Social Icons

Tuesday, July 17, 2012

Review Special: Τhe Three Stooges


Just Say Moe 


Kαταρχάς όπως είπε και ο Αrnold πρόσφατα "I'm Back".

Σίγουρα το blog δεν έχει συνήθεια να παρουσιάζει κωμωδίες, αλλά όπως λέει και η περιγραφή στην κεφαλίδα "Mega Specials and Blasts From The Past, Tributes, Reviews, Old Vs New, Movie history and more". Αυτό το "and more" λοιπόν είναι το "κλειδί" για να κάνω ότι γουστάρω. Άλλωστε it's my blog bitch. 

But enough with the intro shit. The Three Stooges έχει σήμερα το πρόγραμμα, μετά από αρκετό καιρό απουσίας. Για πιο λόγο τώρα και για πιο λόγο οι "Three Stooges"? Eίναι απλό για όποιον γνωρίζει πέντε πραγματάκια και δεν ασχολείται επιφανειακά, παρουσιάζοντας ότι σκατό rip κυκλοφορεί στο ίντερνετ από κάμερα μόνο και μόνο για να γεμίζει περιεχόμενο και μετά να γράφει και με στόμφο πως τα "χρώματα" της ταινίας ήταν χάλια και τα εφφέ ήταν έτσι και αλλιώς και άλλες τέτοιες μαλακίες που πλασάρονται ως άποψη... 

Ρε βλήμα ρε υπάνθρωπε cam rip βλέπεις, τι περιμένεις 1080p ανάλυση και digital remastering και thx ήχο? Άντε γαμήσου λοιπόν και πιες μια μπετονιέρα με κοχλάζοντα σκατά. Άκου τη δίψα σου επιτέλους και αν φρακάρεις από τα σκατά που θα πιεις και αυτά ενωθούν με τα σκατά που έχεις στο κεφάλι σου, dont worry υπάρχει το σύστημα... TU-BO-FLO.


Anyway, ο λόγος που επέλεξα τους Three Stooges έχει να κάνει με την βαριά κληρονομιά που κουβαλάει αυτό το όνομα. Για να σας το δώσω να το "πιάσετε" μιλάμε για ένα comedy act το οποίο υπάρχει από το 1925! Ενα comedy act που για να το πω απλά, ήταν η real life version των Looney Tunes σε physical comedy. In fact το physical comedy των Stooges το οποίο βάδισε στα χνάρια του Βuster Keaton, και πήγε ακόμα παραπέρα...ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για το σύγχρονο slapstick. Oπότε μιλάμε για μια συνταγή που επί 87 χρόνια, ναι καλά διαβάσατε 87 ολόκληρα χρόνια επηρέασε και δάνεισε τις καταστάσεις της στο χώρο της κωμωδίας είτε αυτή χρησιμοποιούσε physical elements για να βγάλει το γέλιο, είτε καταστάσεις που έκαναν build up και έσκαγαν σε epic proportions gags, είτε punch lines right in the face.

Ιgnorance or semi-ignorance is one of the most dangerous forms of stupidity in the other hand knowledge gives the right to speak

