Social Icons

Sunday, August 26, 2012

Review Special: The Raid-Redemption (original title: Serbuan Maut)




1 Crime Lord, 20 Cops, 30 Floors of Chaos

"Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να ξεκάνεις κάποιον; Το "The Raid-Redemption" παραδίδει μαθήματα (C)"



Έχοντας παρακολουθήσει στενά τα action+martial arts έπη προερχόμενα από το Ηong  Kong ποτέ δεν περίμενα πως έξω από την συγκεκριμένη βιομηχανία (που έχει την δική της ξεχωριστή ταυτότητα), θα έβρισκα μια αντάξια ταινία των παραγωγών αυτών(και μάλιστα να παίζει στα ίσα τις παραγωγές με πρωταγωνιστή τον θρύλο Donnie Yen. 

Άλλωστε το να βλέπεις ως χώρα παραγωγής την Ινδονησία, μόνο καλά δεν σου κάθεται στο μάτι. Όμως για όλα υπάρχει η πρώτη φορά και το The Raid-Redemption- ή  το Serbuan Maut (όπως λέγεται η ταινία κανονικά) ήταν ένα action packed roller coaster που καταφέρνει να παίξει στα ίδια επίπεδα με την Μέκκα του ασιατικού action genre, το Ηong Kong.

Ινδονησιανής παραγωγής λοιπόν η συγκεκριμένη ταινία, αλλά αυτό τελικά δεν έχει να λέει τίποτα καθώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από τις πολυδιαφημισμένες και πιο προσβάσιμες στο διεθνές αλλά και το ασιατικό κοινό παραγωγές του Hong Kong. Για το "Raid" άκουσα αρκετά καλά λόγια από ορισμένους action hounds που έχω επαφή από το εξωτερικό και έτσι αποφάσισα να παραβλέψω την χώρα παραγωγής, τον άγνωστο Ουαλλό σκηνοθέτη Garreth Evans, που από ότι είδα δουλεύει αρκετά χρόνια εκεί, αλλά και το εντελώς άγνωστο cast. Έτσι έδωσα την ευκαιρία να κάνει κατάληψη σε ένα από τα movie time slots του προγράμματος μου και δεν έχασα. Οι συστάσεις βγήκαν αληθινές με αποτέλεσμα η ταινία να πάρει την δική της θέση και στο πιο action-packed blog του διαδικτύου.


Τhe Story: Στις φτωχογειτονιές της Τζακάρτα (Πρωτεύουσα της Ινδονησίας) υπάρχει ένα συγκρότημα κατοικιών το οποίο έχει γίνει το απόλυτο safe house και no-cop-zone για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της πόλης. Το κτήριο θεωρείται "untouchable" από τις αρχές και τους αντιπάλους του Crime Lord, Τama Riyadi. Όμως όλα αλλάζουν όταν μια elite SWAT team εισβάλει στο κτίριο ώστε να φέρει τον Τάμα στα χέρια της δικαιοσύνης. Όπως είναι λογικό το κτίριο αμέσως μπαίνει σε συναγερμό και μετατρέπεται σε απόλυτη κόλαση για τους αστυνομικούς, με τον rookie της ομάδας, Rama (Iko Uwais) να πρέπει να χρησιμοποιήσει τις όλες τις ικανότητες του ώστε να  επιβιώσει, αλλά και να πετύχει την αποστολή του. Στον αγώνα του για επιβίωση θα δώσει σκληρές μάχες σώμα με σώμα, ενώ θα βρεθεί και προ μιας δυσάρεστης εκπλήξεως...

Καλύτερα όμως να μιλήσει το trailer...



Eν κατακλείδι:Eδώ έχουμε να κάνουμε με μια ταινία η οποία "δανείζεται" και μεταλλάσει την συνταγή του απόλυτου action έπους Die Hard και την γεμίζει εκτός από την ασιατική συνταγή των action ταινιών και με την παραδοσιακή πολεμική τέχνη της χώρας το Silat, το οποίο επικεντρώνεται σε ισχυρά και υψηλής ταχύτητας χτυπήματα,  σε ολική κάκωση οστών, σε μάχες με χρήση αιχμηρών αντικειμένων (μαχαίρια) και πως αυτά τραυματίζουν θανάσιμα τον αντίπαλο και άλλα ωραία "καλούδια". Το gun play δίνει γρήγορα τη θέση του στις μάχες σώμα με σώμα με το αποτέλεσμα να είναι απλά εκρηκτικό και τις fighting choreographies να είναι απλά εκστατικές με την επίδειξη της τέχνης του "silat" να κλέβει τη παράσταση και να παραδίδει μαθήματα αναφορικά με το πόσοι τρόποι υπάρχουν για να ξεκάνεις κάποιον...

Mε τρεις αράδες: Tο The Raid-Redemption delivers the goods σε ένα action packed-martial arts roller coaster και στο υπό-ειδος που εντάσεται μέσα στο action genre, μοιράζει μαθήματα έντασης, βίας και δράσης. Άλλωστε, δεν κέρδισε άδικα την διανομή του από την Sony Pictures, μετά τη προβολή του στο φεστιβάλ του Τορόντο...Άνετα μια από τις καλύτερες action ταινίες του είδους του, by far τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα στο Χονγκ Κονγκ, ο Donnie Yen κάθεται και σκέφτεται πως θα ξεπεράσει αυτό το ρεσιτάλ του "The Raid". Επίσης η "western school of action" παρουσίαση του και το πάντρεμα του με την ασιατική σχολή action, βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία μεταξύ τους, κάτι που ανεβάζει το αποτέλεσμα κάνοντας το να ξεχωρίζει αμέσως, καθώς είναι appealing σε worldwide επίπεδο και οχι τοπικό, όπως η πλειοψηφία των asian παραγωγών ανεξαρτήτου genre που ανήκουν.

