Social Icons

Tuesday, September 4, 2012

Special Tribute: Bad-assηλίκια στην "spaghetti" Άγρια Δύση



Τα western είναι μια ολόκληρη κατηγορία κάτω από το banner των action movies και θεωρούνται μάλιστα ως το πρώτο είδος που έβαλε τις βάσεις για τις επόμενες δεκαετίες στο genre.

Βέβαια το subgenre των Western έχει τους δικούς του κανόνες και την δική του φιλοσοφία και χωρίζεται χονδρικά σε δύο σχολές . Αυτή που θέλει τον ήρωα να είναι ο αστραφτερός καβαλάρης που θα επιβάλει τον νόμο και θα σώσει την ημέρα και αυτή που θέλει τον ήρωα να είναι «αντί», κάτι σαν πρόγονοι του Snake Plissken στα Escape From New York και Escape from L.A, για να το πω απλά και για οικονομία χώρου.

Η πρώτη σχολή φυσικά χρονικά είναι παλαιότερη της δεύτερης και χωρίς αυτήν τα πράγματα ποτέ δεν θα ήταν ίδια σε τίποτα, οπότε αυτό ας μην το ξεχνάμε.

Anyway, τα western της πρώτης σχολής δεν είναι συνήθως «my cup of tea», αλλά φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, ειδικά όταν μιλάμε για τον άνθρωπο μύθο του είδους και μιας εποχής, τον John «The Duke» Wayne. Ο «Δούκας» άλλωστε ήταν αυτός που έθεσε μαζί με άλλους όπως για παράδειγμα ο James «machine gun» Cagney, τα blueprints του modern-day bad-ass action hero. Όμως δεν θα ασχοληθώ αυτή τη φορά με τον «Δούκα», αλλά με την δεύτερη κατηγορία western η οποία είναι γεμάτη από  "αντι-ήρωες".

Βρώμικοι, κυνικοί, εγκληματίες, bounty hunters, παρτάκηδες, vigilantes ή απλά μυστήριοι περιπλανώμενοι που μπλέκουν σε πιστολίδια. Spagheτti Western που λένε...Οι ήρωες που δημιούργησαν οι Sergio Corbucci, Sergio Leone, Gianfranco Parolini, Sergio Sollima και άλλοι πολλοί πραγματικά είναι αξέχαστοι, cool, bad-ass και γαμηστεροί όσο δεν παίρνει. Οπότε αποφάσισα να ξεθάψω αυτό το παλαιότερο ποστ να το "εκμοντερνίσω" λιγάκι στο πρόλογο και να ξαναπαρουσιάσω συνοπτικά μερικούς από τους πιο bad-ass χαρακτήρες που παρέλασαν στο είδος και στοιχεία τους συναντώνται ακόμα και σήμερα στο action genre. Σημειώστε δε πως ότι ταινία αναφέρω βρίσκεται στη συλλογή μου και το να βρεις λιγότερο γνωστές παραγωγές spaghetti western δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Π.χ οι ταινίες του Gianni Garko...

Πρώτα όμως ας μιλήσει η εικόνα σε ένα "mix" που κυκλοφορεί στο ίντερνετ



Lets go...

Clint Eastwood


Ως ο άνθρωπος χωρίς όνομα, Μonko ή "Blondie" στην τριλογία του Λεόνε (Fistfull of Dollars, For a Few Dollars More, The Good The Bad and The Ugly)

Lee Van Cleef

Ως Douglas Mortimer στο Per qualche dollaro in più (For a Few Dollars More) και όχι ως Μονομαχία στο Ελ Πάσο που το ονόμασαν κάποιοι στην Ελλάδα, πρωτοτυπόντας παγκοσμίως!!!,  ως Angel Eyes στο Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (Τhe Good, the Bad and the Ugly), ως Sabbata στις δύο σχετικές ταινίες (Sabbata και Return of Sabbata), το Αdios Sabbata δεν μετράει καθώς τον ρόλο έπαιξε ο μονίμως καράφλος Yul Brinner *1 ως Ryan στο Death Rides A Horse (Da uomo a uomo) και φυσικά σε ότι άλλο spaghetti western έχει εμφανιστεί στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Μακράν ο καλύτερος και η πιο bad-ass μορφή σε ολόκληρο το είδος. Aκόμα και πιο πολύ από τον "άνθρωπο χωρίς όνομα" του Eastwood.


