«The Fight Begins At Dawn»
Badassmoviesblog says: «The Wolverines are back baby, kickin pinko ass again!» (C)
Badassmoviesblog says: «The Wolverines are back baby, kickin pinko ass again!» (C)
Η MGM τελικά μας έκανε το χατήρι και έβγαλε στην κυκλοφορία το remake του Red Dawn (1984) με 4 χρόνια καθυστέρηση.
Καιρός ήταν λοιπόν να δούμε ξανά τους «Wolverines» εν δράση και να γουστάρουμε απόλυτα με το fine example of a «what if» scenario, της ταινίας.
Το original Red Dawn, του John Millius (σενάριο στο Apocalypse Now, σενάριο/σκηνοθεσία στο Conan Τhe Barbarian, μεταξύ άλλων) γυρίστηκε την εποχή που ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος ήταν ένα σοβαρό concern στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και η έξυπνη κίνηση να παρουσιάσει ένα «what-if» scenario, στο οποίο οι Η.Π.Α δέχονται μια far-fetched εισβολή, έβαλε την ταινία στο πάνθεον των 80’s και όχι μόνο.
Την σημερινή εποχή βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει και η σκέψη ενός 3ου world war, δεν είναι πλέον και τόσο στο προσκήνιο. Όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όταν μιλάμε για την silver screen και την δική της «πραγματικότητα» και τους «κανόνες» της.
Κάπως έτσι λοιπόν, αποφασίστηκε το remake και modernization του Red Dawn. Το οποίο φυσικά πατάει γερά πάνω στο original, αλλά αντλεί έμπνευση και από το story setting του βιντεοπαιχνιδιού, Homefront, (που έχει γράψει κατά σύμπτωση ο John Millius), ενώ αντλεί και ορισμένα στοιχεία από το story setting του Call Of Duty Modern Warfare 2.
The Story: Το ΝΑΤΟ και οι δυνάμεις που το αποτελούν, αποδυναμώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα αναδύεται μια συμμαχία ανάμεσα στην Βορεία Κορέα και την «ultranationalist-controled» Ρωσία, που είναι έτοιμη to finish some unfinished business. Έτσι μέσα από αυτή την συγκεκριμένη κατάσταση (story setting), αλλά και την αυξημένη deployment of U.S Forces abroad και την υπαρκτή απειλή του κυβερνοπολέμου, οι Η.Π.Α δέχονται εισβολή από την συγκεκριμένη «συμμαχία» και η ταινία επικεντρώνεται, όπως και η πρώτη φυσικά, σε ένα μικρό γκρουπ teenagers που οργανώνονται & αποκαλούνται «Wolverines» προσπαθώντας να σαμποτάρουν τον εχθρό στην πόλη του Spokane οf the state of Washington. (σ.σ στο original η δράση λάμβανε χώρο στην μικρή πόλη του Calumet του Κολοράντο)
The Trailer:
The Verdict: Το remake του Red Dawn, μπορεί να μην έχει την «επαφή» που είχε το original, λόγω της επαλήθευσης στην πράξη, της θεωρίας του ντόμινο την εποχή του ψυχρού πολέμου και της υπαρκτής απειλής του World War 3 πριν το 1989, αλλά καταφέρνει με το δανειζόμενο από video games setting, του να δημιουργήσει μια καλή excuse και να επισκεφθεί ξανά το «what-if» σενάριο της εισβολής ξένης δύναμης σε U.S soil και να ξαναπεί την ιστορία των «Wolverines», πατώντας αυτή τη φορά πιο πολύ στο action aspect των πραγμάτων.
Φυσικά «Wolverines» χωρίς γνωστά νεαρά πρόσωπα δεν γίνεται, και εδώ αντί του Patrick Swayze και του Charlie Sheen που είχαμε στο original, έχουμε τον Chris Hemworth (Star Trek, Thor, Avengers) και άλλους, με δεύτερο πιο γνωστό τον John Hatcherson από την απόλυτη βαρεμάρα, Hunger Games. Mόνο η παρουσία του «Thor» λοιπόν, μας φτάνει καθώς ο τύπος είναι respect in my book.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- A fine example of a «what-if» scenario? Check!