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι του post αναφέρω, επειδή υπάρχουν και βλάκες εκεί έξω που νομίζουν ότι οι Three Stooges ήταν απλά μια παλιά ταινία η οποία έγινε remake, πως ουδεμία σχέση υπάρχει με remake κάποιας από τις αρκετές ταινίες στις οποίες εμφανίστηκαν ο Moe, o Curly και ο Larry. Ιn fact οι Stooges γυρνούσαν συνήθως 8 με 10 σκετς το χρόνο τα οποία προβάλονταν πριν από το main feature των κινηματογράφων της εποχής, έκαναν και κάποια feature films (σ.σ 220 με 30 περίπου από αυτά να είναι feature films), ενώ πέρασαν και από την τηλεόραση ως σειρά "Τhree Stooges Scrapbook" ενώ έφτασαν στα 60's να είναι από τα πιο ακριβοπληρωμένα live acts. Ναι βλάκα και άσχετε έκαναν και live acts...Επίσης βλάκα και άσχετε το line up των Stooges επειδή η βλακεία σου είναι ανίκητη, είχε αρκετές αλλάγες, πάντα όμως χωρίς να "αλλάζουν" οι χαρακτήρες του Moe του Larry και του Curly. Τέλος οι Stooges έγιναν μέχρι και καρτούν, γιατί βλάκα και άσχετε ήταν "καρτούν" πριν τα καρτούν ως προς το μέγεθος του physical comedy και του ακραίου slapstick που πρόσφεραν. Κράτησες σημειώσεις μπετοβλάκα? Μπράβο. Άντε να μαθαίνεις και κάτι πριν ξαναεκφέρεις την δήθεν "περισπούδαστη" αποψάρα σου κομπάζοντας και από πάνω. Και επειδή παραμένεις βλάκας στο κάνω πενινταράκια να πάρεις και στραγάλια ελπίζοντας πως θα πνιγείς. Η εντελώς κενή και χωρίς πραγματικά να ξέρεις τι σου γίνεται, για το τι είναι οι Three Stooges "αποψάρα" σου, είναι πιο άχρηστη και από επαναχρησιμοποιημένη καπότα. Ναι βλάκα. Είναι πιο άχρηση και από καπότα που κάποιος την φόρεσε δύο και τρεις φορές για να γαμήσει με το ξεραμένο φλόκι να έχει κάνει μάλιστα και κρούστα...Πάρε λοιπόν την βοθρο-μπετονιέρα που λέγαμε παραπάνω και άκου την δίψα σου επιτέλους!


Τhe Story: Οι τρείς ήρωες μας παρατημένοι σε ένα ορφανοτροφείο, μόλις γεννήθηκαν μεγαλώνουν σπέρνοντας τον πόνο παντού γύρω τους με τις απίστευτες γκάφες τους και τους επικούς καυγάδες τους. Τα χρόνια περνάνε όμως και κανείς τους δεν έχει καταφέρει να υιοθετηθεί. Με τα πολλά ο Moe (Chris Diamantopoulos) ο Larry (Sean Hayes) και ο Curly (Will Sasso) ξεμένουν στο ορφανοτροφείο μαζί με τις καλόγριες που το διευθύνουν έχοντας καθήκοντα συντηρητών των εγκαταστάσεων. Μια μέρα όμως μαθαίνουν πως το ορφανοτροφείο έχει χρέη και θα του γίνει έξωση. Έτσι αποφασίζουν να βγουν στον "έξω-κόσμο" και να προσπαθήσουν να μαζέψουν το ποσό που χρειάζεται για να μην γίνει η έξωση και να σώσουν το ορφανοτροφείο. Θα μπλέξουν σε μια πλεκτάνη δολοφονίας με επίκεντρο μια πλούσια παντρεμένη την Lydia (Sofia Vergara) και με pure three stooges style θα τα κάνουν όλα μπάχαλο...Total επιχείρηση "Γης Μαδιάμ".



Eν κατακλείδι: Oι αδερφοί Farrely με απόλυτο σεβασμό στο over the top slapstick στοιχείο των Three Stooges έφτιαξαν ένα απόλυτο modern day tribute στο αξεπέραστο τρίδυμο της καταστροφής. Ένα τρίδυμο το οποίο επηρέασε γενιές κωμικών τα τελευταία 80 χρόνια. (Μέχρι και ο τεράστιος Θανάσης Βέγγος είχε εισάγει slapstick three stoog-ικα στοιχεία στις ταινίες με αποκορύφωμα φυσικά το physical comedy στα Θου-Βου, χαρακτηριστική σκηνή: O κωδικός αναγνώρισης με τον πράκτορα ΜΑΠ).

