάνοντας το Last Stand, ενώ παράλληλα είναι αναγκασμένος να διορίσει deputies τους πιο περίεργους και αλλοπρόσαλους τύπους της μικρής πόλης του Sommerton, στην προσπάθεια του να αποδώσει old fashioned δικαιοσύνη, one bullet at a time.

Τhe Trailer:
 

The Verdict: Όπως ανέφερα και παραπάνω, το Last Stand είναι ένα old fashioned western με setting το "σήμερα". Αυτό για όσους έχουμε παρακολουθήσει τα κλασσικά Westerns που έβαλαν, μεταξύ άλλων και αυτά την συνδρομή τους, στην δημιουργία των blue-prints των actioners, είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Μάλιστα ομολογώ πως δεν το περίμενα καθόλου και αιφνιδιάστηκα, μιας και πόνταρα τα λεφτά μου στην κλασσική-χιλιοαγαπημένη και πάνω από όλα πετυχημένη συνταγή των Arnie actioners να εμφανιστεί στην οθόνη.

Η έκπληξη αυτή όμως, για όσους πραγματικά γνωρίζουν το "action" είδος στην ιστορική του διαδρομή, είναι μια όμορφη έκπληξη. Το γεγονός πως έχεις την ευκαιρία εν έτη 2013 να δεις ένα old fashioned western σε modern setting δεν είναι καθημερινό φαινόμενο. Πόσο μάλλον δε, όταν το "οld fashioned" σημαίνει πραγματικά ΈΠΗ όπως το Rio Βravo (John "The Duke" Wayne)  και το High Noon (Garry Motherfuckin Cooper)

In fact, το Last Stand έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με το Rio Βravo (θυμηθείτε που έλεγα παραπάνω για αλλοπρόσαλλους και περίεργους χαρακτήρες που στέκονται πλάι στον ήρωα), αλλά καταφέρνει λόγω της μαγκιάς του Jee Woon Kim να έχει την δική του ταυτότητα. Όσο για το Hιgh Noon που ανέφερα πριν από δυο γραμμές; Δεν το ανέφερα τυχαία καθώς αυτό χαρίζει το "setting" counting down for the arrival of the bad guy in town, αλλά και το real time unfold of the story στο Last Stand. 

Όσο αφορά τα υπόλοιπα καλούδια, όλα είναι παρών.

Modern Day Old Fashioned Western? Check!
Car chases and stunts? Check!
Western Style Standoffs? Check!
Arnie kills a villain while jumping from a roof? Check!
Crazy and strange sidekiks? Check!
Mano-a-mano fistfight? Check!
One liners; Check
Ηumor? Check! (Όλα τα λεφτά οι Luis Guzman και Johnny Knoxville)
Big guns; Βig Explosions? Check!
Δεν χρειάζονται να πω περισσότερα. Aπλα τονίζω ξανά, γιατί είναι το σημείο κλειδί για να "πιαστεί" το vibe και το feeling της ταινίας, πως το Last Stand είναι στην ουσία, ένας άσσος στο μανίκι σε τραπέζι πόκερ σε σαλούν της Άγριας Δύσης με το γνωστό άρωμα που μάθαμε από τα western των 50's και  των 60's.

Κλείνοντας πιστεύω ακράδαντα, πως ήταν τεράστια μαγκιά του Arnie να αποφασίσει να επιστρέψει στην μεγάλη οθόνη ως πρωταγωνιστής μετά από 10 χρόνια με ένα actioner που έχει το παραπάνω feeling και vibe. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν όλοι, άλλωστε οι άσχετοι, οι μυρωδιάδες και οι ολοκληρωτικά ηλίθιοι, υπάρχουν σε μπόλικο περίσσευμα.  Για όσους όμως γνωρίζουμε δυο πράγματα, το μόνο που μπορώ να πω προσωπικά είναι ένα μεγάλο "Hat's off to Arnie". Θέλει "καρύδια" να επιστρέψεις με  όχημα, "την συνταγή", το "feeling" και το "vibe" του Last Stand, το οποίο για μένα λανθασμένα στον publicity τομέα του, δεν έβγαλε προς τα έξω το γεγονός πως πρόκειται για ένα modern day old fashioned western. Αναμένουμε πλέον το The Tomb, που ο Governator θα ενώσει τις δυνάμεις του για πρώτη φορά σε ισότιμους πρωταγωνιστικούς ρόλους με τον Sly Stallone.

Fun Fact 1: Ο Johnny Knoxville έχει βρεθεί σε άλλη μια ταινία, deputised από τον local sheriff. Αυτή ήταν το Walking Tall (2004) με τον Dwayne "The Rock" Johnson. 

Fun Fact 2: Mετά το επικό Predator του 1987, ο Sonny Landham βρίσκεται ξανά στην ίδια ταινία με τον Arnie. Ο Sonny έπαιζε τον Billy στο Predator. Επίσης ο Forrest Whitaker για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον Arnie.