Eli Wallach

Ως Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez a.k.a as the Rat στο The Good The Bad and the Ugly ως απλά...Cacopoulos στο κωμικό γουέστερν I quatro Dell'Ave Maria (Ace High) και φυσικά ως Caldera στο Magnificent Seven. (Σημείωση: Ο άνθρωπος είναι 96 χρονών και ακόμα παίζει σε ταινίες με την πιο πρόσφατη να είναι το sequel του Wall Street, απλά ΘΕΟΣ!)

Franco Nero (Francesco Sparanero)


Ως o μοναχικός πιστολέρο που πολέμησε στον εμφύλιο και σέρνει πίσω του ένα φέρετρο στο Django και στο Django Il Grand Ritorno (ούτε ο Rodriguez με τον Tarantino δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν τι έχει μέσα και που θα το χρησιμοποιήσει) , ως Yodlaf Peterson στο Companeros, ως KEOMA στην ομώνυμη ταινία και ως Burt Sullivan στο Τexas Adios. Mιλώντας για το αγαπημένο "ξεκάρφωμα" των "mongoloids κριτικών" τον Ταραντίνο, ένα πράγμα θα πω αναφορικά με το "δανεισμό" του Django ως "Django Unchained" που βγαίνει σε λίγο καιρό. If it ain't broken dont fix it.  

Gianni Garko (Giovanni Garcovich)


Ως Sartana στις ομώνυμες ταινίες . If You Meet Sartana Pray for Your Death (Se incontri Sartana prega per la tua morte,)  I Am Sartana Your Angel of Death (Sono Sartana, il vostro becchino, 1969) aka Sartana - Töten war sein täglich Brot Have a Good Funeral, My Friend... Sartana Will Pay (Buon funerale, amigos!... paga  Sartana), Light the Fuse... Sartana Is Coming (Una nuvola di polvere... un grido di morte... arriva SartanaSartana's Here... Trade Your Pistol for a Coffin (C'è Sartana... vendi la pistola e comprati la bara.

 Klaus Kinski

ως Tigrero/Loco στο έπος, Great Silence (Il Grande Silenzio), ως "Hunch-Back" στο For A Few Dollars More και σε ότι άλλο γουέστερν  έχει εμφανίσει την αφεντομουτσουνάρα του. Ο τύπος είναι απίστευτος. Απλά απίστευτος.

Τomas Milian

Ως Vasco στο Companeros και ως Solomon 'Beauregard' Bennet στο Facia a Facia

 Gian Maria Volonte
 

Ως Ramon Rocho στο Fistfull of Dollars και ως Ιndio στο For a Few Dollars More. Μακράν ο πιο αδίστακτος και παρανοϊκός "bad guy" σε όλοκληρο το είδος.

Jack Palance

Ως απλά John στο Companeros και σε ότι άλλο western έχει εμφανίσει στο ρόλο κυρίως του "bad guy" την "Φιλ Ντεφέρ"*3 μούρη του.



Eκτός από τα Ιταλικά Γουέστερν όμως...Έχω και μερικά αγαπημένα και γαμηστερά από την άλλη μεριά του Ατλαντικού...που ξεφεύγουν από την φάση αλά John "The Duke" Wayne που έλεγα στην αρχή

Τhe Wild Bunch
Πραγματικά έπος και φυσικά πολύ πιστολίδι και βία. Αριστούργημα και αφήστε τους "κριτικούς" στην Ελλάδα να λένε 40 χρόνια μετά την λέξη "αριστούργημα" για αυτή τη ταινία. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα μούτρα τους και το τι ξεστομίζουν βλ. Cinemad, ΤV Έθνος κτλ...θα χρειαστεί ένεση αδρεναλίνης στη καρδιά για να ζωντανέψει από τη ακατάσχετη μαλακία που θα έχει αντικρύσει και ακούσει


Τhe Magnificent Seven 

Γαμηστερή ταινία και μην ακούτε μαλακίες. Δεν έχει καμία σχέση η φάση με "καλά παιδιά". Για να κονομήσουν πήγαν στο χωριό να τα βάλουν με τους κακούς, αλλά λυπήθηκαν τη φτώχεια αυτών που τους φώναξαν και δεν πήραν φράγκο. Guns For Hire ήταν οι τύποι, άρα αντι-ήρωες. Κάτι σαν πρόγονοι των Expendables. 


