Social Icons

Friday, August 17, 2012

Special Review: Τhe Expendables 2

 Track 'em, find 'em, kill 'em.
Back for War 

(This review is spoiler free)


Snake Plissken says: "Expendables 2 is a text book case of Bad-Ass Awesomeness! Expendables 2 is the stuff that bad-ass dreams are made from. Pure fucking War-Gasm!  There are not enough bullets and explosions to describe the Badassawesomeness of the Expendables 2(C). "



Intro: 13 Αυγούστου 2010, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα:  Έβγαινα από την αίθουσα έχοντας παρακολουθήσει την πρεμιέρα του Expendables. Ρωτώντας τον εαυτό μου για το τι παρακολούθησα πριν από λίγο απαντούσα: «Ο Sly Stallone μας έδωσε αυτό που μας υποσχέθηκε. Μια περιπέτεια που θα σε καυλώνει και θα οδηγεί το καυλί σου να αγγίζει το ταβάνι της αίθουσας του σινεμα, με τις φλέβες έτοιμες να σπάσουν και το καυτό φλόκι να κοχλάζει και να βγαίνει με τέτοια δύναμη λες και έγινε έκρηξη από το ηφαίστειο Κρακατόα, κάθε φορά που στην οθόνη γίνεται πραγματικά της πουτάνας το κάγκελο». 

Δίνοντας αυτή την απάντηση φυσικά δεν θα μπορούσα να μείνω εκεί, καθώς ως αμετανόητος λάτρης, έλεγα και πάλι στον εαυτό μου, αλλά και στο άλλο μισό της bad-ass μαύρης καρδιάς μου: «Μακάρι να υπάρξει και sequel γιατί η προοπτική και η ευκαιρία να έχεις ένα true bad-ass cast  με τους ογκόλιθους που ακούνε στα ονόματα Bruce Willis, Sly Stallone και Arnold Schwarzenegger που θα γαμάνε πατόκορφα και ταυτόχρονα ότι εχθρικό κινείται στην οθόνη, μαζί με τους Jason Statham, Dolph Lundgren, Jet Li, Randy Couture και Terry Crews, επιβάλλεται να μην πάει χαμένη και να μας μείνει απωθημένο».

Τhe Stuff That Bad Ass Dreams Are Made From.

16 Αυγούστου 2012 ώρα 21.55: Πέντε λεπτά αναμονής που φάνηκαν αιώνας μέσα στην αίθουσα. Η ώρα για το Expendables 2 μετά από δύο χρόνια και τρεις ημέρες εξοντωτικής αναμονής είχε φτάσει. Πέφτουν τα «τρέιλερ», πέφτουν οι διαφημίσεις και το ταξίδι στον απόλυτο κόσμο του badassery  ξεκινά...Κόλαση, πανικός, πόρωση, αδρεναλίνη στα ύψη. Σφιγμένες γροθιές, χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, απίστευτο κέφι και καύλα με τις φλέβες έτοιμες να σπάσουν και το καυτό φλόκι να κάνει την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, αλλά και του Βεζούβιου, να μοιάζουν με στρακαστρούκες. Ναι στρακαστρούκες. Εδώ μιλάμε για Weapons of Mass Destruction έκρηξη, όχι αστεία.


16 Αυγούστου 2012, δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, Iron Maiden φάση εντελώς: «Eίσαι καλά;» με ρωτάει το άλλο μισό της μαύρης και bad-ass και heavy metal καρδιάς μου. «Mετά από αυτό το hall of fame των action ταινιών, θα έχει το Expendables 2 γραμμένο με χρυσά γράμματα και επένδυση γύρω γύρω από διαμάντι», απαντώ. «Πήραμε όχι μόνο αυτό που μας υποσχέθηκε ο Sly, αλλά 1000 φορές παραπάνω. Από σήμερα δεν υπάρχει Expendables 1. Το sequel του άνοιξε μια τεράστια νέα σούφρα», συμπληρώνω μετά από λίγο και ανάβω τσιγάρο, όπως κάνω μετά από έναν κρεβατικό «No holds barred» μαραθώνιο…I was into 7th Heaven και βάλε ή καλύτερα i was into the 7th layer of hell.