Η ταινία είναι χωρισμένη σε τρία acts, τιμώντας έτσι τα comedy shorts που έκαναν θρύλο το όνομα Three Stooges και πραγματικά τα κοντέρ στο πόνο, στους καυγάδες και στο over the top slapstick humor σπάνε όπως αξίζει άλλωστε όταν μια ταινία αφορά τον Μοe, τον Larry και τον Curly. Ένα άλλο στοιχείο που προξενεί θετική εντύπωση σε όσους έχουν ασχοληθεί με τον crazy crazy world of pain των Stooges, είναι πως τα gags παραμένουν πιστά στην παράδοση του ονόματος που κουβαλά 87 χρόνια ιστορίας. Η ταινία λοιπόν nailed the spirit of the Three Stooges με το καστ να πιάνει τις φωνές, τις εκφράσεις και την αρμονικότητα των κινήσεων-καταστροφής σε άριστο επίπεδο, όπως άλλωστε έπρεπε. Τα gags είναι συνεχή με ακραίο slapstick και αρκετό γέλιο, για όποιον ξέρει να εκτιμά το physical comedy. In fact όποιος γουστάρει τα παθήματα του Koγιότ για παράδειγμα, καταλαβαίνει τι βλέπει.

Κλείνοντας η ταινία είναι άξια της κληρονομιάς των Three Stooges, μια κληρονομιά που πέρασε μέσα όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις κωμωδίες των τελευταίων δεκαετιών. Οπότε it's time for real old school baby!


Τέλος δεν θα χάσω την ευκαιρία να ρίξω λίγο χώσιμο ακόμα στους ημιμαθείς ή παντελώς άσχετους με το άθλημα...

Σε γνωστή έκδοση που κυκλοφορεί σε διόδια, μετρό, ηλεκτρικό και άλλα τέτοια μέρη, διάβασα μια "κριτική" για την ταινία. Εκτός βέβαια του ότι ο τύπος που το υπέγραφε πρέπει να μην έχει γελάσει ποτέ στη ζωή του, λόγω της συνεχούς αγαμίας που έχει ρίξει τον εαυτό του παρακολουθώντας παραγωγές διάφορων φαντασμένων που δεν τις ξέρει ούτε ο διανομέας του dvd (σ.σ για τέτοια διανόηση μιλάμε) Πειράχθηκε από το γεγονός πως στο τέλος της ταινίας υπήρξε μήνυμα από τους δύο σκηνοθέτες που έλεγαν πως τα gags στην ταινία και τα εργαλεία με τα οποία χτυπούσαν ο ένας τον άλλον ήταν ψεύτικα. Ο τύπος χρησιμοποίησε ένα υπεύθυνο disclaimer των δύο σκηνοθετών, τους οποίους μάλιστα δεν κατανόμασε καν στο κείμενο του (σ.σ τους ονόμασε υπεύθυνους για τα stunts!!!), προφανώς γιατί η βλακεία του τον εμπόδιζε να διαβάσει τους τίτλους κάτω από τις μουτσούνες τους για να βοηθήσει την..."αποψάρα" του να πει τις μαλακίες του και να δείξει την "ανώτερη" διανόηση του...

Βρε ηλίθιε και μπετόβλακα όταν μια ταινία είναι rated ΚΑΙ για μικρά παιδιά (PG δηλαδή κάτω από 13 ετών και ούχι PG-13) και από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με real action slapstick-physical comedy είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα τέτοιο disclaimer το οποίο μάλιστα απαιτείται από την MPAA. Δεν θέλει πολύ κλικ-κλικ ρε κουνιστέ κιοφτέ...

Για αυτό λοιπόν κερνάω και 3η μπετονιέρα με κοχλάζων σκατό. Η μία πήγε στους cam-ripaκηδες που κλαίγονται μετά για την εικόνα και τον ήχο ρίχνοντας το φταίξιμο(!!!) στην ίδια την ταινία, η δεύτερη πήγε στους άσχετους με τους Three Stooges. Η 3η λοιπόν πάει σε σένα. Έλα μην κλαίγεσαι. Ήπιες και στη δεύτερη κατηγορία, άρα δύο τσάμπα κοκτέιλ τσίμπησες. Το TU-BO-FLO μην ξεχάσεις μόνο...σε περίπτωση που είσαι και παρτάκιας και είσαι και στη πρώτη κατηγορία...

Fun Fact no1: Oι αδερφοί Farreli κυνηγούσαν να κάνουν την ταινία από τα μέσα/τέλη των 90's. Όμως όπως συχνά γίνεται με πολλές παραγωγές αυτή είχε κολλήσει στο λεγόμενο development hell. 