Υοung Guns 1 και 2
Εmilio Estevez*2 ως Billy The Kid. Πιστολίδι, one liners (αν και κάνα δύο τα χε πει όντως ο πραγματικός Billy γεγονός που τον κάνει ακόμα πιο cool) και αρκετή δράση με στυλ. Must See.

Tombstone



Απεικόνιση της πραγματικής ιστορίας με το μεγάλο πιστολίδι (Gunfight at the O.K. Coral) ανάμεσα στην οικογένεια Earp και την συμμορία των "Cowboys". Mαζί φυσικά με τον Wyatt Earp η μορφή με το υπέρτατο όνομα Doc Holiday.  Εργάρα. Τέλειο. Kurt Russel ως ο μυθικός Earp, Val Kilmer ως Doc Holiday και επίσης τους Bill Paxton, Michael Biehn, Charlton Heston...κ.α

Αυτή η ταινία γαμάει και δέρνει. Καμία σχέση με την πατάτα που έβγαλε μερικούς μήνες μετά ο γελοίος Kevin Costner με τίτλο Wyatt Earp. Είναι ποτέ δυνατόν μια ταινία με τον Kevin Costner στο ρόλο ενός από τους πιο μυθικούς Bad-Ass της Άγριας δύσης να είναι καλή? Όχι βέβαια. Βαρετή, κομπλεξαρισμένη και άλλα πολλά.

H παπαριά που έκανε ο Costner, δεν βλέπεται με τίποτα. Ούτε με ένα τσουβάλι Crystal Meth, μια μπάλα "τούρκικη σοκολάτα", τρεις ενέσεις ηρωϊνης και 15 γραμμές κόκα...Βottom line...Το Tombstone με τον ΘΕΟ Kurt Russel γάμησε στο box office, έχει δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς, ενώ η νερόβραστη 212!!!! λεπτών παπαριά του Κόστνερ πήρε το τρίτο το μακρύτερο, όπως έπρεπε παρά την πλύση εγκεφάλου από τους "κριτικούς"...


*1  Yul Brinner: Γεννημένος στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας με το όνομα Julij Borisovič Briner. Ο λόγος που ο Υul ήταν γλόμπος δεν έχει να κάνει με κάποια απώλεια μαλλιών όπως υποθέτουν οι περισσότεροι, αλλά από το γεγονός πως παράλληλα με τις ταινίες έπαιζε στο θέατρο το musical "Τhe King and I" αρχικά για 1,246 συνεχόμενες παραστάσεις και μετέπειτα για άλλες 695...

*2 Εmilio Estevez: Ο Εmilio είναι γιος του επίσης ηθοποιού (και τεράστιου θα έλεγα) Μartin Sheen. Φυσικά είναι αδερφός του Charlie. Ο τύπος λοιπόν δεν έχει διαφορετικό επίθετο. Είναι το επίθετο του πατέρα του, δηλαδή του Martin, πριν το αλλάξει. Δλδ Estevez. Ο πατέρας του Martin ήταν Ισπανός γεννημένος στην Γαλικία. Ο λόγος που ο Emilio αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει, ήταν προφανώς γιατί δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το νέο επίθετο του επιτυχημένου μπαμπά του, σε αντίθεση με τον αδερφό του Charlie, ο οποίος φυσικά είναι μέγας ατάλαντος σε αντίθεση με τον Emilio που πήρε από τον πατέρα του. 

*3 Τα πρόσωπα των Jack Palance και Lee Van Cleef είχε δανειστεί ο Morris, δημιουργός μαζί με τον Rene Goscinny (πού δούλεψε για μια περίοδο μαζί με τον πρώτο) του Lucky Luke. Τα τεύχη που εμφανίζονται είναι το "Φιλ Ντέφερ ο θεριστής"  και "Το κοράκι". Στο πρώτο ο Φιλ Ντεφέρ είναι ο Jack Palance και στο δεύτερο το "Κοράκι" είναι ο Lee Van Cleef.