Το να προσπαθήσω τώρα να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά μετά από την κολοσσιαία δύναμη που ακούει στο όνομα Expendables 2, είναι πολύ δύσκολο χωρίς spoiler τα οποία δεν έχουν θέση στις φρέσκες κυκλοφορίες. Αλλά what the hell, θα προσπαθήσω χωρίς να υποπέσω σε spoiler να περιγράψω, όσο καλύτερα μπορώ, τα παραπάνω που είπα και ένιωσα κατά την έξοδο από την αίθουσα.


Εν αρχή το καστ: Sly «Double R» Stallone, Bruce «Yippee Kay Motherfuckin» Willis, Arnold «Ι’ll Βe Βack»Schwarzenegger, Jason «Fuckin» Statham, Jet «Kick your ass» Li, Randy «Break Your Neck» Couture, Chuck «Lonewolf» Norris, Jean Claude «Van Damage» Van Damme, Τerry «Big T» Crews και οι φρέσκοι Liam Hemsworth , Scott Adkins και Νan Yu. Mιλάμε για την απόλυτη dream fuckin bad-ass team. The absolute, Machine Gun-Knifes-Hand To Hand, Elite.

Δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια σε αυτό το σημείο. Από εκεί που δύο χρόνια πριν ζητούσες απλά τους τρεις MEGA ICONS, Schwarzenegger, Willis και Stallone παρέα με τους άλλους από τη πρώτη ταινία, παίρνεις δώρο τον Chuck «Lone Wolf» Norris και τον «The Muscles From Brussels» Jean Claude Van Damme ή για συντομία Van Damage…

Πριν συνεχίσω όμως, ας πει μερικά λόγια το trailer

 

Τhe Story (Νο spoilers): Η αγαπημένη ομάδα μισθοφόρων επιστρέφει όταν ο σκιώδης Mr. Church (Bruce Willis) τους δίνει μια φαινομενικά εύκολη in and out δουλειά σε ένα god forsaken place, ώστε να φέρουν πίσω κάποια πολύτιμα data που περιέχουν την ακριβή τοποθεσία πέντε «αποθηκευμένων» τόνων of weapon grade πλουτώνιου σε ένα ξεχασμένο ορυχείο από την εποχή του ανατολικού μπλοκ και του σιδηρούν παραπετάσματος.

Όμως τα πράγματα πάνε way south, καθώς το πλουτώνιο που είναι τόσο αρκετό ώστε να αλλάξει πλήρως την balance of power in the world (weapons of mass destruction) ενδιαφέρει και τον Jean Villain (Jean Claude Van Damme). Έτσι οι Expendables είναι αναγκασμένοι να πάρουν εκδίκηση σε μια εχθρική περιοχή με τις πιθανότητες να είναι εναντίον τους, σκορπώντας στο διάβα τους το χάος, διδάσκοντας bad-ass attitude και αποδίδοντας δικαιοσύνη λαμβάνοντας την εκδίκηση τους. Knock Knock Motherfuckers...


Eν κατακλείδι (Νο Spoilers): To πρώτο Expendables ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όμως η κατάρα του ήταν πως άνοιξε για τα καλά την όρεξη στους απανταχού fans, που ήθελαν και άλλο, πιο βελτιωμένο, πιο εκρηκτικό και το κυριότερο, με τους 3 MEGA-ICONS, Bruce Willis, Sly Stallone και Arnold Schwarzenegger να μοιράζονται περισσότερο χρόνο στην οθόνη και να καταστρέφουν ότι εχθρικό αναπνέει στο διάβα τους, ρίχνοντας παράλληλα «θανατηφόρες bad-ass» ατάκες. 