Fun Fact no2: Αρχικά τους Stooges ήταν να παίξουν οι Sean Penn, Benicio Del Toro και ο Jim Carrey. Τελικά με τα προβλήματα που αντιμετωπισε η παραγωγή και τα συνεχή μπρος πίσω οι δύο πρώτοι "πήδηξαν" από το καράβι, με τον Penn να θέλει...να περάσει χρόνο με την οικογένεια του...
 Ο Carrey που είναι μεγάλος θαυμαστής των Stooges ήθελε, αλλά έκανε πίσω όταν έπρεπε να βάλει κιλά για να παίξει τον Curly, καθώς η υγεία του δεν του επέτρεπε να κάνει τέτοια μεταμόρφωση, ενώ θεωρούσε πως το να βάλει "κοστούμι" για τα κιλά δεν θα φαινόταν "ok". Έτσι αναγκάστηκε να κάνει πίσω.
  
Fun Fact no3: Σκέψεις για ρόλο, υπήρξαν και για τον Johnny Knoxville του Jackass. Μάλιστα σύμφωνα με αποκόμματα νέων εμφανιζόταν να είναι κοντά.


Fun Fact no4: Η ημερομηνία ιδρύσεως του ορφανοτροφείου είναι το 1934. Η χρονιά που οι Stooges ξεκίνησαν την πολυετή συνεργασία τους με την Columbia.

Fun Fact no5: O Mel Gibson είναι hardcore fan των Three Stooges. Το 2000 μάλιστα έκανε την παραγωγή σε μια τηλεταινία για τις ζωές των ανθρώπων πίσω από τους "Three", ενώ η πόρωση του Gibson με αυτούς αποτυπώνεται στον bad-ass suicidal maniac and motherfucker Μartin Riggs στο Leathal Weapon και τα sequel του.

Music Encore: Liege Lord/Rage of Angels, Manowar/Born In A Grave, Tom Angelripper "Sodom"/Einer Geht Noch Rein.  

Bonus:  

Deep Purple/Child In Time για τον Jonathan Douglas "Jon" Lord, R.I.P. H εκτέλεση του Child In Time είναι η θρυλική που είχε γίνει στο Tokyo όπου ο θρύλος θέλει έναν πυροβολισμό να ακούγεται (στο 9.43 του κομματίου). Πυροβολισμό με τον οποίο αυτοκτόνησε την ώρα της συναυλίας κάποιος Ιάπωνας. Μάλιστα κάποιες εκδοχές του θρύλου τον θέλουν να είναι τόσο συγκινημένος και ολοκληρωμένος που είδε τους Deep Purple και να παίρνει την απόφαση να φύγει ευτυχισμένος. Τώρα για το αν ήταν όντως πυροβολισμός...είναι μεγάλη ιστορία και θα την πούμε άλλη φορά, ή όσοι με ξέρετε την λέμε από κοντά.








17 comments:

  1. Καλώς ήλθες φίλε Snake.Άντε γιατί το χρειαζόμουνα το γκάζι σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι "ανεβαστικός" τύπος...Φώτη αν βρεις κόπια Wishmaster 1 με φυσιολογικό ήχο και όχι ψίθυρος οι διάλογοι και στα "κόκκινα" τα sound effects ρίξε καμιά ειδοποίηση σε παρακαλώ.

      Delete
  2. μίλισες στον παιδικό μου εαυτό ρε συ!!!!
    ψήνομαι βιβλικά να πάω να το δω γιατί αυτοί μαζί με Λώρελ και Χάρντυ ήταν κομματια αναπόσπαστα της προεφηβίας μου.....γάμησέτα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα το βρεις στάνταρ dvd καθώς έχει κυκλοφορήσει. Τώρα οι βιντεοκλαμπάδες δεν ξέρω τι σκατά κάνουν μιας και δεν πατάω και τους αντικατέστησα με το Amazon.

      Delete
  3. Είδα το trailer που φαίνεται ενδιαφέρον, μέχρι την τελευταία σκηνή που ξεπροβάλει η Snookie. H Snookie???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπλέκει ο Μoe με το Jersey Shore και μοιράζει σφαλιαρίδια.

