Αφού παρουσιάσα την ραχοκοκκαλιά των Zombie movies με την "αγία τριάδα" του George Romero, ήρθε η ώρα να μπούμε βαθειά στην σαπισμένη σάρκα των νεκροζωντανών και να δούμε το μεγάλο "boom" με τις ταινίες zombie που γυριζόντουσαν στην Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία. Οι καλοί μας γείτονες Ιταλοί σε αντίθεση με εμάς, έχουν εδώ και χρόνια μια σωστή κινηματογραφική βιομηχανία (έστω και αν τελευταία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα μετά το κλείσιμο πολλών studio). Βλέπετε εμείς εδώ το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ως βαριά βιομηχανία την σαχλο-κωμωδία, ενώ οι Ιταλοί έχουν βγάλει ότι είδους ταινία μπορεί να φανταστεί κανείς. Από επικά και ιστορικά έργα ως περιπέτειες και από θρίλερ ως sci-fi και post apocalyptic movies. Anyway...Όπως είχα πει και στο part 1 το Dawn Of The Dead βγήκε στην Ιταλική αγορά ως Zombie και η τεράστια επιτυχία του είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η "χρυσή εποχή" της παραγωγής ταινιών του είδους, τόσο στην Aμερική, τόσο και στην Ευρώπη. Σε αυτό το post όμως θα ασχοληθώ με την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ιταλία όπως είπα και μερικές γραμμές παραπάνω. Αρχικά θα σας παρουσιάσω την περίφημη "Zombi" συλλογή ταινιών, έπειτα θα σας ξεκαθαρίσω το μπλέξιμο με τους τίτλους και τέλος θα σας παρουσιάσω ορισμένες άλλες ταινίες του είδους ανά την Ευρώπη με κύρια χώρα και πάλι την Ιταλία.
Ζombie 2 (1979) a.k.a Zombie Flesh Eaters (UK), Zombie (U.S.A), Night Of The Zombies alt. title (USA)
Mε την μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του Dawn Of The Dead το οποίο κυκλοφόρησε ως Zombie στην Ιταλία, ο παραγωγός Fabrizio De Angelis κάλεσε άμεσα τον Lucio Fulci (r.i.p), του οποίου η καριέρα είχε πάρει την κατηφόρα, ώστε να κάνουν μια ταινία με zombies που θα επωφεληθεί από την κυκλοφορία της ταινίας του Romero. Μάλιστα ο De Angelis ήθελε την ταινία να μπορεί να συνδεθεί με το Dawn ώστε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη...Ο τίτλος? Ζombie 2 κυρίες και κύριοι! Αποτέλεσμα? Να τρέχουν οι καημένοι οι Ιταλοί στις αίθουσες πιστεύοντας πως η ταινία είναι sequel...Πανηγύρι! Anyway...Η ταινία έγινε διάσημη λόγω του ανεβασμένου gore και του αίματος. Το στόρι έχει ως εξής. Ένα γιοτ χωρίς πλήρωμα μπαίνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, η ακτοφυλακή σπεύδει στο σημείο και βρίσκει πάνω στο γιοτ ένα zombie. Ένας της ακτοφυλακής δαγκώνεται από αυτό και πεθαίνει. Το Zombie πυροβολείται από τον άλλον και πέφτει στη θάλασσα...Το πτώμα του νεκρού ακτοφύλακα αποθηκεύεται στο νοσοκομείο. Οι αρχές ειδοποιούν την Anne Bowles πως το γιοτ του πατέρα της βρέθηκε κτλ κτλ. Αυτή για να λύσει το μυστήριο πάει μαζί με τον ρεπόρτερ Peter West πάνε στο νησί που ο πατέρας, ο οποίος είναι γιατρός, κάνει διάφορα πειράματα. Στο νησί φυσικά γίνεται πανικός από νεκροζωντανούς και οι φίλοι μας τρέχουν για την ζωή τους ψάχνοντας τρόπο να την κάνουν από το νησί. Όπως είπα και πριν η ταινία βασίζεται περισσότερο στο gore και όχι στην υπόθεση και στο τι γίνεται ακριβώς επί της οθόνης καθώς όλα δουλεύουν μέχρι να στηθεί το επόμενο bloodbath κάτι που θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους gore-hounds. Από όσες Ιταλικές παραγωγές με Zombie έχω δει αυτή είναι η καλύτερη και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Mάλιστα υπάρχουν τρεις χαρακτηριστικές σκηνές που έχουν γράψει την δικιά τους ιστορία στο είδος. Η πρώτη είναι η μάχη ενός καρχαρία με ένα Zombie. Ναι καλά διαβάσατε! Ζombie εναντίον Καρχαρία...Μιλάμε για μπάχαλο ολκής. Δεύτερη είναι η σκηνή με την Ελληνίδα ηθοποιό Όλγα Καρλάτου να χάνει τη ζωή της από ένα ξύλο σπασμένης πόρτας που της καρφώνεται στο μάτι και τρίτη και τελευταία η εμφάνιση του Worm Eyed Zombie το οποίο είναι έργο τέχνης του make-up από τον μετρ του είδους Gianneto De Rosi.