Δύο χρόνια μετά η «πείνα» βρήκε τον γιατρό της με το Expendables 2. Τα action sequences, τα οποία είναι πολλά κατά την διάρκεια της ταινίας,  κάνουν το πρώτο Expendables  να μοιάζει με walk in the park. Περισσότερη βία, περισσότερο αίμα, περισσότερη ωμότητα. Αρκετά στο να μετατρέψουν την καύλα σας σε πολιορκητικό κριό που με άνεση τρυπάει τις armor επενδύσεις ενός τάγματος M1 Abrams Tank. Πραγματικά...από όλα έχει το κατάστημα "πόνου και θανάτου" των Expendables. Mαχαίρια, Sniper Rifles, Machine Guns, RPG's, .50 Guns,  Magnum's, Revolver's, Hand to Hand Combat, Xειροβομβίδες, Εκρήξεις, Φωτιές μέχρι και Σιδερογροθιές, all time classic, διαθέτει το μαγαζί.

Και το αποκορύφωμα που δένει όλη την ταινία, τα action sequences και το δόγμα All Hell Brakes Loose, είναι οι διάλογοι, τα one liners, οι fun ατάκες γέλιου ανάμεσα στο cast, τα self references και τα real life references (π.χ θυμηθείτε την συζήτηση για την κατάταση του αυτιού του Randy Couture στη πρώτη ταινία). Όλα αυτά πέφτουν με ρυθμούς πυροβολισμών μιας ορχήστρας από M16 και απογειώνουν την απόλαυση στα ύψη, αφήνοντας και πάλι σε αυτό το τομέα έτη φωτός πίσω το πρώτο Expendables, αλλά και πολλές άλλες action ταινίες, των τελευταίων ετών.


Μάλιστα, ειδικά όταν έχεις ένα τόσο action packed cast, το να ισορροπήσεις όλα αυτά τα στοιχεία και το «κινηματογραφικό είναι» του καθενός για να ικανοποιήσεις τους fans είναι ένα δύσκολο έργο και το Expendables 2 παίρνει πάρα πολύ παραπάνω από άριστα. In Fact, γράφει ιστορία and is setting the bar so fuckin high, με ένα από τα highlights να είναι η στιγμή που μερικές διάσημες ατάκες, αλλάζουν χείλη…(sorry absolutely no spoilers)

Tέλος με λίγα ακόμα λόγια, το Expendables 2 είναι instant classic,  παράλληλα είναι text-book case στο πως πρέπει να γίνονται οι action ταινίες (Pure Text Book Bad-Ass-Awesomeness) και επίσης είναι text book case στο πως ένα sequel ξεπερνά με τεράστια άνεση τον προκάτοχο του, έναν προκάτοχο που «γάμησε και έδειρε». Το Expendables 2 is the stuff that dreams are made from. In fact it’s so bad-ass που αν η λιμπίντο σας χρειάζεται μερικές μέρες ρεπό, μετά τη προβολή της ταινίας θα χτυπήσει επίπεδα John Holmes για τους Gents και επίπεδα Inside Seka για τις Ladies. Trust me. 100% tested, Pure Fuckin War-Gasm! Kαι κλείνοντας με ένα one-liner: There are not enough bullets and explosions to describe the Badassawesomeness of the Expendables 2. 

Expendables 2 Fun Facts:  

Fun Fact no1: Σε αντίθεση με το πρώτο Expendables, ο Sly Stallone στο δεύτερο μέρος είχε μόνο χρέη σεναριογράφου και φυσικά ηθοποιού. Στο πρώτο είχε χρέη σεναριογράφου, σκηνοθέτη, ηθοποιού και συμπαραγωγού. Την σκηνοθεσία στο Expendables 2 ανέλαβε ο Simon West (Con Air, Tomb Raider, The General’s Daughter)

Fun Fact no2: Για άλλη μια φορά μετά το πρώτο Expendables, η χρήση CGI είναι περιορισμένη στα απολύτως απαραίτητα. Αυτό σημαίνει φυσικά old school fuckin blow some shit up, όπως πρέπει να γίνεται.

Fun Fact no3: Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ένας κασκαντέρ πέθανε και ένας άλλος νοσηλεύτηκε για αρκετό καιρό σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς μια έκρηξη με μια βάρκα πήγε στραβά.