      Delete
  4. Πού είσαι, ρε μαν, θέλω ένα ριβιού του "The Dictator" ειδικά από σένα, δε θα σποϊλάρω τη φάση με το να δώσω καμία πρώτη εικόνα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν προβλέπεται να το δώ σύντομα αυτό αν και ξέρεις πως το περιμένω. Από τη μία ότι φεύγω για διακοπούλες, από την άλλη δεν ξέρω πόσο καιρό θα παίζεται στις αίθουσες. Άλλωστε ξέρεις πως cam rips εγώ δεν βλέπω, τα θέλω τα ματάκια μου.

      Delete
  5. Που είσαι μωρή αρρώστια.. Ωμός βρώμικος και Plissken.. Ανασύσταση της λέξης ποιότητα ρε μουνιά..

    ReplyDelete
  6. Μακράν το καλύτερο "tagline" που έχει ειπωθεί για το blog και τον ιδιοκτήτη του. Είμαι συγκινημένος. Τσίμπα ένα μπυρόνι.

    ReplyDelete
  7. Βασικά καλησπέρα σας

    Αρχικα ακουγα αυτο
    http://www.youtube.com/watch?v=JHDnkE2EN08&feature=relmfu
    και βγηκα σ αυτο. Ε, επρεπε να στο στειλω.
    http://www.youtube.com/watch?v=2PPByiclxx8&feature=relmfu

    ReplyDelete
  8. Βασικά να πούμε Σαχλαμάρι ακούς τον Snake τον σκέτο να λέει: Xαχαχαχα. Πάντως εις το χώρο πάρκιν δίπλα από τον River Styx ή Aχέροντα άκουγα με την ms Snake αυτό...

    http://www.youtube.com/watch?v=LWvQVln9fAU

    Με το μεγάλο στίχο Through the jungle by the river Styx...(Kαι όμως ναι μιλάμε για ζούγκλα. Άνετα γυρίζεις sequel στο Predator εκεί).

    Aπορώ πως μου διέφυγε το κομμάτι των B.R.M.C όταν έχωνα mp3 στο usb του αμαξιού.

    ReplyDelete
  9. χαααααααα
    εβαλα να το ακούσω και βγήκε ο σύζυγος στο μπαλκονι που πινω τον καφέ μου... κοντοστέκεται και ρωτάει "manilla road" ? Με θαυμσασμό που εγώ ακούω τέτοιο επικό κομμάτι.
    Ασε που μου έβαλε χέρι να μη τολμήσω καν να το κοροιδέψω;

    Γιατί να το κοροιδέψω; Necropolis. Που είναι αυτή η πόλη να στείλω κανα δυο που ξέρω εκεί; :p


    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  10. Πάντως έτσι όπως το περιγράφεις ακόμα και τον Μόγλη γυρίζεις εκεί. Πετάς έναν Ελληναρά με σώβρακο και τον κινηματογραφείς.
    Είδος ταινίας: Ντοκυμαντέρ
    Τίτλος ταινίας: Ο Πίθηκος

    ReplyDelete
  11. Rεspect στον σύζυγο!

    Necropolis...μάλλον το νεκρομαντείο κάνα 5αρι χιλιόμετρα μετά τις πηγές του ποταμού θα ναι. Απάτη είχε και 4 ευρώ είσοδο.

    Που να δεις φωτογραφίες απο τη ζούγκλα εκεί, μιλάμε για γκρικστόουκ (κατά το γκρικ και το στόκος) ο θρύλος του σαπιοκοιλαρά τον πετάς μέσα ζευγαρώνει με τον πίθηκα και βγαίνει το νεοελληνόφωνο δίποδο που μεταλλάσεται σε σηκωγιακά, σηκωμανικά κτλ κτλ...

    ReplyDelete
  12. Necropolis νεκρομαντείο; Τη πέταξα παλι τη σαχλαμαρα μ

    Εσύ έχεις περισσότερη φαντασία από μένα! Σσσσωραίος!

    Respect στον σύζυγο γαμωτη!

    Λατρεύω χαρακτηρες :)

    ReplyDelete