*4 Φυσικά στα spaghetti westerns υπάρχουν και οι χαρακτήρες των Henry Fonda (που υπηρέτησε και τις δύο σχολές), Jason Robarts, Charles Bronson (ίδια περίπτωση με τον Fonda εκείνη την εποχή),  o Jean Luis Trintignant, o Maurizzio Merli κ.α πολλοί. Το είδος είναι γεμάτο από bad-ass gunslingers.

*5 Για περισσότερη έρευνα http://www.spaghetti-western.net  Μέσω του συγκεκριμένου site έχω βρει τις περισσότερες ταινίες του είδους και είναι ένας καλός οδηγός για να χωθεί κάποιος στο βίαιο-κυνικό και σκληρό κόσμο του Spaghetti Western.
 

Τhe music...







19 comments:

  1. Βασικά η πρώτη επαφή με western ήταν πιτσιρικάς που μας έφερνε ταινίες και βλέπαμε ο πατέρας μου στο βίντεο οικογενειακώς.Περισσότερο έφερνε ταινίες με Clint Eastwood θυμάμαι οπότε η μύηση έγινε από μικρή ηλικία στον Clint.Αναμνήσεις...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια από τα ίδια και από τους δυο γονείς. Αλλά το αποκορύφωμα ήταν εκείνη η χιλιοπαιγμένη λαθραία κασσέτα του Django...Πρέπει να είχε παίξει τόσες φορές που θα αποσυντέθηκε και θα έγινε σε κλάσματα του δευτερολέπτου σκόνη!

      Delete
  2. εξαιρετικές ταινίες και οι περισσότερες μας έδωσαν και διαχρονικά soundtracks.
    όποτε δω κάποια από αυτές, πραγματικά την απολαμβάνω!
    να είσαι καλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πραγματικά. Αν και την μερίδα του λέοντος στα soundtracks τα έχει ο Ennio. Κυρίως για την συνεργασία με Leone, αλλά και για καμιά 20αριά πάνω κάτω ακόμα spaghetti που έγραψε τη μουσίκη. Βέβαια το spaghetti soundtrack έκανε σχολή με πολλούς μιμητές στις υπόλοιπες παραγωγές και κάποια τραγούδια είναι πραγματικά και αυτά εξαιρετικά.

      Delete
  3. Εδώ με άγγιξες. Βέβαια.. (ομολογώ) ανήκω στην κατηγορία που προτιμά Ford με John Wayne από σπαγγέτια αλλά..
    Και μια και βλέπω στα σχόλια εξομολογητική διάθεση θα πω κι εγώ
    πως ως παιδούλα απέφευγα μα όταν πήγα σχολείο στην Αγγλία έτυχε να συγκατοικώ με καθηγητή σπουδαίας σχολής σινεμά και κάθε βράδυ βλέπαμε ταινίες στο video (πρωτόγονο, το remote control ήταν συνδεδεμένο με καλώδιο) κι επέμενε να μας εξηγεί πως πρόκειται για τις τραγωδίες της εποχής μας... συμβολικά ο ήρωας στον απέραντο εχθρικό κόσμο & άλλα μεγαλόσχηα που τότε ειρωνευόμουν μα εν τέλει μέσω κάποιας όσμωσης τα ενστερνίστηκα και μού ΄μεινε το χούι....
    ________Αργότερα έμαθα πως η γενιά των παπούδων μας τα έβλεπε για ―― (μη γελάσετε) τις τσόντες. Εκείνη τη σκηνή πόρνης με μεσοφόρι στο σαλούν; Ναι. Και όμως ναι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κοίτα και εγώ έχω soft spot για τον John Wayne και τα έπη του Ford. Σίγουρα. Θα ασχοληθώ κάποια στιγμή, αλλά είμαι ασυνεπής συνήθως με το πότε ακριβώς.

      Κάψιμο στο βίντεο είναι ιεροτελεστία. Είτε μόνος είτε με παρέα. Νοσταλγώ το παλιο JVC. Ακόμα παίζει, αλλά πλέον το χω αποσύρει σε ένα ντουλάπι.