Υ.Γ. Συστήνω να "βρείτε" την ταινία στην αυθεντική της γλώσσα χρησιμοποιώντας αγγλικούς υπότιτλους, καθώς το English Dub της δεν είναι και τόσο καλό.


The Raid-Redemption- Fun Facts

Fun Fact no1: Το μπάτζετ της ταινίας ήταν 1εκ δολλάρια, ποσό που για την αγορά της Ινδονησίας θεωρείται από τα πιο υψηλά. Το αποτέλεσμα μάλιστα δείχνει άνετα για παραγωγή των 10+εκ, γεγονός που χρεώνεται στον σκηνοθέτη/σεναριογράφο Garreth Evans.

Fun Fact no2: Ο πρωταγωνιστής Ιko Uwais είναι πρωταθλητής στην παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Ινδονησίας, το Silat, στο οποίο εκπαιδεύεται από την ηλικία των 10 ετών. Η ηλικία του τώρα είναι 29.

Fun Fact no3: Tον Uwais, τον ανακάλυψε ο Garreth Evans, όταν επισκέφθηκε την σχολή Silat στην οποία προπονείται ο πρώτος. Μάλιστα προσπαθούσε αρκετό καιρό να τον πείσει να υπογράψει με την εταιρία παραγωγής του και να αφήσει πίσω τη δουλειά του ως υπάλληλος γραφείου σε εταιρεία τηλε-επικοινωνιών. Το The Raid ήταν η δεύτερη συνεργασία τους, με την πρώτη να είναι το Μerantau Warrior του 2009.

Fun Fact no4: Ο τίτλος που έδωσε η εταιρεία διανομής στην Ελλάδα είναι το εντελώς άστοχο "Επιχείρηση Χάος".

Fun Fact no5: O original τιτλος "Serbuan Maut" μεταφράζεται ως Deadly Invasion στα αγγλικά. Για την διανομή η Sony επέλεξε το "The Raid" με το Redemption να προστίθεται καθώς ήδη έχει αρχίσει η παραγωγή του σικουελ από τον Evans με τίτλο "Berandal" που στα αγγλικά σημαίνει Retaliation.

Fun Fact no6: Ο βασικός henchmen της ταινίας, με το όνομα "Mad Dog" (Yayan Ruhian) στο παρελθόν δίδασκε την τέχνη του Silat σε μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Ινδονησίας και σε μέλη του στρατού της.

Fun Fact no7: Όλοι οι ηθοποιοί που απαρτίζουν την SWAT team πέρασαν από εκπαίδευση από την αστυνομία (KOPASKA) για την χρήση όπλων και επίσημων τακτικών.

Fun Fact no8: Η ταινία με το που χτύπησε την διεθνή αγορά μέσω της Sony Pictures κατάφερε να μαζέψει κέρδη 5-6εκ δολλαρίων που είναι έξι φορές το αρχικό της μπάτζετ.

Fun Fact no9: Aρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο Iko Uwais αλλά και ο Garreth Evans δεν θα αργήσουν να κάνουν το άλμα προς τη Δύση, κάνοντας ταινίες. Το sequel, "The Raid Retaliation" σίγουρα θα είναι το κρας τεστ...

Fun Fact no10: Μετά την επιτυχία της ταινίας και το έντονο ενδιαφέρον από τους action κύκλους και όχι μόνο, θα έχει και U.S made remake το οποίο ειναι προγραμματισμένο για το 2014. Όμως μέχρι στιγμής όλα είναι ρευστά και το μόνο χειροπιαστό που υπάρχει είναι μόνο η ανακοίνωση πως θα μπει στη διαδικασία παραγωγής. Το ζητούμενο σε αυτή τη περίπτωση είναι όταν βγει το remake να έχουμε minimum R rating ώστε να μην χάσει σε ωμή βία η ταινία.


Μusic Encore: Exodus/Α Lesson In Violence, Skull Fist/Head Of The Pack, Kreator/Riot Of Violence






5 comments:

  1. Γαμάτο δείχνει. Για ελληνικούς υποτιτλους δηλαδή να μην κάνω τον κόπο ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aναλόγως ρε Πέρη. Αν το τσιμπήσεις από κάνα ράφι βιντεοκλουμπ είσαι οκ. Αν το τσιμπήσεις από ίντερνετ, σκέψου το εξής. Εδω τα νεοελληνόφωνα δίποδα δεν ξέρουν να μεταφράσουν αγγλικά, θα μεταφράσουν ινδονησιακά? Όπως και να χει βρές το, χώσε ηχεία στη τσίτα, βρες μεγάλη οθόνη και ετοιμάσου για χοντρά μπάχαλα.

      Delete
  2. Κάποιος μου είπε το καλοκαίρι για αυτήν την ταινία.. γιατί έψαχνα κάτι με αίμα χωρίς παπάτζες στυλ shoot'em up..Για να το κάνεις ποστ σημαίνει ότι γαμεί.Θα ξεκινήσω το ψάξιμο..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να το δείς και αυτό είναι εντολή. Είναι "αρρώστεια" το έργακι.

      Όσο για το shoot em up, είναι η επιτομή της αποτυχίας. Προσπαθεί τόσο πολύ να γίνει cool και John Woo Style (Hard Boiled, Killer κτλ) που η πτώση στο δέκατοπέμπτο υπόγειο ακούγεται σαν πυρηνική βόμβα. Το Gun play δεν είναι για "αδερφές" period.

      Delete