Fun Fact no4: Σύμφωνα με τον Sly, το Expendables 2 ήταν ήδη σαν σκέψη έτοιμο πριν καν κυκλοφορήσει η πρώτη ταινία. Μετά την επιτυχία της, το sequel ήταν βέβαιο.

Fun Fact no5: O χαρακτήρας του Chuck Norris, oνομάζεται Booker το οποίο είναι ένα tribute στον χαρακτήρα (John T. Booker)  που είχε παίξει ο Norris στην ταινία Good Guys Wear Black (1978). Μάλιστα και στις δύο ταινίες, ο Booker είναι military operative. Όσο για το nickname του στην ταινία, είναι και αυτό άλλο ένα tribute. Sorry no spoilers again.


Fun Fact no6: To γεγονός πως στη πραγματικότητα ο Dolph Lundgren έχει Ι.Q 160 και διαθέτει και  Master’s in Chemical Engineering είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε από τον Sly Stallone στο σενάριο της ταινίας για τον χαρακτήρα του Σουηδού γίγαντα, Gunner Jensen.

Fun Fact no7: O Sly Stallone παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών μετά τους τραυματισμούς του στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας, έκανε όλα τα stunts μόνος του. Μάλιστα ο Arnold αποδείχθηκε το ίδιο bad-ass  τόσο στα γυρίσματα του Expendables 2 αλλά και του The Tomb (upcoming release με Sly και Αrnie στους πρωταγωνιστικούς ρόλους) με αποτέλεσμα οι δύο τους να βρεθούν στο νοσοκομείο για να κάνουν ένα ρεκτιφιέ στους ώμους τους. Επίσης μια από τα ίδια ισχύουν για Statham και τον Willis.

Fun Fact no8: Oι σκηνές hand to hand combat ανάμεσα στο cast, εκτός από εξαιρετικές σε εκτέλεση, είχαν και αρκετή ένταση στη πραγματικότητα. Ενδεικτικά σκηνές hand to hand combat είχαν οι Statham, Li, Adkins, Stallone, Van Damme.

Fun Fact no9: O Liam Hemsworth, ο Scott Adkins και ο Jean Claude Van Damme είχαν δεχθεί προτάσεις να παίξουν στη πρώτη ταινία, αλλά για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε. Ο πρώτος μάλιστα είχε ρόλο έτοιμο, όπως και ο δεύτερος.

Fun Fact no10: Ο Sly Stallone αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη περιοδεία προώθησης του υπέρ-έπους Expendables 2, λόγω του θανάτου του γιού του Sage στις 13 Ιουλίου του 2012.


Μusic Encore:  Manowar/Expendable, Judas Priest/All Guns Blazing, Judas Priest/One Shot At Glory

 


20 comments:

  1. Ξέρω ότι είμαι αδικαιολόγητος μιας και δεν έχω προνοήσει να δω ούτε το πρώτο αλλά θα επανορθώσω σύντομα...

    Υγ: Δεν νομίζω ότι τα νο3 και νο10 είναι όντως Fub Facts...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πρέπει να τιμωρηθείς άμεσα δεχόμενος κλωτσιές από τον Jason Statham, κλωτσιές από τον Dolph Lundgren και μια σφαίρα στο γόνατο από τον Sly.

      Y.Γ: Τα fun fact δεν έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο του fact, ο όρος ανάμεσα σε όσους αναφέρουμε τέτοια facts είναι ο συγκεκριμένος.

      Delete
  2. Με ανατίναξες με το review σου.Περισσότερα όταν δω την ταινία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 tons of weapon plutonium έχουν αυτό το effect...

      Delete
  3. είδα το πρώτο πριν κάνα μήνα και ήταν πραγματικά ΚΑΒΛΑ ταινία!!! Περιμένω πως και πώς ενά καλό blueray rip να το κατεβάσω να λιώσω.