- Communist-fascists are getting their ass kicked? Check!
- Βetter dead than red? Check!
- Explosions, big guns, guerrilla warfare? Check!
- Payback one-liners; Check!
- A more action oriented remake? Check!
Welcome to the land of the brave, pinko motherfuckers!
Fun Fact 1: H ταινία ήταν έτοιμη από το 2009, αλλά για διάφορους λόγους και κυρίως προβλημάτων που αντιμετώπιζε η MGM δεν είχε γίνει η κυκλοφορία της.
Fun Fact 2: Στο original, οι εισβολείς ήταν η Σοβιετική Ένωση (που ευτυχώς για τον πλανήτη ολόκληρο έπαψε να υφίσταται, όσο και να χτυπιούνται οι αριστεροφασίστες εντός και εκτός Περισσού), η Κούβα και ορισμένες άλλες χώρες που στο setting της ταινίας, turned red.
Fun Fact 3: Το αρχικό concept ήταν η δύναμη εισβολής να είναι η Κίνα, αλλά η MGM ήθελε να διατηρήσει την θέση της, στην συγκεκριμένη αγορά και έκανε πίσω. Έτσι όλο τον καιρό που μεσολάβησε ως την κυκλοφορία της ταινίας, στο post production ο εισβολέας άλλαξε (που βλέπουμε στην οθόνη) με την Β. Κορέα να παίρνει την θέση της, ενώ επίσης στο story setting της ταινίας αναφέρεται ως εισβολέας και η turned ultranationalist Ρωσία (Call Of Duty M.D 2 anyone?)
Μusic Encore: Six Feet Under/War is Coming (Warpath), Grave Digger/Into The War (Ballads Of A Hangman), Manowar/An American Trilogy (Warriors Of The World)
H ταινια γαμαγε! την ειδα το σαββατο και περασα πολυ ωραια.
ReplyDeleteΟλοι οι κρυφοαριστεροι να παν' να γαμηθουν
Και οι φανεροί μην σου πω...
Deleteάντε ρε δεν ήξερα για το ριμέικ... θα το τιμήσω!
ReplyDeleteEδώ παραλίγο να το ξεχάσουν πως το έκαναν στην MGM και έπεσε καθυστέρα τρελή στην κυκλοφορία, οπότε τι να λέμε.
DeleteΆσε που και εγώ είχα μείνει σε κάποια φάση στο 2009 και έλεγα αφου δεν βγήκε τότε, τελικά δεν θα βγει ποτέ και θα μείνει σε κάνα ράφι. (έχει συμβεί αυτό σε άλλες ταινίες, λόγω οικονομικών ή άλλων προβλημάτων των εμπλεκόμενων εταιρειών).
Βγήκε το τίμησα, είδα αυτό που ήθελα, γούσταρα με το κόψιμο κώλων αριστεροφασιστών, μια χαρά λέμε.
Φυσικά μιλάμε πάντα για ταινίες φαντασίας (επιστημονικής και μη). Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Ρωσίδες το μόνο που ξέρουν είναι να κάνουν πίσω μέχρι να παγώσει ο αντίπαλος και μετά να σπάνε παγοκολώνες.
ReplyDeleteΣυν το ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα cute pet που το κρατάνε οι ΗΠΑ για να έχουν ένα λόγο να κρατάνε βάσεις δίπλα στην Κίνα, μήπως οι σχιστομάτηδες τη δουν αυτοκράτορες ξανά... ο λόγος που δε βλέπει κανείς τέτοιες ταινίες από άλλες παραγωγές άλλων χωρών συχνά είναι για να μην ξύνουν πληγές, χαχα...
Not my cap of tea-δεν έχω δει το αυθεντικό,
ReplyDeleteαλλά πέρασα να σου αφήσω μια Καλημέρα.