Fun Fact 3: Ο Σουηδός εξαιρετικός "καρακτερίστας", Peter Stormare, που παίζει το "δεξί χέρι" του main villain στο Last Stand, έχει "προυπηρεσία" στο να κάνει τον bad-guy και μετά το Μercury Rising (1998) που βρέθηκε "φάτσα με φάτσα" με τον Bruce Willis, τα βάζει τώρα και με τον Αrnie. Ο "Sly" του έχει ξεφύγει, οπότε προλαβαίνει να κάνει "χατ-τρικ".

Fun Fact 4: Eυχάριστη έκπληξη να βλέπεις τον Luis Guzman, να είναι στην right side of the law, instead on the wrong one. Για όσους δεν κατάλαβαν, μιλάμε για τον θρυλικό Pachanga από το Carlito's Way.

Fun Fact 5: Αυτή η ταινία ήταν η πρώτη που έκανε στην Δύση, ο Noτιο-Κορεάτης σκηνοθέτης Jee Woon Kim, ο οποίος λατρεύει τα westerns, κάτι που είχε δείξει και με το The Good The Bad And The Weird (2008) και προσωπικά θεωρώ πως ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά διαβασμένος επάνω στα κλασσικά western και καταφέρνει να δώσει μια μοναδική "ταυτότητα" όταν καταπιάνεται με αυτά.

Fun Fact 6: Ο main Villain της ταινίας (Gabriel Cortez), είναι ο Ισπανός, Eduardo Noriega ο οποίος και αυτός είναι "πρωτάρης" στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

"Kρα"-Fact: Γαμιέται ασύστολα, ο εγκέφαλος που έδωσε τον ελληνικό τίτλο "Μη Μου Χαλάς Την Ημέρα" στην ταινία. 
 
Music Encore:  AC/DC-Βig Gun (Last Action Hero O.S.T) Κομμένο και ραμμένο ειδικά για τον Arnie. Γιατί έτσι πρέπει!. AC/DC-War Machine (Black Ice), Virtue-We Stand To Fight (Single), ω ναι, ταιριάζει γάντι και σαν όνομα μπάντας και σαν τίτλος τραγουδιού για το Last Stand.





11 comments:

  1. "Knock-knock"
    "Who is this?"
    "Gettuda!"
    "Gettuda who?"
    "GETTUDA CHOPPAH!!!"

    OΚ, πάμε να διαβάσουμε την ριβιέρα τώρα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η CALIFORNIA. ΘΕΛΟΥΜΕ ARNIE ΓΙΑ ΙΛ ΠΡΕΖΙΝΤΕΝΤΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!

      Delete
  2. Arnie for president!!
    Πρέπει να τη δω αυτήν...

    ReplyDelete
  3. Πωωωωω, μην σου πω θα παω να το δω παρασκευη σε double feature μαζι με die hard

    ReplyDelete
  4. George Hunter to egrapse o apo panw

    ReplyDelete
  5. Είδα το Last Stand και μου άρεσε που ο Άρνι δεν παρουσιάστηκε σαν τζόβενο που δεν καταλαβαίνει Χριστό.Πονούσε, ήθελε την ώρα του για να σηκωθεί από τα διάφορα πεσίματα αλλά ήταν εκεί για να γαμήσει τους τύπους που είχαν την ατυχία να του χαλάσουν το ρεπό του.Nice movie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι ακριβώς, Φώτη. Χορταστικό σύγχρονο western σίγουρα. Ξαναβλέποντας το μάλιστα, μπορώ να πω πως ο Νοξβιλ κλέβει τη παράσταση, έβγαλε τρομερό γέλιο ο τύπος σαν ο τρελός του χωριού.

      Delete
    2. Αυτός είναι από τους jackass σωστά;Στο περπάτημα με ταυτόχρονο shooting με κοντόκανη από Άρνι είχα σηκωθεί όρθιος και φώναζα δώσε ρε terminator xaxaxa.

      Delete
    3. Nαι από εκεί είναι. Γενικώς κάνει ρόλους εδώ και χρόνια. Καλά δεν είσαι ο μόνος που φώναζε "δώσε πόνο"! Governator rules!

      Delete
  6. το είδα χτές. Γαμούσε. Όσο κωμικό χρειαζόταν και ο Άρνι ευτυχώς δεν έκανε matrixιές. Μια χαρά πέρασε η ώρα. Πάντως όσο το έβλεπα όλο περίμενα να γυρίσει να πεί "I'll be back" χαχαχα

    ReplyDelete
    Replies
    1. To περιμέναμε στο σινεμά πως και πως να το πει. Μάλιστα άνοιξα ολόκληρη συζήτηση μετα από τη προβολή για αυτό. Anyway modern western όλη η ταινία, όχι μόνο γάμησε, αλλά ξέσκισε!

      Big Sheriff-bigger gun!
      Aπλά πράγματα.

      Delete