    Υ.Γ: Μόνη μου ένσταση το Fun Fact 3. There is nothing funny που πέθανε ένας άνθρωπος στα γυρίσματα. Εκτός κι αν ήθελες να γράψεις fan facts και απλά μπερδεύτηκες.

    Πολύ καλή σου μέρα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σου πρότεινα να μην περιμένεις καν blu-ray rip. Aλλά να τσιμπήσεις προσφορά σε κεντρικό σινεμά με ένα εισιτήριο δύο άτομα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, (Ινφο αν θες στειλε μαιλ στο badassmoviesblog@gmail.com). Αν μάλιστα πας και προς τα τελειώματα του theater run της ταινίας και στη πιο βραδινή προβολή θα σαι αραχτός και χωρίς κόσμο και πολλά πολλά.

      Για το fun fact 3. Τα fun fact δεν έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο του fact, ο όρος ανάμεσα σε όσους αναφέρουμε τέτοια facts είναι ο συγκεκριμένος

      Delete
  4. με ανατρίχιασες βρε μαλάκα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ μετά τη προβολή ήμουν σαν τον Wattie από τους Exploited...Aυτό θα πει ανατριχίλα.

      Delete
  5. ελα ρε βγηκε στις αιθουσες?
    δεν πηρα χαμπαρι,δυστυχως δεν νομιζω να το δω στο σινεμα ομως 8/
    λιγο που διαβασα καποιες κριτικες και απο θεατες και απο μπλογκζ δεν διαβασα και τα καλυτερα.
    ποιος νοιαζεται θα μου πεις.
    το the tomb τωρα το ειδα πρωτη φορα,
    και μονο η ιδεα του σταλονε κλεισμενο σε ενα κελι με τον αιωνιο ανταγωνιστη του ειναι κορυφαια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καταρχάς διαβάζεις λάθος blogs και site από "άτομα" που δεν έχουν ούτε το μεράκι ούτε την αγάπη να καταλάβουν την μαγεία και φυσικά ούτε το μυαλό να ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ το πως δουλεύει ο ίδιος η Βιομηχανία του κινηματογράφου, τα διάφορα είδη της αλλά και την παράδοση που έχουν αυτά και την κληρονομιά που κουβαλάνε και αναλόγως να σκέφτονται πριν μιλήσουν.

      Eίδα και εγώ ένα συγκεκριμένο και μάλλον έκανες το λάθος και το επισκέφθηκες και εσύ. Τι να πεις. Υπάρχουν αρκετοί απόπατοι και αρκετές χωματερές εκεί έξω. Λογικό το ένα να τους μυρίζει και το άλλο να τους ξυνίζει. Την έχουν δει υπεράνω, σαν κλασσικά νεοελληνικά δίποδα που είναι.

      Όταν πνευματικά είσαι σκουπίδι, όταν στη πραγματικότητα δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα, όταν δεν γνωρίζεις για τι μιλάς αλλά το κάνεις, τότε είσαι ένα σκουπίδι. Και η χωματερή το βασίλειο σου. Kαι ότι είναι έτη φωτός ανώτερο από την κομπλεξική μη κατάλληλη προς ανακύκλωση ύπαρξη σου, προσπαθείς να το ρίξεις στη χωματερή σου για να ξεγελάσεις τον εαυτό σου πως είσαι κάτι παραπάνω από ένα σκουπίδι.

      Άλλωστε μην ξεχνάς πως αν το σκουπίδι δεν το παίξει και λίγο "κουλτούρα" προσπαθώντας να κρύψει τη μπόχα του, πως θα γαμήσει καμια φαντασμένη ναύλον γκόμενα βλέποντας Ταρκόφσκι? Από τέτοιους που λες, έχουμε γεμίσει. Κάποιος κάποια στιγμή πρέπει να κάψει τις χωματερές να τελειώνουμε.

      Στα του ΕΧ2 τώρα who are you gonna trust baby? Δεν χρειάζονται άλλα λόγια τα έγραψα παραπάνω για το μεγαλείο του EX2.

      Το Τοmb το περιμένω εννοείται πως και πως. Αλλά το πιο ενδιαφέρον θα είναι να περιμένουμε την ανακοίνωση για το EX3.