Ζombie 3 (1988) a.k.a Zombie Flesh Eaters 2 (U.K), Ζombie 3 (USA)
Δεν μιλάμε για κάποιο sequel εδώ. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Το μόνο που υπάρχει είναι μια ακόμη ταινία με Zombie άσχετη με όλες τις άλλες που χρησιμοποιεί τον τίτλο "Zombie" με το νο3 δίπλα του για να φαίνεται ως sequel και να προσελκήσει περισσότερο ενδιαφέρον και φυσικά να κάνει cash in στην επιτυχία του Zombie 2, το οποίο έκανε με την σειρά του το ίδιο με το Zombie (Dawn Of The Dead). Μπερδεύεστε? Το ξέρω είναι μπάχαλο και για αυτό βάζω τους τίτλους που χρησιμοποίησε η ταινία σε κάθε περιοχή-χώρα. Anyway...Εδώ έχουμε και πάλι τον Fulci να επιστρέφει στη σκηνοθετική καρέκλα για την ταινία. Όμως δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να την τελειώσει λόγω προβλημάτων υγείας και έτσι ανέλαβε να την τελειώσει ο Βruno Mattei και φυσικά να δημιουργείται ένα πραγματικό μπάχαλο καθώς σχεδόν τίποτα δεν βγάζει νόημα. Όμως το Zombie 3 δεν το βλέπεις για το story αλλά για τα Zombie...Βέβαια και εδώ έχουμε μπάχαλο αλλά το gore παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η αποζημίωση είναι καλή. Το στόρι? Κάποιος κλέβει ένα βιοχημικό όπλο το οποίο φέρνει τους νεκρούς ξανά στη ζωή, μολύνεται από αυτό, ο στρατός τον κυνηγά τον σκοτώνει και αποφασίζει να κάψει το πτώμα του. Ο καπνός (deja-vu από το Return Of The Living Dead) που περιέχει το χημικό όπλο δημιουργεί βροχή με την απελευθέρωση του στην ατμόσφαιρα και φυσικά αρχίζουν να ξεφυτρώνουν οι νεκροζωντανοί παντού, ενώ την ίδια ώρα μέχρι και τα πουλιά έχουν μολυνθεί και επιτίθονται στο κόσμο. Όπως είναι λογικό μια ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να μείνει ζωντανή σε αυτό το μπάχαλο και εμείς τρίβουμε τα χέρια μας από ικανοποίηση...για το νεκροζωντανό πανηγύρι. Σίγουρα η ταινία δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά όταν μιλάμε για παραγωγές του είδους πάνω στην μεγάλη έκρηξη του δεν μπορείς να ζητάς πολλά. Ωστόσο είναι αρκετά διασκεδαστική και βλέπεται με άνεση. Koρυφαίες στιγμές είναι το διάσημο πλέον flying zombie head και η γέννα του zombie baby (το οποίο εμφανίστηκε ολοκληρωμένο σαν ιδέα στο remake του dawn of the dead.
Zombie 4 1988 a.k.a Ζοmbie 4: Αfter Death (U.S), Oltre la morte (It), Zombie Flesheaters 3(U.K)
Εδώ οι φίλοι μας οι Ιταλοί ονόμασαν την ταινία Oltre La Morte ή απλά After Death για το εξωτερικό. Όμως κάποιοι φυσικά αποφάσισαν να αποδώσουν credibility στην ταινία και μπήκε ως υπέρτιτλος το Zombie υπ'άριθμον νο4. Φυσικά δεν μιλάμε και πάλι για sequel, αν και τα ευκόλως εννοούμενα πρέπει να μένουν απέξω...Anyway εδώ έχουμε τον γνωστό ιταλοσκουπιδά Claudio Fraggasso να παραδίδει μια ταινία ένα μάτσο χάλια, αλλά τουλάχιστον να έχει τη πλάκα της. Η ιστορία έχει ως εξής. Ένα μάτσο επιστήμονες κάνουν έρευνα για τον καρκίνο σε κάποιο νησί στο πουθενά. Η κόρη ενός witchdoctor έχει καρκίνο και φυσικά οι επιστήμονες τρέχουν να δοκιμάσουν τις θεραπείες τους πάνω της. Η κόρη πεθαίνει και ο witch doctor αποφασίζει εκδίκηση. Ρίχνει κατάρα τους νεκροζωντανούς και φυσικά οι ζωντανοί γίνονται παριζάκι Yφαντής. Ένα ζευγάρι επιστημόνων όμως προλαβαίνει να φυγαδεύσει την μικρή κόρη που έχει και έτσι η ιστορία μας ξαναρχίζει όταν αυτή μεγάλη πλέον σκάει μύτη με κάτι μισθοφόρους για να τσεκάρει τι σκατά είχε γίνει στο νησί. Η κατάρα του witch doctor φυσικά είναι εν ενεργεία με αποτέλεσμα να ξέρετε την συνέχεια...To Αfter Death μπαίνει σε αυτή τη λίστα γιατί είναι από τις ταινίες που είχα παρακολουθήσει πιτσιρικάς, συγκεκριμένα είχα δει το Zombie 3 και αυτό και όσο να ναι μου έχει μείνει. Βέβαια μετά από χρόνια η ταινία στα μάτια μου φαίνεται πολύ διαφορετική, αλλά τουλάχιστον έχει τα καλούδια της. Μεγάλο bonus? O Jeff Stryker a.k.a Cary Grant of Porno παίζει στη μοναδική ταινία της ζωής του που δεν είναι τσόντα...Επίσης ρόλο στη ταινία έχει ο γνωστός wannabe action star εκεί στις αρχές του 90 Don "The Dragon" Wilson. Enough Said!