      Όσο για τα σαλουν και τα...γαργαλιστικά πλάνα. Όταν σου κολλάνε Κλαούντια Καρντινάλε όσο να ναι...τρέχουν τα σάλια. Άλλωστε ήταν και οι εποχές που έδειχνε η ΕΡΤ κανά εργο με λίγο βυζάκι και οι καλοί χριστιανοί έκαναν διαμαρτυρία με αποτέλεσμα να πέφτει η κάρτα "τεχνικό πρόβλημα"...

      Delete
  4. poli wraio blog!!!!kalws se vrika!!!

    ReplyDelete
  5. και επίσης οι "κακοί" ήταν οι πρώτοι OG (original gangsta) και όχι τα μαυρούλια που κυκλοφορούν με 40 κιλά χρυσό στο λαιμό τους και τραγουδάνε ρύμες, ακόμα και επί καπόνε εποχή, αυτούς είχαν για πρότυπα....και μόλις έκανα ένα ρατσιστικό σχόλιο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα δεν θέλει πολύ κλικ-κλικ. Από τους Βilly The Kid, Dalton Gang (τους πραγματικούς), τον Apache Kid, τον "Doc" Middleton, John Henry και απο εκεί στους Dillinger, Clyde Barrow, Lucky Luciano και δεν συμμαζεύεται, τι να μας πουν τώρα τα "ουκα-ουκα" με τις καδένες? Για κάνα cool aid στα σκαλιά έξω από τη πολυκατοικία καλοί είναι...Μέχρι και το έγκλημα έχει χαλάσει στις μέρες μας.

      Delete
  6. Αν και δεν είμαι τεράστιος φαν το γουέστερν , νομίζω ότι κλείνω προς Eastwood μεριά γιατί γουστάρω την σκατοφάτσα του με το πουράκι..

    ReplyDelete
  7. hey. like your blog!
    check mine out.
    http://my-teen-secret-diary.blogspot.gr/
    become member if you like it :)

    ReplyDelete
  8. Πολύ ωραίο αφιέρωμα! Προσωπικά πάντως δεν είμαι fan των western. Έχω δει αρκετά, αλλά σίγουρα πολύ λιγότερα από σένα (π.χ. Django δεν έτυχε να δω και ανυπομονώ να δω την καινούρια ταινία του Tarantino)... Περισσότερο μου αρέσουν οι ταινίες του Eastwood (τον προτιμώ απ΄τον John Wayne) και του Leone και οι 2 πιο αγαπημένες μου, που τις ξεχωρίζω απ'όλες τις άλλες ταινίες του είδους, είναι το Once Upon a Time in the West και το The Good, the Bad and the Ugly (μεγάλη μούρη ο Lee Van Cleef)!

    ReplyDelete
  9. Καλως ήρθες και από δώ. (το 20ευρω μετά)...

    Για το Django δες καλύτερα πρώτα το αυθεντικό για πολλούς λόγους, με κυριότερο να μην στα πρήξουν οι "ειδήμονες" (που χρησιμοποιούν ως άλλοθι τον Ταραντίνο, για να δείχνουν cool) στο πόσο "anti-racist" theme στην Άγρια Δύση έχει η νέα ταινία. Μια από τα ίδια ηταν και η πρώτη, ναι, και με λευκό πρωταγωνιστή κιόλας. Άσε που αν μιλήσεις για πρωτότυπο Django παίζει να σε κοιτάνε και σαν χαζοί. (Ναι, αγνοούν για άλλη μια φορά την ύπαρξη original υλικού)

    Όσο για τον Leone, εντάξει hands down, o δημιουργός του Spagheti Western. Δεν χρειάζονται λόγια. Μόνο το επίπεδο έρευνας που έκανε για την παραγωγή του Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo, αρκεί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. (δεν πρόκειται να τα ξεχάσω)

      Θα ήθελα να το δω, αλλά δεν το βρίσκω...

      Delete
    2. Μπορώ να σου κάνω μια κόπια από το DVD της Blue Underground.

      Delete
    3. Ειλικρινά ευχαριστώ πολύ για την προσφορά, αλλά προτιμώ να κρατάω ανωνυμία στο internet... ελπίζω να καταλαβαίνεις...

      Delete