      Delete
  6. Τα Expendables δεν τα έχω δει. Αλλά βλέποντας το καστ σε αυτό και ακούγοντας τα καλύτερα είμαι σίγουρος ότι θα τα σκάσω στο σινεμά και θα δω και το πρώτο σίγουρα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είσαι και εσύ για τιμωρία όπως ο Πάρταλος.

      Delete
  7. Replies
    1. you're invited to suck my huge demon cock. Instead of putting an opinion to the table you just spam yourself and that's called "whoring"

      STFU

      Delete
  8. γαμωτο δεν μπορω να γραψω σχολιο χωρις να κανω σποηλερ.
    ενα ειναι το κακο με το εξπενταμπλες 2
    οτι μου ανοιξε την ορεξη για ολντ σκουλ αξιον και δεν χορταινω,ευτυχως που ετοιμαζουν το λαστ σταντ και το δε τουμπ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kαι Die Hard 5. Όσο για τα σπόιλερς σου είπα και από κοντά. Αυτολογοκρίνομαι να μην πέσω στο πειρασμό.

      Delete
  9. Λοιπόν άργησα αλλά το είδα.Η ταινία ΓΑ-ΜΗ-ΣΕ.Οι σκηνές δράσεις ήταν απίστευτες για την ακρίβεια σε όλες είχα ένα ηλίθιο χαμόγελο στο πρόσωπο μου λες πως έβλεπα πρώτη φορά ταινία δράσης.
    Αυτό που μου άρεσε επίσης και το οποίο υπήρχε και στην πρώτη ταινία είναι ο αυτοσαρκασμός που υπάρχει.Ειδικά η σκηνή που εμφανίζεται ο Chuck Norris είναι σούπερ αυτοσαρκαστική.
    Ο Vaddame ωραίος στο ρόλο του κακού και στην μονομαχία με τον Sly όταν έκανε και τις κλασικές του στριφογυριστές κλωτσιές μόνο που δεν σηκώθηκα να πανηγυρίσω.
    Ο Άρνι και ο Willis τους ήθελα παραπάνω αλλά τι να κάνουμε ταινία του Sly είναι οπότε κατανοητό.
    Αυτά προς το παρόν.

    ReplyDelete
  10. Τι να λέμε τώρα ΕΠΟΣ στο Action Genre με όλη τη σημασία της λέξης. Αυτό με το "χαμόγελο" ισχύει 1000%. Και τις δύο φορές που πήγα στην αίθουσα να το δω.

    Υ.Γ Τσέκαρα σήμερα τα grosses. Το EX2 ξεπέρασε ήδη το πρώτο έργο εισπρακτικά, έφτασε τα 285εκ παγκοσμίως και έρχονται σύντομα και οι πωλήσεις dvd/blu ray, τηλεοπτικά δικαιώματα, merchandise. Oπότε πιστεύω πως το 3ο δεν θα αργήσει να πάρει "πράσινο φως" και να μπει σε pre-production ρυθμούς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ισχύει για Wesley Snipes στο τρίτο;

      Delete
    2. Πολλά ακούγονται ήδη. Αλλά μέχρι να ανακοινωθεί κάτι επίσημα δεν νομίζω να αξίζει να δώσεις βάση. Και με το 2ο τα ίδια είχαμε, παρελάσανε πάνω από 30 ονόματα μέσω "φημών".

      Anyway, ο Snipes αποφυλακίζεται τον Ιούλιο του 2013, είναι ένα "καλό" όνομα σίγουρα και με δεδομένο πως είχε επιβεβαιώσει σε κάποια συνέντευξη του ο Sly πως αν ο Wesley δεν είχε το θέμα με την φοροδιαφυγή, που τότε ήταν στα δικαστήρια και δεν μπορούσε να βγει από τη χώρα, ο ρόλος του Ηale Caesar ίσως να ταν δικός του. Ο Snipes πάντως αν παιζόταν στο στοίχημα για το cast θα ταν καλή επιλογή.

      Delete