Social Icons

Sunday, April 8, 2012

Βlast From The Past: Μannaja (Α Man Called Blade)


Πολλά χρόνια πριν ο Danny Trejo πάρει το όνομα του φονικού όπλου που ακούει στο όνομα Machete, υπήρξε ο Μaurizio Merli που πήρε το όνομα Mannaja (Tσεκούρι) σε ένα από τα πιο βίαια Spaghetti Western που γυρίστηκαν ποτέ.Βρισκόμαστε στο 1977 και το Spaghetti Western βρίσκεται στα τελευταία του, καθώς το ενδιαφέρον είχε περάσει για τα καλά εκείνη τη δεκαετία στις Ιταλικές Horror ταινίες...Ο Sergio Martino, ένας άνθρωπος που σκηνοθετούσε με μαεστρία Giallo Τhriller αποφάσισε να κάνει αυτό το Western με πρωταγωνιστή τον Merli. Στόχος του? Να βάλει όσο περισσότερη βία γίνεται στην ταινία και να προσφέρει ένα bloodbath στην άγρια δύση...κάτι που το καταφέρνει όπως μόνο αυτός γνωρίζει.

Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής...Ο Μannaja είναι Bounty Hunter και φτάνει στην πόλη του Suttonville με τον Burt Craven (Donald O'Brien) ως κρατούμενο του. Αμέσως όλοι προσέχουν τον ξένο ο οποίος μπλέκει σε μια μάχη στην οποία χρησιμοποιεί μόνο το τσεκούρι του (mannaja) και φυσικά μακελεύει με απαράμιλλο στυλ επί της οθόνης. Η φήμη του μεγαλώνει και ο δήμαρχος της πόλης τον προσλαμβάνει να βρει την κόρη του που έχει πέσει θύμα απαγωγής...Φυσικά ο ήρωας μας μπλέκει σε μια πλεκτάνη και αφού σαν Machete από μια άλλη εποχή καταλήγει set-up, doublecrossed and left for dead, ξεκινάει να πάρει την εκδίκηση του...η οποία είναι θεαματικά αιματηρή...(το trailer μιλάει από μόνο του)


Ομολογώ πως απόλαυσα ένοχα αυτή την ταινία και το ίδιο θα κάνει ο κάθε fan των spaghetti westerns που σέβεται τον εαυτό του.  Σίγουρα δεν θεωρείται από τις ταινίες σταθμός του είδους, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην μερίδα του λέοντος που έχει πάρει η τριλογία του Leone αφήνοντας πάρα πολύ καλές ταινίες σε δεύτερη μοίρα, για παράδειγμα τα: The Great Silence, Django, Facia I Facia, Sartana κ.α


Fun Fact no1: Η ταινία απαγορεύτηκε στη Σουηδία λόγω των αρκετά βίαιων φόνων που κάνει ο πρωταγωνιστής με το πιστό του τσεκούρι...

Fun Fact no2: Το Μannaja κυκλοφόρησε στον υπόλοιπο κόσμο με τον τίτλο "A Man Called Blade"

Fun Fact no3: Το Μannaja θεωρείται ως ένα από τα πιο "περίεργα" spaghetti western λόγω της σκηνοθεσίας του Sergio Martino, o oποίος σε δύο συγκεκριμένες σκηνές της ταινίας φλερτάρει παράφορα με τα είδη που τον καθιέρωσαν ως σκηνοθέτη...αυτό του thriller και της περιπέτειας.

Fun Fact no4: Η ταινία συχνά συγκρίνεται με το Keoma με πρωταγωνιστή τον Franco Nero το οποίο είχε κυκλοφορήσει μια χρονιά πριν (1976). Άποψη μου είναι πως εκτός του γεγονότος πως ο πρωταγωνιστής φέρνει αρκετά στον Nerο και του γεγονότος πως η μουσική της ταινίας έχει γίνει όπως και στο Keoma από τους Maurizio & Guido De Angelis, έχουμε να κάνουμε με μια πάρα πολύ διαφορετική ταινία.

Fun Fact no5: Ο λόγος που τα εξωτερικά πλάνα περιέχουν ομίχλη και καπνό είναι γιατί ο Martino ήθελε να κρύψει πως τα δεύτερα διασημότερα studios της Ιταλίας Εlios στη Ρώμη (Τα διασημότερα είναι τα στούντιο της Τσινετσιτά) χρειαζόντουσαν επειγόντως ανακαίνιση...

Fun Fact no6: Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση και παράλληλα να κάνετε μια εισαγωγή στα Spaghetti Western μπορείτε να δείτε αυτό το POST  και να δείτε μερικές από τις ταινίες που αναφέρονται.

*Το συγκεκριμένο ποστ είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο blog και αποφάσισα να το ποστάρω ξανά, λόγω πως βρίσκομαι σε φάση ανασυγκρότησης έχοντας αισιοδοξία πως μέσα τις επόμενες 7-8 μέρες θα επανέλθει η ανανέωση του blog σε πιο νορμάλ ρυθμούς. 

 

7 comments:

 1. ki εγώ που νόμιζα θα μίλαγες για τον Blade τον βαμπίρο!!! επίσης ο Ματσέτας στα νιάτα του δεν ήταν κακός ;)
  Καλό απόγευμααααα

  ReplyDelete
  Replies
  1. Χα όχι για τον άραπα Wesley Snipes και το Blade που ευθύνεται με την επιτυχία του στο άνοιγμα του δρόμου για μια ακόμη φορά του να γίνουν κομικ ήρωες σε ταινία θα τα πούμε άλλη φόρα.

   Ο Ματσέτας στα νιάτα του ήταν στο Σαν Κουέντιν και στο Τσίνο...χε χε

   Delete
 2. Άσχετο με την ταινία που έβαλες έπεσα πάνω σε ένα trailer της ταινίας Run Bitch Run και φυσικά έκατσα και την είδα.Ταινιάρα.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Δεν το έχω δει. Του 2009 είναι? Να ξέρω αμα είναι να το δω.

   Delete
  2. Ναι του 2009 είναι.

   Delete
 3. μαλάκα μου τι βγάζει το διεστραμμένο τους μυαλό!!!
  Βάλε και Molly Hachet εξώφυλλο και έδεσε!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Μοlly Hachet εντάξει...χτύπησες νεύρο τώρα...Τεράστια μπάντα.

   Delete