Zombie 5 (1987) a.k.a Zombie 5: Killing Birds (U.S)
Αφού λοιπόν τελειώσαμε με το υποτιθέμενο franchise συνεχίζουμε με μερικά άλλα italian made Zombie movies.
Virus (1980) a.k.a Hell Of The Living Dead, Zombie Creeping Flesh (U.K), Night Of The Zombies (U.S), Zombie Inferno κ.α
Eδώ ο Bruno Mattei (r.i.p) σκηνοθετεί με το ψευδώνυμο Vincent Dawn (κάνοντας tribute στο Dawn Of The Dead) και δημιουργεί την δική του version του Dawn καθώς δεν νιώθει ενοχές καθόλου. Συγκεκριμένα ντύνει τους ήρωες του σαν τους μπάτσους του Dawn, κλέβει κυριολεκτικά το soundtrack που είχαν γράψει οι Goblin για το Dawn και εμείς καταλήγουμε με ένα μπάχαλο-zombie movie στο οποίο μάλιστα βλέπουμε παράλληλα και documentary of the wild life, μιας και ο Mattei έκλεψε υλικό από ένα ώστε να δώσει πιο εξωτικό setting στη ταινία του. Η υπόθεση έχει ως εξής. Διαρροή χημικών από εργοστάσιο, μόλυνση, νεκροζωντανοί-ζωντανοί 1-0 και όλα αυτά με μια μικρή δόση τρομοκρατίας. H παραγωγή είναι Ιταλο-ισπανική και η ταινία έγινε μόνο και μόνο για να έρθουν χοντρά λεφτά στα ταμεία μιας και η τρέλα με τις ταινίες του είδους χτύπαγε peak.
City Of The Living Dead (1980)
Τhe Beyond (1981)
Nights Of Terror 1981 a.k.a Burial Ground
Κλείνοντας το part 2 θα αναφέρω μόνο ως τίτλους τις ταινίες Oasis Of The Zombies (1981) και Zombie Lake (1981). Οι οποίες έχουν Ισπανο-γαλλική παραγωγή. Επίσης άξιο αναφοράς είναι και το Let Sleeping Corpses Lie (1974) a.k.a Τhe Living Dead At The Manchester Morgue. Το οποίο είναι Ισπανική παραγωγή.
Stay Tuned For Part 3 με άλλες ταινίες του είδους όπου θα ασχοληθώ με τα Return Of The Living Dead 1,2,3,4,5 και άλλες πολλές
ουφ, ανυσηχησα, νομιζα οτι ειχες παθει κατι και δεν εκανες ποστ τοσο καιρο.
ReplyDeleteελπιζω το επομενο παρτ να γαμει οπως και αυτο!!!!
και ελπιζω σε πιο γρηγορη δημοσιευση
παντοφλας
Αρχικά είχε ψοφήσει ένας σκληρός που είχα κείμενα έτοιμα με αποτέλεσμα να γραφω με το πάσο μου και δεύτερο ειχα και κατι τρεξίματα με αποτελεσμα να μην εχω χρονο.Το επομενο part θα γαμεί trust me.
ReplyDeleteΩραίο το αφιέρωμα σου φίλε.
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ Φώτη. Αν και θα αργήσω πάρα πολύ να το ολοκληρώσω μιας και έχω χάσει το αρχικό κείμενο για το 3ο και 4ο part με αποτέλεσμα ακόμα να είμαι σπασμένος και να μην θέλω να ξαναρχίσω.
ReplyDelete